NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Gyorsétterem nyílt hajléktalanoknak Budapesten

Az Orbán-kormány bűnözőnek tekinti a hajléktalanokat, ezen horkant fel egy finn művész, és nyitotta meg a Hunger King-et (= Éhezés Királya).

Régen tiltakoztak már ennyire kreatívan Magyarországon bármi ellen. Mondjuk ki: konkrétan csontsovány azoknak az ötleteknek a tárháza, amivel az amúgy jó gondolatokat megfogalmazó kormánykritikusok az elmúlt években utcára mentek. Néhány fáradt rigmus, szóritmusoló, trallala, hevenyészett plakátok - nem csoda, hogy már annak is alig van kedve felcsattanni a posztszovjet látszatdemokráciákhoz egyre közelítő Fidesz-hatalom ellen, aki amúgy szívesen felcsattanna. Mert látja, hogy kevés a visszhangja és az értelme. És erre most előlép egy ember, aki még csak nem is magyar, és bemutatja, hogyan kell ezt csinálni.

Jani Leinonen projektje bár egyfajta pop-up művészprojekt, ezzel együtt meglehetősen átpolitizált, de annál ragyogóbb: hajléktalanokat is felvonultató tüntetés helyett hajléktalanokat is felvonultató gyorséttermet csinált. Ahol nem burgert kap az éhes ember, hanem pénzt. Már ha azért éhes, mert nincs pénze.

Klikkeljen a többi fotóért!
fotó: Unger András

A kamukajálda az egyik ismert valós kajáldalánc logóját gyúrta át kicsit, és hogy jobban fejenvágjon a fanyar szájíz, amit a fedél nélküliek kérdése kivált a társadalomban és a döntéshozóknál, egy vörös szőnyeget gördítettek a bejárat elé, ahol nyíl mutatta, hogy balra a gazdagok, jobbra a szegények, legyenek szívesek. A jobboldalt várakozó hajléktalanok a sorbanállásért a napi minimálbér összegét, 3400 forintot kaptak - hamburgeres papírdobozban, persze.

Napi menü: ezt kínálja a kedves kormány

Az "éttermen" belül a menük helyett pedig azt olvashattuk, mint hogy mit kínál a kormány annak, aki szegény (magas adók, kevés támogatás az alacsony jövedelmű családoknak, kilakoltatások elleni védelem hiánya), és mit annak, aki jómódú életet él (családi kedvezmények adójóváírás formájában, támogatás otthonteremtéshez, minőségi oktatás).

Keserű képek is hozzátettek még az összképhez: díszes keretbe kerültek tipikus koldulószövegek, amik így, kiemelve még határozottabban vették kezelésbe az együttérzésünket.

fotó: Unger András

A nemzetközi szinten is ismert művésznek számító Leinonent a budapesti Finn Intézet hívta meg, hogy alkosson maradandót. Az alkotót körüldongták a kamerák, de ő hamar lecsillapított mindenkit, hogy akkor ideje, hogy ne róla legyen szó. Hanem azokról, akik nem tudják megvédeni magukat (a galériában őt is lehet látni, Hunger King-es sapkában).

Sokan gondolkodnak helyesen, de féltik az állásukat, hogy ezeket ki is mondják

A nem mindennapi kiállításról azt mondta az egybegyűlteknek: legfőbb célja a tárlattal az, hogy

rávegyelek titeket, tegyetek ti is valamit.

Elmondta még azt is, hogy nem sokszor járt még Magyarországon, de amikor igen, és fontos emberekkel - jótékonysági szervezetek vezetőivel, újságírókkal, politikusokkal - beszélt, mindegyikük nyitott volt és helyesen gondolkodott necces társadalmi kérdésekről, ám amikor arra kérte őket, hogy vigyék ezeket a nyilvánosság elé, máris visszavonulót fújtak, mert féltették az állásukat, az alapítványukat.

Kapitalista kóla
fotó: Unger András

Ezért is vágott bele ebbe a merész projektbe, amihez egyébként nem csak egy csomó szórólap készült még - hasábburgonyák formáznak egy bemutató középső ujjat, ezt edd, kormány felszólítással -, de egy fullos weboldal is, ahol akár mi magunk is üzenhetünk a hajléktalanokkal kivert kutyaként bánó országvezetéssel.

Végül egy véletlenszerűen létrejött kontraszt, lévén, hogy az Opera mögött nyílt meg a kamuétterem - baloldalon regisztráló hontalanok, a jobbon luxusgépjármű. Ezzel búcsúzunk:

Kapitalista kóla
fotó: Unger András

Ja, és akad még itt egy hosszabb definíció is az egészről egyenesen a finn művésztől, kölcsönvéve a Cink.hu-ról, ezúton is köszi:

Mi az a Hunger King?

www.hungerking.hu

Kocsis Máté, a nyolcadik kerület polgármestere így fogalmazott: "ha nem szorítjuk ki a hajléktalanokat, végül majd ők szorítanak ki minket". Ez a mondat rávilágít arra a szegényekhez való újfajta hozzáállásra, amit nemcsak itt, Magyarországon, hanem számos más olyan országban is tapasztalhatunk, amelyek azt ígérték, megvédik a magukat megvédeni képteleneket. Ugyanakkor más dolgokra is rávilágít.

Először is a magyar kormánynak a hajléktalanok kriminalizálásra irányuló széles körű kampánya valójában az államnak a rendszerváltás ígéreteinek beváltásában mutatott kudarcairól próbálja elvonni a figyelmet. Ma Magyarország gazdasági helyzete rosszabb, mint a szocializmus alatt: több mint egymillió ember, azaz a lakosság 12 százaléka a szegénységi küszöb alatt él (Ferge, 2012), egymillió magyar nem tudja rendesen fűteni a lakását, és a kihűléses halálesetek száma tízszerese a többi fejlett ország adatáénak (Habitat for Humanity Magyarország 2012:10).

Másodszor azok, akik elutasítják a hajléktalanokat és a kiszolgáltatott helyzetben lévőket, mondván, hogy paraziták, valójában nem értik a gazdaság és a parazita lét lényegét. A sikeres parazita olyan, akit a gazdaszervezet nem ismer fel, aki úgy dolgoztatja a gazdaszervezetet, hogy az ezt nem érzi tehernek. Ilyen az uralkodó osztály a kapitalista társadalomban.

A magyar helyzet egy globális problémát tár elénk. A politikai és gazdasági elit elszúrta a dolgokat, most pedig foggal-körömmel ragaszkodik a hatalmához, pedig a változás elkerülhetetlen. El lehet adni az elnyomást emancipációként, az elszegényedést meggazdagodásként és a döntéshozatalban való formális részvételt valódi demokráciaként, de csak egy ideig, amíg az emberek rá nem jönnek.

Az uralkodó rendszer megpróbál mindent, hogy ne tudjunk alternatívákban gondolkodni. Habár a magyarok többsége azt gondolja, hogy a dolgok rossz irányba mennek, ugyanakkor azt hiszik, nem tehetnek semmit a politika irányának megváltoztatásáért. Én csupán egy részét látom a dolgoknak, de meglepődtem, mennyi állami finanszírozású intézményben dolgozó újságíró, értelmiségi és szociális munkás, akikkel beszélgettem, nem merte nyilvánosan vállalni a véleményét, mert féltek az állásuk vagy a finanszírozásuk elvesztésétől. Nem azt mondom, hogy a Hunger King fog szólni helyettük is, de legalább ráirányítja a figyelmet az egyik legégetőbb magyarországi problémára.

Művészként feladatom az embereket alternatív politkai és társadalmi megoldások keresésére ösztönözni. A Hunger King felhívás a társadalmi és politikai elköteleződésre, felhívás a változásra. Akár szereti, akár gyűlöli őket, a Hunger Kingben mindenki elküldheti üdvözletét Magyarország vezetőinek. Mi kézbesíteni fogjuk az üzeneteket.

Budapest, 2014. június 6.
Jani Leinonen

PS. Köszönet Udvarhelyi Éva Tesszának, Jason Readnek és Slavoj Zizeknek.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: m*ndm*gd*gl*nk :P...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
kovacs_ugynok: J* l*sz *z *gy, *z *s..n b....* m*g! M*nk* b*f*j*zv*. k*ntr*s...
Pánikra semmi ok! Eltüntették a csúnya fehér ajtót az Éva-malom oldaláról
Katka: *d**g s*mm* *nf*rm*c**t n*m h*ll*tt*m *rr*l, m*nd*n cs*k *rr*l s...
Súlyos szövődményekkel kerültek kórházba tünetmentes koronavírus-fertőzés után gyerekek
gaful: *n *s *tt v*lt*m *v*kk*l k*s*bb * h*lysz*n*n! * l*jt* n*k*m n*m ...
22 éve volt Kőszeg egyik legszomorúbb napja - Ma van a deutschlandsbergi katasztrófa évfordulója.
Nagyadri: *gy 3 *r* m*g*ss*g*b*n m*g*n*k *s j* *st*t!...
Szombathely 150 millió forintot kap az EU-tól környezetvédelmi célokra