NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Időutazás a nyugati végek tejútján

„A tej élet, erő, egészség” – tartja a mondás. Nos, aki erre vágyik, az akár tejben is fürödhet napjainkban. Nagy a választék, és bőséges a kínálat is. A hajdani kannás kimérés azonban az évtizedek alatt a tejadagoló automatákig fejlődött.

A múlt rendszerben központosított volt a tejfeldolgozás, tejipari vállalatok biztosították a napi ellátást, így Vasban a Vas Megyei Tejipari Vállalat, amely számára a ma már szintén csak emlékként megmaradt tejcsarnokokban gyűjtötték össze a tejet. Nem volt tejhiány, de nem is nagyon lehetett válogatni. A szombathelyi Tejüzemből szállították a tejtermékeket a boltokba. A vállalat és az üzem is már a múlté, az utóbbi épületegységet a szó szoros értelmében a földdel tették egyenlővé.

nyoma sem maradt a szombathelyi tejüzemnek
fotó: Lendvai Emil

Hogy is volt csak?

Annak idején még tejboltokkal is lehetett találkozni. Az úgynevezett "kiskeres" tejboltok egy-egy terület ellátásában játszottak jelentős szerepet. Nagy méretű alumínium kannákból mérték a fehér nedűt a vevők kis fémkannáiba. Aztán előtérbe kerültek az üveges tejek. Fél literes, alufóliával lezárt süvegben tejet és kakaót, literesben tejet kínáltak. Később az üvegeket kivonták a forgalomból és jöttek a zacskós tejek. A zacskók kilyukadtak, kiszakadtak, úsztak a tejeszacskók a boltok kék ládáiban, és bizony sokszor a bevásárló kosarak is megitták a csomagolástechnikai váltás levét.

Hajnalban szállították ki az árut a tejboltba. Letették az utcasarokra a bolt elé a kannának, a rekeszeket. Kiflit, zsemlét is hoztak. Nem kívánt ébresztő volt naponta a zajos rakodás, de együtt kellett élni vele. Órákig állt őrizetlenül a sok finomság az utcán, de ritkán hallottam arról, hogy valami eltűnt volna. Most mernék ezt megtenni

– emlékezett a múltra egy szombathelyi tejbolt közelében lakó nyugdíjas asszony.

egykori tejcsarnok a Hegyháton
fotó: Lendvai Emil

Saját gyermekkori emlékeim közé tartozik, hogy kezdetben az áruszállító Csepel teherautókon az indexlámpákat a tokokból kiugró nyelvek helyettesítették. Mindig az a nyelv alakú index ugrott ki, amerre a kocsi kanyarodott. Nagy keletje volt az 1960-as, ’70-es években az iskolatejnek. Az általános iskolában türelmetlenül vártuk azt a szünetet, amikor hozták a tejet, no és a hozzá járó színes szipókát. Igazi házi tejet, túrót, tejfölt a piacokon is lehetett vásárolni, de el lehetett zarándokolni frissen fejt tejért a tejeskanákkal a termelőszövetkezeti, állami gazdasági telephelyekre is, ha valaki bírta a sorban állást.

Piacnyitás árudömpinggel

A rendszerváltás aztán megnyitotta a tejpiacot is. Az egykori állami vállalatokat privatizálták, megjelent a külföldi tőke, sokféle kiszerelésben, gazdag áruválasztékkal látták el az élelmiszerboltokat, multis áruházakat a tejfeldolgozók. Hírmondónak még zacskós tej is került a polcokra, de zömében már korszerűen csomagolt dobozos tejek alkották a választékot.

A nemesszalóki gazdaságból indult a hazai tej népszerűsítése
fotó: Lendvai Emil

A piacnyitás eredményezte a különböző zsírtartalmú, a bio tejek és az úgynevezett UHT tejek térhódítását is. A vámolás megszűnte után konfliktushelyzetet is eredményezett a hazai piacon a külföldi tejek igen alacsony ára. Érdekes módon az 1990-es években újból életre kelt a kannás tejkimérés. Több házhoz, garázshelyiséghez meghatározott időben vitték a frissen fejt tejet, amit a vásárlók már kis kannáikkal vártak.

Bár a boltok polcai roskadoznak a különböző tejektől, a kistermelők egy része most is kénytelen házalással vagy piacon árusítással megszabadulni a néhány tehéntől lefejt tejétől. A szombathelyi Vásárcsarnokban is többen kínálják a házi tejet, túrót, tejfölt, vagy éppen sajtot. Egy nemesbődi gazdától megtudtuk, hogy meglehetősen nyomott áron kell árusítaniuk, főként a tejadagoló automaták megjelenése óta. Persze itt is vannak értelmetlennek tűnő hatósági előírások. Ezek közé tartozik, hogy csak a vevő által hozott edénybe lehet tejet mérni. Azaz, akinél ilyen nincs, annak előbb azt be kell szereznie, hogy házi tejhez jusson. Hiába lenne az árusnál több kimosott műanyag flakon vagy üveg, abba szabálytalan a tej kimérése...

régi tejeskannák is felbukkannak
fotó: Lendvai Emil

Technikai áttörés a tejfronton is

A technikai fejlődés megállíthatatlan a tejpiacon is. Országosan is az elsők között helyezett üzembe Vas megyében "mozgó tejboltot" a horvátnádaljai Fentős Lajos. Az adagolóval felszerelt tejeskocsi kapacitása napi 350 liter tej, 220 volttal is üzemel, van benne fűtő, hűtő, adagoló, s pénztárgép is. Egy liter tej nyolc másodperc alatt kerül az üvegbe, kannába. Néhány éve aztán egyre több helyre kerül tejadagoló automata. Tömbházak bejáratához, szövetkezeti telephelyek portájához, piacokra, de láttam már ilyen szerkezetet szupermarket áruházban is.

A körmendi Rába Völgye Mtsz. két ilyen automatát is kihelyezett a kisvárosba. Az egyik üzembe állításához pályázati pénzt is felhasználtak.

A tejadagoló automaták telepítése ugyan nem oldja meg a magyarországi tejtermelési gondokat, de népszerűsítheti, megkedveltetheti a hazai termelésű tejet

– nyilatkozta Szájer József, a szövetkezet elnöke.

Nem vártunk csodát a két automata működtetésétől, annak azonban örülünk, hogy a tapasztalatok szerint az emberek nem ódzkodnak attól, ha a tej nem pasztőrözött. Érdekes módon a forgalom a hét egyes napjain változó, jó a hétfő, a péntek, és különösen a szombat.

A szövetkezet körmendi központjánál működő automatánál ottjártunkkor anyuka és lánya vett ki a kocsiból több műanyag flakont.

Rendszeresen járunk ide tejért, mert igazi friss tehéntejet kapunk. Négy-öt litert viszünk egy-egy alkalommal, az két-három napra elég. Bár felhívják a figyelmünket arra, hogy fogyasztás előtt forraljuk fel a tejet, de mi nyersen is megisszuk, nem félünk a fertőzéstől.

terjedőben a tejadagoló automaták
fotó: Lendvai Emil

Szombathelyen elsőként a Felszabadulás Mezőgazdasági Szövetkezet helyezett el tejadagoló automatát a város egyik legnagyobb lakótelepén lévő egyik társasháznál 3,9-4,2 zsírtartalmú tejet kínálva.

Egymásnak is konkurensei

Ezt az egy készüléket működtetjük az óta is. Valószínűleg az újdonság hatására eleinte sok tej fogyott, naponta kétszer is fel kellett tölteni a rendszert. Manapság már csak egyszer töltünk újra, visszaesett, és be is állt a forgalom. A tejadagoló automaták szaporodása nemcsak a más módon kínált tejek forgalmának, de egymásnak is konkurenciát jelentenek. Amúgy megmaradt a tejkimérés a szövetkezet Zanat előtt lévő telephelyén is

– tudtuk meg Boncz Csaba elnöktől. (A múltra emlékeztetve helyi tejkimérés van Sárváron, a Gazdaszövetkezet telephelyén is.)

A szombathelyi Vásárcsarnok bejáratánál is felfedeztünk egy csányigi működtetésű automatát, amelynél éppen egy szakállas férfi próbálkozott a tejcsapolással.

Általában boltban szoktuk venni a tejet, de a feleségem azt mondta, hogy vigyünk az automatából friss termelői tejet, mert abból túrót meg aludttejet is lehet készíteni. Arról már nem is beszélve, hogy az ára jóval olcsóbb, mint a feldolgozott tejé.

már a zöldségboltban is mérnek ki tejet
fotó: Lendvai Emil

Én azért ilyent nem vennék. Nekem nem ízlik, és a bolti tejet biztonságosabbnak is tartom. Valamikor falun éltem, a szomszédból hoztuk a frissen fejt tejet, de sem nyersen, sem forralva nem ízlett

– jegyezte meg egy közelben álló fiatalasszony. Persze ahogy mondják, ízlése válogatja. Több faluban is fel lehet már fedezni már tejadagoló automatát. A kínált tej ára 130-150 forint között mozog. Hogy mennyire jó üzlet lehet a tejárusítás arra az is bizonyíték, hogy pékségekben is lehet tejet csapolni, de felfedeztünk kannás tejkimérést Keszthelyen egy zöldség-gyümölcs boltban is.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten