NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

A hurrikánok után megérkeznek a csalók

Vannak, akik a hamis adománygyűjtésre, vannak, akik a biztosítási csalásra specializálódtak.

Alig vonult el az eddigi legpusztítóbb vihar, az Irma hurrikán, az amerikai kormány figyelmeztető emailek ezreit küldte szét, hogy a csalók megjelenésére figyelmeztessen - írta meg az Economist .

Régi és új trükkök

Nem csak az Irma után indultak be a csalók, korábban is sok példa volt erre. 2005-ben a Katrina hurrikán pusztítása után pár héten belül megjelent a semmiből 4000 új website, amelyek jelentős része a katasztrófa nevében akart pénzt szerezni. Már akkor sem volt nagy feladat létrehozni egy weboldalt, és ezt ki is használták a csalók.

A texasi hurrikán pusztítása
fotó: Northfoto

Azóta még könnyebb dolguk van, hiszen a közösségi oldalak rengeteg lehetőséget adnak a csalóknak. A kormány ezért azt kéri, hogy aki adományozni akar, gondosan ellenőrizze le az ehhez felkínálkozó szervezeteket.

A katasztrófákon meggazdagodni kívánók másik terepe a biztosítási csalás, és a segélyekkel trükközők. Nem is olyan régen ítéltek el egy georgiai férfit azért, mert azt állította, hogy elvesztette mindenét a louisana-i Katrina, a szintén louisana-i és texasi Rita, majd a floridai Wilma hurrikánokban, egyenként 30 ezer dollárt kaszálva ezzel.

Az Irma hurrikán pusztítása
fotó: Forrás: hvg.hu

A biztosítók tapasztalták azt is, hogy egyre többen hajtanak be az elárasztott területekre, hogy utána felvehessék az autójuk után járó kártérítést. A kormány becslése szerint ezzel a módszerrel a Katrina és Rita hurrikánok után kifizetett hatmilliárd dollárnyi segélyekből egymilliárd landolt csalóknál.

Hurrikán után Boka Raton városában
fotó:

Az újjáépítéskor is komoly pénzek tűnnek el szinte nyomtalanul. Sok a házaló csaló, akik újjáépítési előleget szednek, míg mások mindent bejelentenek megsemmisültnek a biztosítók felé, majd nyugodtan továbbadják eBay-en és hasonló platformokon. Sőt, a tavalyi houstoni árvíz után összesen mintegy 10 ezer, a viharban állítólag megsemmisült autót raktak rendbe és adtak el viszonteladókon keresztül.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kazi: L*h*t, h*gy * 3 *v t*v*d*s, d* h*gy * C*V*D-j*rv*ny k*zd*t* *t* ...
Lezárták a mászófalat a szombathelyi Sportligetben
edmond: H*gy *llh*t *l* *ly*n h*lyz*t, h*gy *gy t*z*v*s gy*r*k f*l*gy*l*...
Eltűnt egy kislány a Balatonban
demokratikus_gumilovedek: F*p*d*s D*mszky-*t*nz*t. N*ll* t*rt*l*m. T*m*ny *mp*rt*lt b*llsh...
Egy vidéki fiú Budapesten – interjú Karácsony Gergellyel
angelica: N*k*m n*m k*ll *lm*nn*m *hh*z P*rp*c*g, h*gy m*lysz*g*nys*g*t l*...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik
joska01: S*k*dsz*r b*z*ny*t*d *st*b*s*g*d*t,t*d*tl*ns*g*d*t,t*j*k*z*tl*ns...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik