NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Önnél mi kerül húsvétkor az asztalra? - Ellenőrizték a sonkákat, kalácsokat és a csoki nyuszikat

Ezeket kerülje el jó messziről.
Az NFH húszféle csokoládét, húszféle sonkát és tizennyolcféle kalácsot ellenőrzött húsvét előtt. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint a csokik közül valamennyi megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak. Sonkák esetében háromféle terméknél, a kalácsok vizsgálatánál kétféle termék esetében merült fel kifogás.

Mi van a csokikkal?

A különböző csokoládékat és csokoládéfigurákat a megtévesztő jelölést vizsgálta az NFH laboratóriuma. Ellenőrizték, hogy a címkén feltüntetett adatok, információk megfelelnek-e a valóságnak, illetve vizsgálták a csokik zsírtartalmát is. A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán néhány, az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolajat, mangómagzsírt).

A vizsgált termékek között tízféle táblás csokoládé, valamint tíz fajta csokinyúl-figura szerepelt. Valamennyi ellenőrzött termék megfelelt az élelmiszerkönyvi előírásnak. Azaz a húsvéti nyulak rendben vannak.

A vizsgált termékek listájáért kattintson ide !

És a sonka?

A fogyasztóvédelem húszféle húsvéti sonkát vizsgált, amik között szerepelt tízféle nyers sonka, valamint tízféle formában vagy bélben hőkezelt sonka. Az élelmiszerkönyvi előírások értelmében nyers sonkáknál a sótartalmat, míg a hőkezelt sonkáknál a fehérje-, víz-, zsír-, és szójafehérje tartalmat ellenőrizték.

fotó:

A tízféle nyers sonka közül egy termék sótartalma meghaladta az előírt értéket, míg a tízféle hőkezelt sonka közül kettőnél felmerült a megtévesztő jelölés gyanúja, mivel az egyik esetben a víztartalom nem felelt meg az élelmiszerkönyvben maximált értéknek, míg a másik esetben a címkén feltüntetett tápértékjelölés nem volt megfelelő a zsírtartalomra vonatkozóan.

A vizsgált termékek listájáért kattintson ide !

Na meg a kalács

A húsvéti kalácsok vizsgálatánál tizennyolcféle termékből vettek mintát. Ezeknek a konyhasó-, zsír- és cukortartalmát vizsgálták. Az ellenőrzés során megállapították, hogy egyféle finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott zsírtartalmat. Továbbá egyik termék a minőségmegőrzési időn belül – bontatlan csomagolásban – a penészesedett.
A vizsgált termékek listájáért kattintson ide !

Folytatódnak az ellenőrzések

Az ellenőrzések elsősorban a nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen vannak a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is.

Ezt vizsgálják:
 • árfeltüntetés megfelelősége (a cél az, hogy a vásárló pontos tájékoztatást kapjon a termék áráról)
 • vásárlói megkárosítások kiszűrése (fontos, hogy a vásárló azt az árat fizesse, amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek)
 • akciós ajánlatok valóságtartalmának ellenőrzése (vizsgálják az akciós csomagok tartalmát, szankcionálják azt, ha fiktív árkedvezményekkel vagy megtévesztő tájékoztatással találkoznak).
 • Az eddigi 222 darab próbavásárlás során 95 esetben merült fel kifogás. A vizsgálatok szerint a leggyakoribb probléma, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesíti, de sokszor előfordul az is, hogy a termékeket nem hitelesített mérőeszközzel mérik le. Pozitívumként elmondható, hogy a kereskedők eddig minden esetben eleget tettek nyugtaadási kötelezettségüknek - írja közleményében az NFH.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  kezdem: * k*mm*nt*l*k n*gy r*sz* k*pm*t*t*. J*, *kk*r h* "t*cccc*k&...
  Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
  iszek: *n l* sz*kt*m t*rd*ln* ( f*l t*rdr* *r*szk*dn* *z t*rd*l*s?) * k...
  Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
  kovacs_ugynok: L*f*rd*t*m: *z **-t *l*r*sztj*k * m*gr*ncs*k, *z*rt sz*v*zz*t*k ...
  Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
  kovacs_ugynok: H*z*d*k * k*s k*cs*g, m*rt f*d*sz*s....
  Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
  kovacs_ugynok: *kk*r l*nn* *zl*t, h* * p**cr*l f*n*nsz*r*zn*k *z *g*sz*t, st*d*...
  Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után