NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Idén sem okoznak sok meglepetést a hazai fesztiválok

A soproni VOLT-ra legalább sikerült megcsípni a francia AIR-t, és a Balaton Sound is felmutat új arcokat Jamiroquai és a Chemical Brothers képében. A Gorillaz a Szigeten tűnik fel, de csak egy dj-szettre futja.

Az elmúlt egy hónapban megindult a közleményözön a Sziget Kft sajtóirodájából. A már lefoglalt fellépők neveit látva sok mindent kérdezhetnénk, de inkább magunkba fojtjuk, maradunk az egyszerű ajánlónál. Akinek a társaság számít elsősorban, az úgyis elmegy karszalagra inni magát, akinek meg a zenék újszerűsége, az úgyis ráfanyalodott valamelyik külföldi fesztiválra.

Június utolsó napján lövik fel a hangfalakat Sopronban

Az első magyarországi epizód, a VOLT június 30-tól júlis 3-ig tart majd, és az elmúlt évek trendjeinek megfelelően több előadót is visszacibál az esőáztatta Lővérekbe: a kilencvenes évek formabontó elektropunkját szállító, némileg megkopott fényű kultcsapat, a The Prodigy például már tuti befutó, és ugyanez mondható el a régebben komoly szombathelyi fanclubbal rendelkező Kruder & Dorfmeister duóról. Állítólag ők most a The 16 F***king Years Anniversary Session című showjukkal érkeznek MC Earl Zinger és Ras MC T-Weed szédületesnek mondott színpadi MC-párbajával kiegészülve, szóval most valószínűleg nem olyan trópusi hauzt fognak nyomni, mint 2007-ben Zamárdiban.

Ki hinné, hát a kanadai elektropinokkió, Tiga is itt lesz, meg egy rakás drum & bass forma Shy FX -től Ed Rush on át Andy C -ig, Parov Stelar és haverjai meg lassan már magyar állampolgárságért folyamodhatnak. Kuriózumnak tekinthető a sok kólázástól orrüregi platinaimplantátummal rendelkező Billy Idol fellépése, vagy a kevesek által ismert, de annál ügyesebb DJ Yoda . Amit viszont plusz hangsúly illet, az érdekes módon pont a lassabb zenék királyságából kerül ki: az idén a Heligoland című albumukkal újabb atmoszfératripre hívogató Massive Attack is bekebelezi a nagyszínpadot, és hasonlóképpen tesz a légies elektronikus zenét csillagporos nosztalgiával behintő AIR - akik egyébként tavaly decemberben a Petőfi Csarnokot is megtisztelték. Reménykedjünk, hogy a régi felvételeiket is előhalásszák, és nem csak legutóbbi, unalomba fullasztott lemezükről hallunk majd dalokat.


Balaton Sound: stadiontrance a kánikulában

Jól hangzik, hogy a Chemical Brothers 2010-ben csak néhány igazán rangos fesztiválon vállal fellépést, és ezek között ott lesz a kezdetek óta elitfesztnek tűnni akaró Balaton Sound is. A csapatós keménymag valószínűleg mégis nagyobb elánnal tölti majd meg a party arénát Sven Väth , illetve a Berlin Calling című filmmel komoly karriert építő Paul Kalkbrenner előtt - mindketten a berlini techno színtér ikonikus alakjai. Mintha csak 98-at írnánk, itt lesz az angyalos slágeréről ismert, és azóta már Grammy-jelölést is begyűjtő Paul Van Dyk, meg még néhány ajnározott lemezterelgető Hernan Cattaneó tól egészen John Digweed ig. Némileg kakukktojásnak fogható fel Dennis Ferrer , aki a felsorolt nevekkel ellentétben inkább a klasszikusabb house hagyományokhoz nyúl vissza.

A Balaton Sound nagyszínpados fellépőiről is kaptunk már hírt, nagyon helyesen. Megígértük, hogy nem emeljük fel koppintólag a mutatóujjunkat, így nem is szándékozunk olyanokat mondani, mint hogy a Klaxons t már láttuk a Szigeten, és ott is megkésve, vagy hogy a szuggesztív műsorral turnézó Tricky vel ugyanez a helyzet - ettől még mindkettő act jelentékeny mérföldköveket emelt az egyetemes zenetörténetben, és aki nem látta még, az nézze meg őket. A zúzdabarátok kedvéért lesz még Pendulum , de ami itt kiemelendő, az a legendás elektropop-páros Pet Shop Boys feltűnése a sztárok között, de előkészíthetjük legpimaszabb higanymozgásunkat a Jamiroquai koncertre is, ami mondjuk eléggé beletalál a nyárba (amiben a Balaton Sound egyébként július 8 és 11 között foglal helyet).


Sziget: az első fecskék

Már kifelé tartunk a nyárból, országhatárainkon túl már le is futottak a legnagyobb fesztek, amikor jön a Sziget. És már erre is bejelentettek nekünk biztos neveket. A szervezők nem bízták a véletlenre, és maguk is bevallják, hogy az elmúlt 18 év legnagyobb tömegeit produkáló bandákat hívták el, így viszontláthatjuk a Faithless t, az Iron Maiden t, Gentleman t, a Kasabian t és a Muse -t. Nem kell azonban végig ásítoznunk a programfüzetet lapozgatván, mert becsúszik azért ide pár érdekesség, úgy mint Damon Albarn álomgyárának legsikeresebb produkciója, a Gorillaz , igaz, ők csak dj-szettel. Na meg az is újdonság, hogy a Sziget keblére öleli a világ legműanyagabb és halucinogénebb elektronikus zenei műfaját, a goát azzal, hogy elhozzák az Infected Mushroom ot. Mi mindazonáltal mégis a The Hives -t ajánljuk itt a végén, egy videóval.

További válogatásért mindenki keresse fel a Sziget folyamatosan bővülő gyűjtőoldalát itt!

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés