NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Péntektől használhatják a rendőrök az arcfelismerő programot az igazoltatásnál

Ha valaki megtagadja személyazonosságának igazolását, akkor fotót készítenek róla, és a rendszer azonosítja.

Az új szabály lényege, hogy ha valaki nem hajlandó igazolni magát a rendőrnek, akkor a rendőr fényképet készíthet róla, a fotót egy arckép elemző rendszeren átfuttatják, automatizált eljárásban összevetik a személyiadat- és lakcím nyilvántartásban szereplő adatokkal (például a személyi készítésekor készült képpel).

Az eredmények alapján a rendőr, az erre a célra szolgáló eszköz segítségével a nyilvántartásból lekérheti a személyazonosító adatokat és fényképeket az igazoltatott azonosításához.

Ha a helyszíni azonosítás vagy ellenőrzés ezek után is sikertelen, további adategyeztetés érdekében az illetőt előállíthatják.

fotó: Tánczos Mihály

Az Amnesty International közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a rendőrség az így kapott adatsort csak az igazoltatás során, az összehasonlítást megalapozó ügyben használhatja fel, és legkésőbb annak átvételét követő 30 napon belül törölnie kell.

Hasonló automatizált eljárás vált egyébként elérhetővé az elektronikus ügyintézést igénybe vevő személyek ellenőrzésére, illetve a személyazonosságot igazoló hatósági igazolványok kiadása során is.

Az Amnesty emlékeztet rá, hogy a hatóságok korábban is használhatták az arcfelismerő rendszereket, eddig azonban a BM és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Arcképfelismerő Elemző Osztályának két elemzője egymástól függetlenül állapította meg az egyezést, és erre nyolc napjuk volt.

Május 1-től az egész folyamatot az informatikai rendszer egyedül, az embert kikapcsolva végzi majd el, és azonnal értesíti - mondjuk - az igazoltató rendőrt az eredményről.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) korábbi állásfoglalásában még úgy alakította ki a véleményét, hogy a biometrikus személyazonosítás támogatás, valamint a személyazonosság ellenőrzésével kapcsolatos szolgáltatások kizárólag emberi közreműködéssel történnek, ami természetes korlátját jelentik a feldolgozható adatok mennyiségének, így adatvédelmi szempontból biztonságosabbak.

Ehhez képest lényeges újdonság, hogy mostantól automatizált biometrikus ellenőrzésre is van lehetőség, amellyel kapcsolatban még nem ismert a NAIH álláspontja - írja az Amnesty International.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés