NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

A locsoló tűzoltókat is meglocsolták - Esős húsvéthétfő

Az idén sem maradt csaj szárazon a hosszúperesztegi tűzoltók környezetében Szombathelyen. Több program elmaradt az amúgy sem gazdag kínálatból az eső és az erős szél miatt. Képek és videó a hervadó lányok mentéséről.

Rosszul indult a húsvét hétfő Szombathelyen. Zuhogó eső és erős, időnként viharos szél fogadta a locsolásra készülő legényeket. Akik a Fő térre készültek rosszkedvűen értesülhettek róla, hogy az összes programot elmosta az eső. A Falumúzeum ugyan kinyitott, de csak a legbátrabbak indultak neki a sárdagasztásnak.

Sok jó ember kis helyen is vizes lesz
fotó: Tánczos Mihály

A hosszúperesztegi önkéntesek tűzoltóautója azonban elindult a szokásos bevetésre. Kókadozó, hervadozó lányok megmentésére vállalkoztak a hős lánglovagok. Felvették ünneplő bevetési bakancsaikat, kipederték a sisakjuk hevederjét és kifényesítették tömlőjük öblös peremét, majd a Nyugat Rádió által begyűjtött címek közül azokra vonultak ki, ahol nem ijedtek meg az esőtől és a hidegtől a száradó lányok bátor barátai, férjei, édesapjai. Mert hogy a lányokat nem kérdezték meg, kívánnak-e bőrig és bőr alá is ázni, az bizonyos.

Néhány fiú még belefér a statisztikai hibahatárba
fotó: Tánczos Mihály

Mentek hát a hős lánglovagok és útjukat kísérte sikongás, visongás, kárálás és a hidegnek egyértelmű jelzése férfi szemnek oly kívánatos módon. A lányok, kik vesztüket érezték, kapálózással adták az utca tudomására, hogy ők most rendkívül szívesen vesznek részt a népies hagyományok modernizált ápolásában. Férfitársaik mindezt elismerően szemlélték, mindaddig, míg kedvesük, hitvesük a nyakukba nem ugrott csurom vizesen, vagy míg a megbokrosodott tömlő őket is telibe nem találta jeges vízsugárral.

Sziréna helyett most a lányok sivítottak

Bucsu községben azonban váratlan meglepetés érte a tűzoltókat, akiket előbb süteménnyel és tojással kínált egy kétszer eláztatott menyecske, majd a fürdőszobából már száraz ruhában, bőséges vízadaggal lendült ellentámadásba. Futott ki merre látott, de aztán a háziasszony rendet vágott a locsolók között és mindenki takaríthatott, víz ugyanis akadt bőven a nappaliban. Képeink ízelítőt nyújtanak a tűzoltós locsolás szépségeiből.

Igazi tűzivízről pattant menyecske - visszavágott a tortúráért
fotó: Tánczos Mihály

A Szombathelyi TV riporternője egy autó mellett állva szemlélte, amint az utcán négy dehidratálódott lányon segítenek a tűzoltók. Talán éppen azon tűnődött, milyen anyagot vágnak majd össze ebből a locsolkodásból és még a háta mögött mosolygó tűzoltó láttán sem kapcsolt, hiszen a tömlőt időközben elpakolták. A hordozható fecskendő azonban olyan technikai újdonság lehetett a számára, amiről a későbbiekben talán majd egy kéklámpás műsorban megemlékeznek, most azonban a gyors átvizesedéshez segítette hozzá a sajtómunkást, aki így testközelből élte át ezen hagyományt. Kíváncsian várjuk, milyen anyag születik majd ebből a városi televízióban.

Riporter a pácban - operatőre lelkesen forgatott
fotó: Tánczos Mihály

Vép, Szombathely, Bucsu - ezen a tengelyen robogott a piros locsolókocsi és ahol megállt, ott valóban szinte senki nem maradt szárazon. Volt olyan szomszéd, aki ijedten szaladt ki, mi történhetett a mellette lévő háznál, majd még ijedtebben szaladt vissza, nyomában egy vízsugárral. Sértődést azonban sehol nem okozott a kölnimentes, magasnyomású locsolás.

Második galériánkhoz katt ide!
fotó: Tarnai Tamás

Arborétum: igen-nem-igen

A Kámoni Arborétum programjáról tavaly elismerő szavakkal szóltunk. Ők voltak azok, akik tanultak a korábbi év hibájából és a szülőket kitiltva rendeztek tojáskeresést a gyönyörű parkban. Az idén is meghirdették ezt a programot és a nap folyamán többször is változott, lesz-e tojáskutatás, vagy sem.

Néhány perccel a hivatalos kezdet előtt a helyszínen úgy értesültünk, hogy a rossz idő miatt elmarad, de később kiderült, hogy annyian érkeztek valamivel később, hogy mégis megtartották, igaz szolídabb keretek között.

Az időjárás áthúzta a számításokat
fotó: Tánczos Mihály

A Kámoni Arborétumért Egyesület munkatársai az idén is komolyan készültek a húsvét hétfőre. Amikor látták, hogy az eső keresztbehúzza a számításaikat, akkor a gyerekprogramokat tető alá vitték és be is fűtöttek, hogy a betévedők jól érezzék magukat. Lehetett gipszet festeni, barkácsolni, kis kosarat készíteni, tehát aki akart, az biztosan talált magának jó elfoglaltságot.

Giczi Zsanett, a Kámoni Arborétumért Egyesület pénztárosa a kórháznak szánt tojásokkal
fotó: Tánczos Mihály

A megkeresésre szánt tojások egy része megmaradt. Ezekből az egyesület tagjai vittek a Markusovszky Kórház gyermekosztályára és az egyik helyi gyermekorvosi rendelőbe is.

Kapcsolódó

2009.04.14. 09:14

Húsvét hétfő képekben – tojáskeresés, locsolás, vízpart, no meg alkoholszonda

/ közélet 7 kapcs. /
Hét képgalériával számolunk be a húsvét hétfő szombathelyi eseményeiről. Ott voltunk a skanzenban, megnéztük az arborétumot, a Csótó körül is tettünk egy kört.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Fater: Cs*k t*dn* k*ll*n* *lv*sn*, n*m*t*l v*gy *ng*l*l. J*, t*d*m, h*g...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Fater: https://www.bm***.gv.*t/...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Pizsi: N*m k*ll cs*k *z*rt t*r*ln* * k*mm*nt*m*t, m*rt l*k*cs*g k*mcs*z...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Fater: R*p*st??????? N*, *z h*t*l*s. T* m*g m*r v*t*tk*zt*k. T*kf*j*k....
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Fater: N*k*m *nk*bb H*tl*r * b*r*t*m....
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre