NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

"Felfogni is nehéz, a szép emlékekig talán majd holnapután eljutok"

Így búcsúzik Törőcsik Maritól Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Vidnyánszky Attila, Koncz Zsuzsa, Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely.

Péntek reggel

04.16. 07:58

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

/ kultúra 5 hsz. /
Szombathelyen hunyt el a 85 éves színészlegenda.
a Nemzeti Színház közölte a gyászhírt, miszerint elhunyt a 85 éves színészlegenda, a Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas nemzet színésze, Törőcsik Mari. Hosszas betegség után péntek hajnalban Szombathelyen érte a halál.

"Drága Mari! Elment hát. Repültünk, Mari, repültünk! Isten Önnel!" - rótta le tiszteletét Orbán Viktor, aki egy két évvel ezelőtti közös képükkel búcsúzik a színésznőtől.

A miniszterelnök akkor személyesen látogatta meg velemi otthonában Törőcsik Marit, hogy átadhassa neki a Kossuth-díjat.

De nem csak a miniszterelnök emlékezett meg a színészlegendáról. A gyászhírt is közlő Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila így ír róla a színház honlapján :

"Csodáltuk, irigyeltük: honnan van ebben a beteg és törékeny testben az az erő, amit a színpadra lépve mozgósít. Magányosan élt férje, Maár Gyula halála óta. Tudtuk, hogy a színház adott neki erőt az élethez. Az, hogy van dolga, feladata. (...) Ahogy az előadás végén Törőcsik Mari belépett a színpadra, a nézőtér felrobbant. Állva tapsolták, ünnepelték őt az emberek. Mert a szívükig hatolt ennek a személyiségnek az ereje. Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret. Aki nem megosztó, hanem összetartó személyiség."

Jordán Tamás, aki 25 színházban játszott együtt Törőcsik Marival, gyakran meglátogatta velemi otthonában és a legjobb barátjának tartotta, a 168 Órának így nyilatkozott: "Rengeteg hivatalos és szakmai elismerésben van részem, de a nagy kitüntetések sorában az első között van, hogy Törőcsik Mari többször is mondta: Tamás, maga az én legjobb barátom"

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház volt igazgatója
fotó: Kiss Tamás

Az, hogy én gyakran eljártam hozzá és az örömöt szerzett neki, gazdagabbá tette az én életemet is. Ez a viszony, ami kialakult köztünk, megengedte nekem, hogy én nagyon pimasz legyek vele, és játékos – idézte fel a színművész.

Bodrogi Gyula, az elhunyt színésznő volt férje és színésztársa a Blikknek nyilatkozott megtörten. "Olyan hosszan szenvedett ez a szegény lány" - mondta a színész, aki egyelőre semmilyen szép emléket nem képes felidézni a fájdalom miatt.

"Felfogni is nehéz, odáig talán majd holnapután eljutok, hogy valami ilyesmi eszembe jusson, most csak azt érzem, hogy egyszerre volt, majd nincs"

"Körhinta az élet. Megállíthatatlan körforgás, de egyszer kirepülünk. Elfogy az emberi akarat, az erő, jön a megállíthatatlan végzet. Ez történt a csodálatos Törőcsik Marival. A nagy generáció egyik legnagyobbjával. Mostantól Gobbi Hildával eregetik a cigarettafüstöt, nekik már szabad. Bennünk meg marad elillanásuk fájdalmas emléke. Legyen áldott, művésznő!" - emlékezett meg közösségi oldalán a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is.

"Gyerekkorom családi legendáriumának hőse, a magyar színjátszás óriása volt... Mari drága, hiányozni fogsz... Jó utat..." - írja a színésznőről a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekesnő, Koncz Zsuzsa.

"Bár a művészetekben talán értelmetlen a rangsor, mégis kétség nem férhet hozzá, a legnagyobbak egyike hagyott itt bennünket" - emlékezik meg Karácsony Gergely, aki így folytatja: "Törőcsik Mari színészkirálynő volt, a Nemzet Színésze, így nagybetűkkel. Mindent tudott, amit színész tudhat és még annál is többet, de ami a legfontosabb, mindenkit meg tudott szólítani, mindenkire hatással volt. Szerencse, hogy gazdag és tartalmas életében hazája (állami díjai és kitüntetései mellett 2005 óta Budapest díszpolgára is volt) és a szakma számtalan elismerése mellett közönsége szeretetéből is bőven jutott neki. Törékeny alakja, ércesen is selymes hangja, hatalmas tehetsége emlékeinkben él tovább. Isten nyugosztalja Törőcsik Marit!"

Törőcsik Mari

(Pély, 1935. november 23. - Szombathely, 2021. április 16.)

A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas, Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, hogy csak párat említsünk kéttucatnyi elismerése közül. Az 1955-ben készült Körhintától kezdve szerepel filmen, Cannes-ban 1976-ban megkapta a legjobb női alakítás díját a Déryné, hol van? című filmben nyújtott alakításáért, amelyet férje, Maár Gyula rendezett. Számos hazai és külföldi filmfesztiválon kapott elismerést és életműdíjat.

Törőcsi Mari
fotó: Vágvölgyi Bálint

1958 és 1979 között a Nemzeti Színház színésze, az 1979/80-as évadban a győri Kisfaludy Színházban (ma Győri Nemzeti Színház) játszott, és volt művészeti vezető. 1980-tól egy évtizeden át a MAFILM társulatának tagja. 1990-től a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1993 és 1996 között a budapesti Művész Színházat igazgatta. Docensként tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 2002 óta újra a Nemzeti Színház tagja lett.

2008-ban egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, a szíve megállt, kómába esett, de napok után, csodával határos módon tudata, emlékező- és mozgásképessége visszatért. A 2009-es Magyar Filmszemle megnyitóján elmondta: „Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!”

Forrás: Nemzeti Színház

Kapcsolódó

04.16. 07:58

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

/ kultúra 5 hsz. /
Szombathelyen hunyt el a 85 éves színészlegenda.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

marko1968: *s *gy*t*mr* k*ll j*rn* *rt*?...
Novák Katalin bejelentette: nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma
marko1968: K*v*ncs* l*nn*k,h*gy *gy sp*tk*zg*szd*sz m*t sz*m*ln* k* m*nny* ...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Kubota: M*gy*r*zd m*g k*rl*k, h*gy T* *s * h*zz*d h*s*nl**k m**rt sz*m*l...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Kubota: N*m k*ss*bb*tv* * m*gy*r cs*p*t *rd*m*t...* l*tt* sz*m*k*t *lt*l...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
joska01: *z *g*zs*g n*h* f*j* d*l*g….t*n*ld m*g...
Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot