NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Így fogadták a kormány történelemhamisító emlékművét a Szabadság téren

Titokban, az éj leple alatt lopták a helyére a német megszállást ábrázoló, amúgy rettentő ronda monstrumot. A tiltakozók csak annyit tehettek, hogy vasárnap körberakták azt kövekkel, fényképekkel, és egyéb, az igazságra emlékeztető mementókkal.
fotó: Unger András

Ahogy azt ma már többen megírták - mi is -, a komoly tiltakozásokat kiváltó Szabadság téri emlékművet éjjel szállították a helyére és állították fel erős rendőri védelem mellett, ami egészen a következő utcasarkokig terjedt ki. Ezzel a sunyi módszerrel esélyt sem adtak az elmúlt hónapok tiltakozóinak bármiféle közbelépésre, így a náci megszállást pontatlanul ábrázoló, timpanonos szoboregyüttes vasárnap hajnalra már az eredeti terveknek megfelelően meredezett. Illetve kapott még plusz két díszt: a sas lábára egy gyűrű került 1944 felirattal, hogy a hülyék is értsék, Gábriel arkangyal kezébe pedig egy aranyló országalma.

Dupla kordon, masszív rendőri jelenlét

Reggel ugyan megjelent párszáz tüntető, hogy tojásdobálással kísérve elítélje a hazug emlékművet, de tehetetlenek voltak a helyzettel szemben, miután a Készenléti Rendőrség tagjai továbbra is dupla kordon mögül őrizték a furcsa kolosszust a harminc fokot meghaladó hőségben, az egész nap folyamán. És egyébként a tér különböző szegleteiben is bőségesen akadt még egyenruhás (összesen félszázan lehettek), a szomszéd utcának pedig a felét rendőrautók foglalták el. Képeinket a délután folyamán készítettük:

Se nem szép, se nem igaz, de legalább a miénk?
fotó: Unger András

Mi a gond az emlékművel? Hát nem a holokauszt zsidó áldozatainak emlékére állították?

Ezt kommunikálta az Orbán-kormány, igen. Csak éppen azt felejtették el beleönteni a műalkotásba, hogy a huszadik század legnagyobb tragédiájában nem csak a németek vállaltak egyedül szerepet. Ezt 26 magyar történész fogalmazta meg még az év elején nagyon pontosan, egy közös nyilatkozatban, így:

A magyar holokauszt a magyar hatóságok aktív közreműködésével zajlott le. Az emlékmű azonban a felelősséget kizárólag a németekre és a német hadsereg nyilaskeresztes fiókáira hárítja. A valóságban a nyilasok az 1944 nyarán lezajlott deportálásokban semmilyen szerephez nem jutottak.

De nem csak ők emelték fel a hangjukat a holokauszt megengedhetetlen relativizálása ellen, és nem is csak a hazai liberálisok, vagy mondjuk a Mazsihisz. Randolph L. Braham holokausztkutató például visszaadta magas állami kitüntetését , de elutasította az emlékművet a Zsidó Világkongresszus elnöke, az izraeli nagykövet, de még Jelenits István piarista szerzetes, Budapest díszpolgára is. Sőt, a Medián májusi mérése szerint Magyarország lakossága is megosztott a kérdésben.

Radnóti is tiltakozna
fotó: Unger András

És hogyan söpörte le a kormány az emlékműről szóló népszavazási kezdeményezést, a megosztottság ellenére?

Egy döbbenetesen suttyó indoklással: az alkotásra azért nem lehetett népszavazást kiírni, mert azt egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. Hogy a nemzetgazdaság hogy jön a képbe egy művészeti objektum kapcsán, azt a kormány természetesen nem magyarázta. Nyilván csak nem akarták, hogy a nép közbeszóljon a tervekbe.

Kattintson a többi fotóért!
fotó: Unger András

Az emlékművet elvileg hétfőn avatják hivatalosan, bár eddig ezt a hírt senki nem erősítette meg. Mindenesetre elképzelhető, hogy ezért volt a nagy, vasárnap éjszakai alattomos sietség.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

westend: N*m *z *lt*st*l, h*n*m * b*t*gs*gt*l h*ln*k *z *mb*r*k. J*n**r 2...
Dél-Koreában vizsgálat indult két AstraZeneca-oltás utáni haláleset miatt
fucking: "* M*nfr*d W*b*rn*k, *z *PP p*rl*m*nt* fr*kc**v*z*t*j*n*k c*...
Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet
Rőzsike : N* m*jd *zt n*zz*t*k m*g, h*gy cs*n*ln*k *bb*l * ny*lv*nv*l* b*k...
Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet
anatra: *z * b*j, h*gy *z *n**v*l *s l*h*t h*s*nl* * h*lyz*t. *rc*sk*d*n...
A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából
fucking: https://www.y**t*b*.c*m/w*tch?v=*yP_lH*gQ7Q *rd*m*s m*gn*zn*....
Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet