NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Az idei nyár még nyomában sincs a régi forróságoknak

Verőfényesen süt le ránk a nyári nap, és mi sóhajtozva olvadunk az aszfalton. De nehogy bárki is azt higgye, hogy ennél már nem lehet nagyobb kánikula!

Ha visszatekintünk Magyarország eddigi melegrekordjaira, bizony bőven van még hova forrósodnunk.

A modern meteorológia történetében a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet 41,9 Celsius fok volt, ami nem is olyan régen, 2007-ben Kiskunhalason boldogította az ott lakókat. Szóval még majd’ tíz fokkal a maximum alatt vagyunk, és egyébként is, most hogy Magyarország jobban teljesít, csak le tudjuk nyomni azt a nyamvadt pár Celsiust!

Békéscsabában 2003-ban összesen 2501 órát sütött a nap. A Balaton Siófoknál már kétszer is elérte a 31 fokos hőmérsékletet (2003-ban és 2006-ban), amikor is a halak összepakoltak, és beköltöztek a strandi büfék frizsiderjeibe a hekkek mellé.

fotó: Nagy Zoli

Szóval, mint látjuk, az idei nyár még nyomában sincs a régi forróságoknak. De ha a másik végletet nézzük, az sem sokkal vidámabb: Sopronban 1978-ban egyszer 35 napig nem sütött ki a nap. A Kékestetőn 1970-ben 365 napból 221 alkalmával borította köd a vidéket, Miskolc-Görömbölytapolcán pedig 1940. február 16-án mínusz 35 Celsius fokot mértek.

És azt tudták, hogy míg a mai napon, 2007-ben, Budapesten 35,8 fokot, addig 1981-ben csupán hét fokot mutatott a hőmérő? Bizony, egyik sem jobb mint a másik: hol túl nagy a forróság, hol pedig ellepnek minket a jegesmedvék.

Mindenki tartson még ki egy kicsikét, a meteorológusok szerint a bágyasztó hőség a hétvégére enyhülni fog, és kapni fogunk némi frissítő esőt is. Már ha akad még valaki, aki hisz az időjárás jelentésnek.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *z *j *rk*t*n*k, *k*k*t R*zs* Sz*l*rd k*pz*tt k*, v*n*lt*k *l*kz...
Különös fények Szombathely egén
fgzb: N*m k*t*l*z* *tt sz*nv*dn*d. ...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
Paulus_Maior: *S...? N*ncs *tt s*mm* l*tn*v*l*, *z *tt "m*gy*r*rsz*g&#34...
Több pénzt kapott az államtól Mészáros egri hotelje, mint maga Eger
Paulus_Maior: * FR*NCB*, h*t*k *t* n*m s*k*r*l c*lsz*m*lyn*k v*l*sz*ln*m! T*...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
demoktatorovm: N*m *rt*l*k M*k*! H*sz*n n*m *s r*g*sztr*lt*l......
Mikortól ad védettséget az orosz vakcina?