NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

Így ellenőrzik a Szombathelyre érkező vonatokat

Megnéztük a szombathelyi vasútállomáson, érkeznek-e migránsok és mi történik velük.

Az elmúlt napokban jellemzően 40-50 migráns érkezett naponta Szombathelyre vonattal. Ők a papírjaik ellenőrzése után vagy azonnal mentek is tovább (korábban menekülttáborba, szombattól pedig Ausztria felé), vagy ha az utolsó vonattal érkeztek, akkor egy elkerített váróteremben töltötték az éjszakát az első, úti céljuknak megfelelő vonat indulásáig.

Rendőrök, polgárőrök és a GYSEV Biztonsági Szolgálata ellenőrzi a Szombathelyre érkező vonatokat
fotó: Tánczos Mihály

Tapasztalatunk alapján teljesen nyugodt a helyzet a szombathelyi vasútállomáson. Pénteken egy kisebb incidens ugyan történt - késelést kiáltott valaki, majd egy vérző ember is megjelent -, de mint kiderült, két helyi lakos szólalkozott össze. Ez azonban elég volt ahhoz, hogy a Facebookra már kiírja valaki: késeltek a migránsok Szombathelyen. A bejegyzést az illető hamarosan eltávolította.

A rendőrök mellett polgárőrök és a GYSEV Biztonsági Szolgálata is részt vesz az ellenőrzésben. Mire a vonat befut az állomásra a kalauzoktól már rendelkeznek alapvető adatokkal arról, hogy hány migráns utazik a vonaton és ők merrefelé ülnek. Így célzottan ezeket az embereket keresik, a többi utas számára ez nem jelent fennakadást, vagy várakozást.

Rendőrök, polgárőrök és a GYSEV Biztonsági Szolgálata ellenőrzi a Szombathelyre érkező vonatokat
fotó: Tánczos Mihály

Előfordult olyan eset is, amikor Győrből jelezték, hogy a Szombathelyre tartó IC-ről Győrben leszállt több tucat migráns. A rendőrök ennek ellenére megvárták és ellenőrizték a befutó vonatot, rajta hátizsákos külföldiekkel. Róluk kiderült, hogy osztrák turisták. Érvényes igazolványuk bemutatása után meglepetten távoztak.

Ha a menekültek rendelkeznek regisztrációt igazoló papírral, akkor szabadon továbbutazhatnak Szombathelyről. Ha nem, akkor előállítják őket, majd idővel átszállítják a csoportot a legközelebbi menekülttáborba, ahol regisztrálniuk kell, majd távozhatnak.

Láttunk egy különös szituációt is, amikor három szír akadt fent az ellenőrzésen. Időközben megjelent egy görög férfi is, aki állítása szerint nem ismerte a szíreket, a vonaton utazók azonban elmondták, hogy végig együtt voltak a vonaton. A görög férfinak és a szíreknek is ugyanoda szólt a jegyük, Ausztriába. Azt nem tudjuk, hogy egy időben vásárolták-e, mindenesetre a görög fiatalember mégsem akart felszállni a szírek nélkül az ausztriai vonatra és egyre ingerültebb lett. Elképzelhető, hogy a tagadott ismeretségen kívül esetleg anyagi érdekeltsége is fűződött volna a szírek Ausztriába, vagy Németországba juttatásához. Végül a görög távozott az Ausztriába tartó vonattal, a szíreket pedig előállították.

Közben a rendőrök több menekültet is ellenőriztek a vonaton, akik nagyon megkönnyebbültek, amikor a rendőrök visszaadták a regisztrációnál kapott dokumentumaikat és elköszöntek.

Rendőrök, polgárőrök és a GYSEV Biztonsági Szolgálata ellenőrzi a Szombathelyre érkező vonatokat
fotó: Tánczos Mihály

Szombathelyre befutott egy "Különcélú kocsi" is az egyik szerelvényen. Ezen kb. 40 migráns utazott és ment tovább Ausztria felé. Közülük senki nem szállhatott le Szombathelyen a kb. negyed órás várakozás alatt. "No camp? No camp?" - kérdezgették a lehúzott ablakon keresztül, majd amikor megtudták, hogy a vonattal nem magyar menekülttáborba viszik őket, akkor fellélegeztek. "Thank you, Sir!" - köszönték meg többen is a rendőröknek a tájékoztatást.

Információink szerint a bicskei vasútállomáson hosszan veszteglő szerelvény kocsija a szombathelyi Járműjavítóba került, miután az átvert menekültek nem voltak hajlandóak leszállni róla és a kocsiban töltötték az éjszakát. Mint az már jól ismert, a menekülteknek azt mondták, hogy a vonattal Németországba mehetnek, az azonban Bicskén megállt, hogy a migránsokat menekülttáborba szállítsák.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: M*gy *z *lh*rgy*rt*s! *gy*lt*l*n n*m r*bb*nt f*l * sz*g*t, m*st ...
Bumm...Ha lemaradtál volna a csónakázótavi tüzijátékról
StarMan: M*nd*nk* t*h*t f*l m*ndj*k FFP2 m*szk*t, b*rm*ly*k *lt*sn*l h*t*...
Virológus a teltházas meccsekről: meglátjuk, mi lesz a következménye
StarMan: S*b*j, *z *ls**rt *s *lt*tt v*l*k* p*r mrd-*t. * 3. m*k*r *rk*z*...
Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya
StarMan: H*t n*m *rd*k*s, h*gy *z *t*sl*tt*n sz*nt* cs*p* 70-*s sz*m*t h*...
Volt hatoslottója? Akkor ezt nézze meg!
StarMan: J*t *sz*mb*, * b*g*ly *s r*ssz*st*, *z *s f*lyt*n h*h*g....
Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve