NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Stagnál a Fidesz, erősödik a DK, öt százalékon az MSZP

Az Idea Intézet rendszerbe álló, kevés változós párttámogatottságokat mért februárban.

Az IDEA Intézet 2020. január 31. és február 12. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan csökkent, most30 százalék. A biztos szavazóknál három százalékpontos a kormánypárt visszaesése.

Ez a csökkenés azonban a 2019-es év egészét vizsgálva nem mutat trendszerű változást. 2019. január és 2020. január között ugyanis a Fidesz–KDNP támogatottsága rendkívül szűk sávban mozgott.

Az elmúlt egy évben a Fidesz választottsága rendkívül szűk sávban mozgott, stabilan mögötte állt a teljes népesség mintegy háromtizede, a biztos szavazó pártot választók közel fele.

fotó: Forrás: Idea Intézet

A DK egy év alatt plusz 5 százalékot szerzett

2020. január végén az ellenzéki oldal meghatározó pártja továbbra is a Demokratikus Koalíció, mögötte pedig három, közel azonos támogatottságú párt áll. Az előző hónaphoz képest a DK támogatottsága hibahatáron belül növekedett.

Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK a teljes népességben 11 százalékot (+2), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig a 16 (+1) százalékot kapna. Egy év alatt, a teljes népesség körében a DK 5 százalékponttal növelte a támogatottságát.

A Momentum Mozgalom az előző, december végi adatfelvételhez képest nem tudta tovább bővíteni táborát. A teljes népességben 6, a biztos szavazó pártot választók körében pedig 10 százalék a támogatottsága, ami teljesen megegyezik a 2019. év végi adatokkal.

Jobbik, MSZP: Lassú erózió

Az ellenzéki tábor másik két, 5 százalékos parlamenti belépési küszöböt elérő pártja, a Jobbik és az MSZP esetében. 2019 decemberéhez képest a Jobbik támogatottsága nem változott a választókorú népesség körében (6 százalék), míg a biztos szavazó pártválasztók között hajszállal növelte (+1) a támogatói táborát (9%).

Egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában az ellenzéki oldal legnagyobb támogatottságú pártja még a Jobbik volt (10%), azonban az EP-választásokon elért igen gyenge eredményét követően választottsága lassú erózióba kezdett.

Az előző, 2019. decemberi adatfelvételhez képest MSZP támogatottsága érdemben nem változott. A teljes népesség 5, a biztos szavazó pártot választók 6 százaléka támogatja a pártot. A Magyar Szocialista Párt egy év alatt kisebb mértékű támogatottság-veszteséget könyvelt el a Jobbikhoz képest.

Akik nem jutnának be most a parlamentbe

A kisebb pártok mindegyike 1–3 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes, választókorú népesség körében. Ebben a csoportban a Mi Hazánk Mozgalomnak 3 százalékpontos tábora rögzíthető.

Az LMP-t, a Párbeszédet, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapártot a teljes választókorú népesség 2–2 százaléka választja. A biztos szavazó pártot választóknál a Mi Hazánk, az LMP és az MKKP is 3–3, míg a Párbeszéd 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 32 százaléka, ami 1 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábban mért adatokhoz képest.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2020. január 31 – február 12. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után