NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gasztro

Breaking! Fő a húsvéti sonka

Na jó, megosztjuk a receptünket is.

Két cikk megírása közben feldobtam a húséti sonkát főni. Mondom máris az alapszabályokat a kezdő háziasszonyoknak és agglegényeknek. Szóval:

Húsvéti sonka
fotó: Farkas Bazsi
 • A sokát főzés előtt egy nappal vízbe kell áztatni. Így nem lesz olyan vesett sós - mert ha valaki nem tudná, a sonkát sóágyban pihentetik, hogy az kivonja belőlle a nedvességet - , másrészt pedig kicsit hamarabb meg is fő.
 • A sonkát nem abban a vízben főzzük amiben ázott, hiszen az sós, hahó! Szépen leöntjük és újat engedünk rá.
 • A vízbe némi ízestőt pakolunk. Egész borsot, babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát. Sót nem! Ugye attól pont próbálunk megszabadulni. Nem sózunk, a sonka így is elég sós.
 • Fedőt tegyünk az edényre. Sajna nekem idén megint nem működött jól a szemmértékem, így sikerült nagyobb sonkát vennem, mint amekkora a legnagyobb fazékom. Na, meg fedővel elvileg hamarabb végzünk, kvázi kevesebb energiát fogyasztunk el.
 • A sonkát mindig annyi órát főzzük, ahágy kiló. Persze előfordulhat, hogy egy kicsit kell ráhagyni, de keveseb idő alatt max. kuktában végzünk.
 • Ha megfőtt a sonkánk, akkor a levet nem öntjük ki. Aki erre képes, az bármire. A sonkalé a konyha megbecsült kelléke. Sokan a húsvéti tojást főzik meg benne, de szerintem a tojásfőzéssel elpazaroljuk. Nem ad annyit hozzá a sonkalé a tojás végső ízéhez. Hanem a sonkalevet szépen lefagyasztjuk, lehetőleg kisebb adagokban és elővesszük majd amikor valami babos ételt főzünk és hozzáteszük. Semmi nem ad olyan plusz ízt, mint a főtt sonka leve.
 • Nos, hát akkor már csak győzzük kivárni, míg a sonka megfő és amíg a böjt véget ér.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  elbandi: *m*nny* m*ll*kh*t*st t*l*lt*k, cs*d* h*gy m*g *l*nk!!! :D...
  Az Astra Zeneca új mellékhatását közölte az Európai Gyógyszerügynökség
  miki1950 : *m*ll*tt, h*gy K*rt*sz n*m *ll m*ssz* * v*l*s*gt*l, l*tn* k*ll, ...
  Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
  oszto: M*dzs*rt n*m *rt*tt v*ln* m*ll* *rn*. Cs*k h*gy t*lj*s l*gy*n....
  Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
  oszto: M*st *s. *ccs* *ng*z*k j* h* v*nn*k....
  Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
  belabo: *nn*k *d*j*n *z**r* f*lsz*b*d*t*s*r* *s gy*jt*tt*k M*gy*r*rsz*g*...
  Rengeteg pénzt gyűjtöttek Jakab Péternek