NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Így érdemes értelmezni a Sinopharm WHO-engedélyét

Kunetz Zsombor szerint a döntés megértéséhez érdemes figyelembe venni a nemzetközi helyzetet is.

A WHO annak ellenére nem javasolja a felső korlát bevezetését a kínai vakcinával kapcsolatban, hogy ennek hatékonyságáról a saját tanácsadó testülete a nem kielégítő bizonyítékok miatt, a 60 év feletti alkalmazás esetében  nem győződött meg.

Kevés idősebb felnőtt (60 év feletti) vett részt a klinikai vizsgálatokban, ezért a hatékonyság ebben a korcsoportban nem volt megbecsülhető. Mindazonáltal a WHO nem javasol felső korhatárt az oltásnak, mert az előzetes adatok és a kiegészítő immunológia vizsgálati adatok arra utalnak, hogy az oltóanyag valószínűleg védő hatással bír az idősebb embereknél.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a WHO saját magának mond ellen figyelembe kell venni azt a nemzetközi törekvését, hogy a szervezet célkitűzése - ahogyan más betegségeknél is - a Covid vakcinák tisztességes és egyenlő elosztása, ahol a szegényebb, fejlődő nemzetek is védettséghez juthatnak - olvasható Kunetz Zsombor Facebook-bejegyzésében.

A döntés hátterét természetesen nem ismerhetjük, azonban valószínűleg befolyásolta azt az indiai helyzet. Ahol bár a világ két legnagyobb vakcinákat előállító gyógyszergyára van, amelyek naponta 2.5 millió vakcinát gyártanak le, mégis országon belüli hiány alakult ki. Ezért- a belső hiány miatt - az exportot teljesen leállították. Hiszen a belső átoltottság meglehetősen alacsony, 10 százalék körüli az első oltást felvevők aránya. - idézi a napi.hu .

Ha ez még nem lenne elég, maguk a vakcina gyártó gigászok is bajban vannak, hiszen az oltóanyag előállításához egy csomó alapanyagra van szükség, amelyekből a gyártók 2-3 hónapnyi tartalékot halmoznak fel általában.  Ezeket az alapanyagokat és kiegészítő eszközöket az indiai gyártók az USA-ból szerezték be, ahol viszont február 5-től fogva ezen alapanyagokat saját USA-n belüli használatra halmozták fel és nem szállítottak elegendő mennyiséget. Így május közepére a két legnagyobb vakcinagyár leállhat.

Szóval egy ilyen súlyú WHO döntést érdemes komplexen kezelni és elemezni - írja a szakértő. A döntéshez hozzájárulhatott volna hazánk is, amennyiben széles tudományos alapon utánköveti a Sinopharm vakcinával beoltottak immunitásának alakulását. és ezt tudományos alapossággal feldolgozza.

Sajnos azonban a kormányunknak az sem tűnt fel, hogy az első 500 ezer Sinopharm vakcinát rövid, 16 mm-es tűvel szállították előrecsomagolt szettben, amely a hazai testtömeg index alapján valószínűleg nem megfelelő mélységben képes behatolni, pláne igaz ez a 60 pluszos korosztályra, így hatása sem 100 százalékos valószínűleg.

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat