NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Melyik kereszteződések borzolják leginkább az idegeinket?

A Szombathelyen közlekedők kapásból hármat biztosan tudnának említeni. Mi négyet vesézünk ki, de leginkább olvasóink véleményére vagyunk kíváncsiak, így közös csomópont-elemzésre bíztatunk mindenkit!

Durva úthibák, egyes utcákban parkolóhely-hiány, a normál forgalom ritmusát nem ismerő lámpák, siralmas közlekedési morál, néhol teljesen kizárt (vagy csak kötélidegzettel megvalósítható) balra kanyarodás. Vélhetően a Szombathelyen naponta autózók, kerékpározók pontosan tisztában vannak a városi közlekedés problémáival. Mi legalábbis erre alapozzuk legújabb kezdeményezésünket!

Kereszteződések, melyek nem használnak az autó kárpitjának

Az alábbiakban négy olyan útkereszteződést méltatunk nem annyira örömteli szavakkal, melyek az elmúlt időszakban kicsapták a biztosítékot szerkesztőségünk egyik-másik munkatársánál. A feladat ezt követően adott: a közvélemény-kutatók leleményességével olvasóinkra bíznánk a munka dandárját. Egyszóval arra kérünk mindenkit: írják meg nekünk, a hosszas várakozás közben melyik kereszteződésekben kaparják szét autójuk kárpitját, vagy éppen azt, hogy melyik helyszínt találják a leginkább balesetveszélyesnek (részletek a keretes írásunkban).

Az egyetem előtti tér: ha sikerül a balkanyar, még jöhet néhány gyalogos
fotó: Mészáros Zsolt

Rövid elmélkedésünket kezdjük a sokak alma materével, vagyis a szombathelyi egyetemmel szemben lévő kereszteződéssel. A Magyar László utca felől gyanútlanul érkező autósok a Károlyi Gáspár térnél bizony könnyen kifoghatnak egy olyan periódust, amikor az életüket is elunják, ha balra akarnak kanyarodni. Márpedig tapasztalataink szerint a hídról legurulók többsége itt bizony a bal keze felé indexel. A Dózsa György utca felőli szakasz belátását ráadásul sokszor szabálytalanul parkoló járművek is nehezítik. Ha végre kikecmeregtünk a kereszteződésből, akkor nagy valószínűséggel rögtön fékezhetünk is, mert öt lépéssel arrébb gyalogszerrel jelentős egyetemistacsoport vonulhat át a zebrán.

A forgalmas Dózsa György és a Kálvária utca kereszteződése
fotó: Mészáros Zsolt

Innen egy kőhajításnyira sincs ok az elégedett csettintésre: a Dózsa György, a Kálvária és az Óperint utcák találkozásánál ugyanis szintén előfordulhatnak érdekes forgalmi helyzetek, egyben a sofőrök részéről elhangozhatnak nem feltétlenül irodalmi kifejezések. A Kálvária és az Óperint felől STOP-tábla (oké, biztonságunk érdekében) örvendezteti az autóst, balra kanyarodni egyik irányból sem egyszerű, s a helyzetet szintén nehezíti a közeli gyalogátkelőhely is. (Csendben megjegyeznénk: a Pláza, vagy a Körmendi út irányába igyekvőknek a délutáni csúcsban nem tanácsos az Óperint utca felől közelíteni, mert szerencsétlen esetben várakozás közben könnyen végighallgathatják Komár Laci összes slágerét.)

Problémás az Óperint utca és környéke

Az előzőektől a harmadik helyszínünk sincs éppen messze. Az Óperint és a Kiskar utca kereszteződése fotónkon is szépen fest, az út minősége sem rossz, itt leginkább a lámpákkal akadhat gondjuk, a gyalogosoknak. A korábbihoz képest némileg talán javult a helyzet: egy-két évvel ezelőtt még bátornak mondtuk volna azt, aki hideg élelem és kellő mennyiségű ital nélkül akar átkelni a hosszú zebrán. A babakocsival közlekedő kismamáknak, vagy a lassabban átkelő időseknek azért még most sem késő rágyúrniuk a 100 méteres rekordjukra, ha a Kiskaron keresztül gond nélkül akarják folytatni gyalogos útjukat.

Az Óperint és a Kiskar utca kereszteződése a gyalogosoknak okozhat gondot
fotó: Mészáros Zsolt

Negyediknek a Rohonci út és a Bartók Béla körút találkozásánál lévő igencsak forgalmas csomópontot választottuk. Ha igazán őszinték vagyunk, akkor beláthatjuk: a Rohoncin nemcsak az esti órákban döntenek néhányan sebességrekordot, így a négysávoson 70-80-nal érkező autók esetében már naivitás lenne arra számítani, hogy a sárgánál meg tudnak állni a gázpedálon nehéz lábbal álló sofőrök.

Madártávlatból a Rohonci és a Bartók kereszteződése. A madaraknak könnyű...
fotó: Mészáros Zsolt

A Tófürdő felől érkező, balra a Rohonci irányába kikanyarodni vágyók helyzete sem egyszerű: a lámpa egyrészt nem marad az örökkévalóságig zöld, másrészt a szemből általában nagyobb mennyiségben érkezőket is el kell engedni. Különösen érdekes szituációk állhatnak itt elő egy-egy Hali meccs idején, de a lakótelepek felé száguldó ifjú bringásokra sem árt ügyelni.

Első felindulásból tehát ennyire gondoltunk, de még egyszer hangsúlyozzuk: a fenti rövid elmélkedést csupán röpke kedvcsinálónak, ha úgy tetszik, a naponta autóval közlekedők szellemi előételének szánjuk. Innentől kezdve Önökön a sor, hogy eldöntsék, melyik a legidegtépőbb csomópont a városban. Keretes írásunkból minden részletet megtudhatnak!

Önöket melyik kereszteződés idegesíti leginkább?

Arra kérjük olvasóinkat, írják meg nekünk, sőt ha módjuk van rá, akkor fotózzák is le, hogy mely utcák találkozásait tartják a legidegesítőbbnek Szombathelyen! Bátran használjanak minket képzeletbeli bokszzsáknak, és elektronikus levelükben nyugodtan dühöngjenek egy-egy 5-10 perces csúcsidőbeli várakozást követően. Fontos, hogy semmiképpen se húzzák ki magukat az ilyenkor megszokott indoklás alól, tehát ahogy a fentiekben mi is megtettük, úgy Önöket is arra bíztatjuk: röviden foglalják össze, pontosan miért is emelkedik szokatlanul magasra a pulzusszámuk, ha az adott útkereszteződéshez érnek!

Az idegtépő csomópontokról március 4-éig , azaz jövő vasárnapig várjuk az eszmefuttatásokat, méghozzá a kontaktunk@nyugat.hu címre. A legtöbbet ócsárolt helyszíneket mi is körbejárjuk, majd a tapasztalatokat boncolgató írásunkhoz kapcsolódó szavazáson a nyugat.hu olvasói dönthetik el, hogy 2012-ben melyik a legrosszabb kereszteződés a megyeszékhelyen. Addig is balesetmentes, és minél nyugodtabb közlekedést!

Kapcsolódó

2011.10.13. 18:22

Szombathelyi tereprali: mit láthat egy autós a csúcsforgalomban?

/ közélet gal. 3 hsz. /
Kemény feladat elé állítja manapság a megyeszékhely a négy keréken közlekedőket. A sors most velünk is kibabrált: munka- és magánügyekben szinte az összes feltúrt, leszűkített, vagy félig lezárt utcát megjártuk. Élményeinkről videót is készítettünk.

2009.05.07. 09:46

Ütemtelen közlekedési lámpák – Autóztunk és videóztunk egyet Szombathelyen

/ sokkoló 9 hsz. /
Szűk negyedóra alatt értünk el a Metro körforgalomtól a Hunyadi út közepéig. Nem csak a lámpák fogták meg a forgalmat, hanem a figyelmetlen autósok is.

2011.11.18. 13:04

Megnéztük a Csaba utcai felüljárót

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
Már látszik, hogyan is néz majd ki az új szombathelyi vasúti felüljáró. Ha minden igaz, másfél év múlva készen lesz.

Hozzászólások (25)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

marko1968: M**rt k*ll k*t*k*rn* * r*ndsz*m*t???...
Balra el a piac felé, két záróvonalon át
Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét