NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Időjárás

Idén is fekete lesz a karácsony - Katalin locsogott, de a karácsony mégsem fog kopogni?

Ha Katalin napján nem fagy, karácsonykor majd fog, tarja a népi megfigyelés. Most úgy látszik, mégis inkább locsogni fog a szeretet ünnepén is. Pétervári Tibor, meteorológiai észlelőt kérdeztük.

Elég változékony lesz az elkövetkező hetek időjárása, ahogy az esztendő is az volt. Bár az évből még van két hét, de az már most látszik, hogy hőmérséklet és csapadék tekintetében is 2014 kimagasló lesz. A héten megérkeztek az éjjeli fagyok, napközben plusz három és hét fok lesz jellemzően vasárnapig. Kisebb csapadék vasárnap várható, ebből hótakaró nem valószínű - mondja Pétervári Tibor meteorológiai észlelő.

Őzeket lehet, de téli tájat nem mostanában fogunk látni
fotó: Fotó: Garai Antal Atom

Az ünnepeket megelőző két hét is változékony lesz gyakori ciklikus hatásokkal, hideg és melegfrontokkal, ezekkel járó vegyes halmazállapotú csapadékkal, széllel, tehát még havazás is elképzelhető az ünnepek előtti héten. A karácsonyi időszak is változatosnak ígérkezik, de a következő egy-másfél hét még meglehetősen bizonytalanná teszi az előrejelzéseket.

Amúgy is, bizonyos ciklonokhoz kötött csapadékrendszereknél télen elég gyakori, hogy csak az utolsó 6-12 órában dől el, mennyi és milyen halmazállapotú csapadék hullik egy adott térségben, ez a Kárpát-medence (egyik) sajátossága.

Esőből viszont van utánpótlás
fotó: VB

Az év legsötétebb időszaka november-január, ezen belül is nem csak a csillagászatilag lehetséges napfényes óraszám ilyenkor a legkevesebb, ez természetes, de ilyenkor gyakori a medencét megülő ködös, párás időt okozó alacsonyszintű rétegfelhős időjárás vagy hideg légpárna, ami jól eltünteti a napot előlünk.

A fehér karácsony egyáltalában nem gyakori nálunk, síkvidéken az ország bármely részén így van ez. Tízévente nagyjából kétszer fordul elő. Volt már egymást követő két évben fehér karácsony, majd nagyobb szünet következett.

A Fő tér karácsonyra sem borul fehérbe
fotó: Mészáros Zsolt

A 20. században a hatvanas években volt ennél gyakoribb, de akkor halmozottan fordultak elő hideg telek, így természetesen többször is előfordult a szilárd halmazállapotú csapadék. Ez egyébként a 40-es, 70-es évek közti időszakban is is előfordult, de előtte és utána melegebb tendenciák voltak időjárásunkban.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szalay Miklós: *gy *lt*l*n*s *ssz*f*gl*l* * t*rs*d*lm* *gy*nl*tl*ns*g*krõl: ...
Kíváncsi rá, melyek az EU leggazdagabb és legszegényebb országai?
miki1950 : *ln*zv* *nn*k * m*gy** k*rh*zn*k * h*ml*kz*t*t *s f*b*j*r*t*t, n...
Bérzsarolás a zalaegerszegi kórházban?
Rőzsike : *z *ll*nz*k k*sz*n* j*l *l v*n *z *l*v*l*szt*s* *gy*zk*d*s*v*l. ...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : V*z*. N*kt*k m*nd*nr*l Gy*rcs*ny j*t *sz*t*kb*. *z m*r k*sz r*h*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : N*m *sm*rj*k b*l*lr*l * r*ndsz*rt. *z *g*sz k*v*lr*l p*d*g *gy t...
Bérzsarolás a zalaegerszegi kórházban?