NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A szentgotthárdiak győztek a hulladék-háborúban

Vasváron viszont újabb panaszok vannak. Továbbra is nagy a vita a hulladékszállítás átszervezéséről.

A múlt héten írtunk összefoglaló cikket

01.07. 07:04

Több tízmilliárd forint elherdálása, önkormányzati cégek tönkretétele után újra magánosítják a hulladékgazdálkodást

/ közélet 13 hsz. /
Elindult a hulladékszállítás központosítása, hiába a sok lakossági panasz.
a hulladékszállítás 2016 óta tartó átszervezéséről, a feleslegesen beletolt százmilliárdokról, az államosításról, az önkormányzati cégek tönkretételéről, baráti vállalkozások helyzetbe hozásáról.

És arról, hogy a jelek szerint egységesíteni akarják a hulladékszállítás rendszerét, vagyis azt tervezik, hogy minden településen ugyanolyan gyakorisággal szállítják el a lakossági, illetve a szelektív hulladékot.

Ennek kapcsán beszámoltunk

01.07. 07:04

Több tízmilliárd forint elherdálása, önkormányzati cégek tönkretétele után újra magánosítják a hulladékgazdálkodást

/ közélet 13 hsz. /
Elindult a hulladékszállítás központosítása, hiába a sok lakossági panasz.
arról, hogy Szentgotthárdon felháborodott a lakosság, mert tavaly év végén a szolgáltatást végző soproni STHK Kft. bejelentette, hogy módosítják a gyűjtési rendszert, ritkábban viszik el szelektív hulladékot, és gyakrabban a háztartásit. Aminek az lenne a következménye, hogy megtelnek a háztartásoknál a szelektív szákok, így a lakók kénytelenek a háztartási hulladékba tenni azt, ami mehetne a szelektívbe is.

Háztartási hulladékot sűrűbben, szelektívet ritkábban

Az eredeti terv szerint a háztartási hulladékot társasházaknál heti egyszeri helyett kétszer vitték volna el, családi házaknál a kéthetenkénti elszállítást heti egy alkalomra sűrítették volna. De közben a szelektíven gyűjtött hulladékot a heti egy szállítás helyett havonta egyszerire ritkították volna a társasházaknál, családi házaknál a kéthetenkénti helyett havi gyűjtést vezettek volna be.

fotó: Enyugat.hu

A lakosság azonban felháborodott , az önkormányzat pedig melléjük állt, így egyeztetés kezdődött a szolgáltatóval.

Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere lapunknak elmondta: a városban rendkívül jól működik a szelektív gyűjtés, a tapasztalatok szerint az összes keletkezett hulladék 80 százalékát szelektíven, azaz újrahasznosításra alkalmas módon gyűjtik a szentgotthárdiak.

Az alpolgármester hozzátette, az egyeztetések során a STKH Kft. vezetői együttműködőek, segítőkészek voltak, így könnyen megszületett a megállapodás. Ennek eredményeként nagyrészt megmaradt a korábbi rendszer , annyi változott, hogy a családi házaktól heti két alkalom helyett hetenként egyszer viszik el a háztartási és a szelektív hulladékot is.

Labritz megjegyezte, a hulladékszállítási díjak nem változnak. Kifejtette, hogy Szentgotthárdon van a Nyugat-Dunántúl egyik legjobban működő hulladékgyűjtő zöldszigete, jelenleg azon dolgoznak, hogy a jelenleginél többször legyen nyitva, azt már elérték, hogy havonta plusz egy szombaton nyitva van.

Vasváron kevesebb zsákot kapnak

Eközben vasvári olvasónk, Nagy Attila azt írja levelében, hogy az STKH korábban házanként négy szelektív hulladékgyűjtő zsákot adott, ezt novemberben lecsökkentették kettőre.

Kérdésére a cég diszpécserszolgálatánál azt mondták, ez a vezetőség utasítása volt, ezzel spórolni akarnak. Olvasónk azt írja, így kénytelen lesz szelektív hulladékot is a háztartási kukába tenni, mert a két zsák kevés lesz. Pedig ők tudatosan szeretnék védeni a környezetüket.

Olvasónk levele

Az elmúlt két hónapban a vasvári szelektív hulladékszállításban érdekes változáson ment keresztül. Jó és környezettudatos lakóként szelektíven gyűjtjük a hulladékot.

Eddig nem is volt probléma, ám novemberben a 4 kirakott szelektíves zsák helyett a soproni STKH Nonprofit Kft. munkatársai két darab zsákot hagytak helyette. Felhívtam a központi számot, és a diszpécser a kérdésemre, hogy ha négy zsákot raktam ki, miért kettőt kapok helyette, elnézést kért, és elmondta, tud róla, de a vezetőség utasítására, csak két darab zsákot hagynak ezután. Felvázoltam, hogy ha négy zsákra van szükségem, akkor mibe tegyem a hulladékot, nem tudott válaszolni.

Megkérdeztem, hogy ha vesszük a fáradságot, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, védjük a környezetet, akkor mit tegyünk? Válaszolni nem tudott.

Ekkor mondtam neki, hogy ugye azt tudják, hogy kénytelenek leszünk újból a kukába rakni az eddig szelektíven gyűjtött szemetet. Egy tudom válasz érkezett, és elmondta, higgye el, nem tud több zsákot ott hagyatni, mert a főnökség utasítása a kettő darab, így spórolnak.

A költői kérdés adott, akkor minek nézegetem a garázsba heteket a szelektíves zsákot, ha ők sem akarják igazán azt, hogy szétválogassuk az újrahasznosítható szemetet? Hát ezentúl akkor menjen a kukába, mert ha valamit csinálsz, azt csináld rendesen és ne félig meddig! Úgyhogy a két zsákra sem lesz szükség a legtöbb helyen.

Ne csak elvárjuk a környezetvédelmet, de akin múlik, az támogassa is! Ha nem az ő zsákjaik van kirakva, nem viszik el! Varázsceruzám nincs, tehát marad a kuka, Ha nem lesz annyi zsák, amennyit egy lakó kitesz havonta a háza elé.

Nagy Attila

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Pizsi: N*m k*ll m*gf*ll*dn*, l* k*ll l*pn*... m*nd*nk*n*k *z l*nn* * l...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
kovacs_ugynok: J*, *s m* l*nn* h* v*l*szt*s*k*g m*r n*m k*zd*n*n*k *kk*r* m*r*t...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: *kk*r m**rt *ly*n m*g*s *z *z*m*ny*g *d*j*? *z * p*nz *m*t *z*n ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
zenefirkasz: *tt v*n f*k*t*n-f*h*r*n, h*gy 2021.j*n**s 16., *z*z m*st sz*rd*n...
Idén is lesz Bloomsday - egy rakás izgi programmal
zenefirkasz: Sz*gy*n, gy*l*z*t, *s tr*g*d**! M*ndj*k h* *gy n*z*m, h*gy n*m l...
Fiesta, Zámbó Krisztián, Oláh Gergő és Gargantua – Mutatjuk az idei szombathelyi szentivánéji programot