NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

(X)

Hűsítő zenei koktél pezsdíti fel a júliust

Immáron 35 éve minden nyáron van egy hét, amely Bartók Béláról szól Szombathelyen, hiszen itt kerül megrendezésre a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Idén július 12. és 20. között tölti meg a várost a Filharmónia Magyarország programokkal.

A szeminárium karmester mesterkurzusán 12 hallgató fog részt venni, többek között érkeznek Finnországból, Amerikából és Kanadából is, hogy Hamar Zsolt vezetésével és a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével megtanulják a karmester szakma legapróbb fortélyait is.

A szeminárium mellett pedig egy rendkívül színes fesztiválprogram várja a közönséget. Július 12-én, a fesztiválnyitó hangversenyen a Liszt-díjas Hamar Zsolt fogja vezényelni a Grazioso Kamarazenekart. A koncerten két zenei géniusz, Bartók és Bach műveinek párhuzama kerül előtérbe.

Hamar Zsolt, a karmester mesterkurzus vezetője
fotó: Foto@MNF_Raffay Zsofi_HZS

A Bartók Fesztivál ezúttal átlépi Szombathely határait és július 13-tól 15-ig Kőszegre és Sárvárra is becsempészik a fesztiválhangulatot. Kőszegen 13-án az Oláh Dezső Trió, 14-én pedig a Kéméndi Trió koncertezik a Főtéri Zenés Esték keretében. Július 15-én pedig az újonnan átadott Zene Háza látja vendégül a Kéméndi Triót, akik külön a fesztiválra állítottak össze egy rendkívül izgalmas népzenei műsort.

Július 17-én ismét Szombathely lesz a központja az eseményeknek. Ha szeretne többet megtudni Bartók Béláról, megismerni a művész mellett a hétköznapi embert is, akkor mindenképpen látogasson el az Agora-Savaria Filmszínházban, július 17-én 18 órakor Sipos József filmrendező Bartók című filmjének ingyenes vetítésére. Ezt követően pódiumbeszélgetésre várják a nézőket, ahol maga a rendező mesél a filmről. Zárásként pedig egy premier előtti vetítés keretében láthatják a 2017-es film folytatását. Az estét egy hamisítatlan jazz koncert koronázza meg, a Cinema Caféban a Párniczky Quartet mutatja be Bartók Electrified című albumát.

A fesztivál a végéhez közeledve igazi kuriózumokat tartogat. A Savaria Egyetemi Központ dísztermében, július 18-án 19 órakor Bartók művein keresztül képzeletben bejárhatjuk a Kárpát-medencét. A barangolásban a kivételes tehetséggel megáldott Sebestyén Márta és a különleges hangzásvilágot megteremtő Szent Efrém Férfikar lesz a közönség segítségére.

Bartók Fesztivál
fotó: Nyugat.hu

Július 19-én a hagyományosan megrendezésre kerülő karmesterkurzus zárókoncerten a kurzuson résztvevő fiatal tehetségek lehetőséget kapnak arra, hogy dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart és bemutatkozhassanak a nagyérdemű előtt. A hangverseny napján 16:30-kor prológusra várják a hallgatóságot. A Bartók Béla Zeneiskola Tibold Iván termében Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője, Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója és Vikárius László, az MTA ZTI Bartók Archívum vezetője beszélgetnek Bartók zenei világáról.

Július 20-án 17 órától Szombathely belvárosa fúvószenekari kavalkád helyszínévé alakul, melynek zárásaként 19 órától a Fő téren hallhatnak egy nagyszabású fúvószenekari koncertet.

A rendezvény záróhangversenyét bátran nevezhetjük a Bartók Fesztivál fénypontjának, ugyanis egy olyan késő esti orgonakoncertre invitálja a közönséget a Filharmónia, ahol nem csak a zene, hanem a fények is főszerephez jutnak. A Sarlós Boldogasszony Székesegyház homlokzata és belső tere változatos, az elhangzó művekkel harmonizáló színekben fog pompázni ezen az estén. Az orgonát Szamosi Szabolcs szólaltatja meg és olyan világhírű énekművészek hangja csendül majd fel, mint Vizin Viktória, a Metropolitan Opera és Royal Opera House gyakori fellépője és Horváth István, a Magyar Állami Operaház vezető tenorja.

Vizin Viktória – mezzoszoprán énekesnő
fotó: Foto@MNF_Raffay Zsofi_HZS

A szemináriumhoz kapcsolódó pedagógus továbbképzés részeként több előadás is megrendezésre kerül, melyek előzetes regisztrációval ingyenesen látogathatók.

A programban több ingyenes esemény is várja a zenekedvelőket, a belépőjegyes koncertekre pedig több jegy vásárlása esetén akár 35% kedvezményt is kaphatnak. További információ és jegyvásárlás: www.bartokfesztival.hu

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
miki1950 : *gy *g*n r*tk* *s n*gy*n *rd*k*s bl*kk v*lt * h*r*m*szt*t* b*sz...
Együttműködés vagy versengés? Pécsi beszélgetés a helyi hírportálok helyzetéről
namsub: F*sz* p*l*t*k** k*rd*st cs*n*lsz *gy k*z*ss*g* sz*rv*z*sb*l. H*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
namsub: *dr*k* b*szk*, *lv*ss m*r k*mm*nt*k*t! N* m*g p*rsz* ny*l*tk*zh*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: *z *t*k n*m m*sf*l *v *l*tt m*nt*k t*nkr*, *z *lm*lt 10 *v - n*g...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat