NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Így fogadták a kormány történelemhamisító emlékművét a Szabadság téren

Titokban, az éj leple alatt lopták a helyére a német megszállást ábrázoló, amúgy rettentő ronda monstrumot. A tiltakozók csak annyit tehettek, hogy vasárnap körberakták azt kövekkel, fényképekkel, és egyéb, az igazságra emlékeztető mementókkal.
fotó: Unger András

Ahogy azt ma már többen megírták - mi is -, a komoly tiltakozásokat kiváltó Szabadság téri emlékművet éjjel szállították a helyére és állították fel erős rendőri védelem mellett, ami egészen a következő utcasarkokig terjedt ki. Ezzel a sunyi módszerrel esélyt sem adtak az elmúlt hónapok tiltakozóinak bármiféle közbelépésre, így a náci megszállást pontatlanul ábrázoló, timpanonos szoboregyüttes vasárnap hajnalra már az eredeti terveknek megfelelően meredezett. Illetve kapott még plusz két díszt: a sas lábára egy gyűrű került 1944 felirattal, hogy a hülyék is értsék, Gábriel arkangyal kezébe pedig egy aranyló országalma.

Dupla kordon, masszív rendőri jelenlét

Reggel ugyan megjelent párszáz tüntető, hogy tojásdobálással kísérve elítélje a hazug emlékművet, de tehetetlenek voltak a helyzettel szemben, miután a Készenléti Rendőrség tagjai továbbra is dupla kordon mögül őrizték a furcsa kolosszust a harminc fokot meghaladó hőségben, az egész nap folyamán. És egyébként a tér különböző szegleteiben is bőségesen akadt még egyenruhás (összesen félszázan lehettek), a szomszéd utcának pedig a felét rendőrautók foglalták el. Képeinket a délután folyamán készítettük:

Se nem szép, se nem igaz, de legalább a miénk?
fotó: Unger András

Mi a gond az emlékművel? Hát nem a holokauszt zsidó áldozatainak emlékére állították?

Ezt kommunikálta az Orbán-kormány, igen. Csak éppen azt felejtették el beleönteni a műalkotásba, hogy a huszadik század legnagyobb tragédiájában nem csak a németek vállaltak egyedül szerepet. Ezt 26 magyar történész fogalmazta meg még az év elején nagyon pontosan, egy közös nyilatkozatban, így:

A magyar holokauszt a magyar hatóságok aktív közreműködésével zajlott le. Az emlékmű azonban a felelősséget kizárólag a németekre és a német hadsereg nyilaskeresztes fiókáira hárítja. A valóságban a nyilasok az 1944 nyarán lezajlott deportálásokban semmilyen szerephez nem jutottak.

De nem csak ők emelték fel a hangjukat a holokauszt megengedhetetlen relativizálása ellen, és nem is csak a hazai liberálisok, vagy mondjuk a Mazsihisz. Randolph L. Braham holokausztkutató például visszaadta magas állami kitüntetését , de elutasította az emlékművet a Zsidó Világkongresszus elnöke, az izraeli nagykövet, de még Jelenits István piarista szerzetes, Budapest díszpolgára is. Sőt, a Medián májusi mérése szerint Magyarország lakossága is megosztott a kérdésben.

Radnóti is tiltakozna
fotó: Unger András

És hogyan söpörte le a kormány az emlékműről szóló népszavazási kezdeményezést, a megosztottság ellenére?

Egy döbbenetesen suttyó indoklással: az alkotásra azért nem lehetett népszavazást kiírni, mert azt egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. Hogy a nemzetgazdaság hogy jön a képbe egy művészeti objektum kapcsán, azt a kormány természetesen nem magyarázta. Nyilván csak nem akarták, hogy a nép közbeszóljon a tervekbe.

Kattintson a többi fotóért!
fotó: Unger András

Az emlékművet elvileg hétfőn avatják hivatalosan, bár eddig ezt a hírt senki nem erősítette meg. Mindenesetre elképzelhető, hogy ezért volt a nagy, vasárnap éjszakai alattomos sietség.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

edmond: N*m *rt*m, m**rt l*ny*g*s, h*gy * ,,m*s*k" **t* *pp *gy BMW ...
Megállt a kocsi a zebra előtt, aztán érkezett hátulról egy BMW
edmond: N*m *z *k*z*tt k*r*rt j*r *z *gy *v. *z*rt j*r, m*rt m*g *gy *v...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
Kipu: M*r* l*h*tn* sz*m*t*n*? K*p*tt g*l*kr* *g*n, r*g*ttr* n*m. *z * ...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés
Kipu: M*t l*h*t *tt m*g * h*v*r*kn*k *d**dn*? N*k*m m*r * d*h*nym*ty*...
A Momentum úgy tudja, Rogánékhoz kerülhet a teljes magyar útdíjbeszedés
kovacsg: J* k*s v*rs*nyh*lyz*t, * m*gy*r sz*ll*sh*lyr* n*m m*h*tsz b* v*d...
Horvátország szélesre tárja a kapuit: már nem kell semmi, csak a személyi