NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA

A hulladékszállításhoz használt gépeket egyszerűen elvennék az önkormányzatoktól.

A hulladékgazdálkodás kizárólagos állami tevékenységgé válhat, amit koncesszió útján, azaz magánvállalkozások bevonásával szerveznének meg - írta nemrég az Átlátszó . Az egész irányítása maradna továbbra is központilag, a munka elvégzésére 15 évre szóló koncessziós szerződéseket kötnének "megbízható" magánvállalkozásokkal.

Hónapokat, olykor fél évet is kell várni az elvégzett munka ellenértékére
fotó: Bonyhádi Zoltán

Mindez egy, az Átlátszó birtokába került miniszteri előterjesztésből derült ki, a 46 oldalas dokumentumot a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtotta be. (A teljes anyag cikkünk alatt megnézhető.)

Az elképzelés hatalmas problémát okozna azoknak az önkormányzati cégeknek, amelyek jelenleg elvégzik a tényleges hulladékgyűjtési, szállítási, kezelési feladatokat. Szombathelyen ez a SZOVA, a cégnek megvannak a hulladékkezeléshez a gépei, telephelye, szervize, munkatársai.

Az anyag szerint

a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelési eszközök egyszerűen átmennének az állam tulajdonába, ami hatalmas vagyonvesztés lenne az önkormányzati cégeknek és az önkormányzatoknak is.

A lakosságnak is csak kellemetlenséget okozna, hiszen továbbra is a központi kukaholdognak, az NHKV Zrt-nek kellene fizetnie a szemétdíjat, ahol még a számlákat is csak több hónapos csúszásokkal tudják kiállítani, és van, hogy egyszerre több havi díj befizetését kérik.

Az Átlátszó szerint az előterjesztés egyben a beismerése annak, hogy teljes kudarc volt felforgatni a hulladékgazdálkodást, súlyos problémák vannak, és rengeteg pénzünkbe fog kerülni a rendcsinálás.

A rezsicsökkentésnek álcázott államosítással kezdődött minden

az állami NHKV Zrt-t a rezsicsökkentés jegyében hozták létre évekkel ezelőtt. Ez a cég szedi be a lakosságtól a hulladékszállítási díjakat, viszont a munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak csak a beszedett összeg egy részét utalják át, azt is késéssel.

De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam ugyan önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe

2018.10.31. 10:56

26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására

/ közélet 3 hsz. /
Több területről vonnak el pénzt, a katasztrófavédelem szervezi a hulladékszállítást.
, ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét
2019.03.15. 12:08

Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát

/ közélet 1 hsz. /
A cég botrányt botrányra halmozott.
, jelenleg már a sokadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Több önkormányzati cég nem is bírta ki a sok csúszást, 2018 végén például az egyik legnagyobb hulladékszállító cég, a Pest és Nógrád megyében 116 településen szolgáltató Zöld Híd jelezte, hogy nem viszi el a kommunális hulladékot, mert a kukaholdingtól a működéshez szükségesnél kevesebb pénzt kaptak. Az NHKV a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. területén tavaly beszedett szemétdíjból pedig még mindig tartozik 3,6 milliárd forinttal a fővárosi hulladékszállítónak.

Szombathelyen a közszolgáltató Szomhull Kft. tavaly 500 milliós kölcsönt kértaz önkormányzattól a késedelmes fizetések miatt, ezt 2020 január végéig vissza kellett volna fizetni, de a cég a hitel átütemezését kérte

2020.01.28. 07:42

Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet

/ közélet /
Az önkormányzati cég az 500 milliós kölcsön visszafizetésének a halasztását kérte.
, mivel továbbra is késik az elvégzett munka ellenértékének kifizetése. A cégnek egy hosszútávú, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó stratégiai javaslatot is ki kellett volna dolgoznia január végére, de az ügyvezető jelezte, hogy az NHKV-től késnek az adatok, így ezt a javaslatot nem tudták összeállítani.

Teljes kudarc, kidobott tízmilliárdok

A minisztérium által készített anyag elismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni ezt az ágazatot, és elképesztő mennyiségű pénzt kell a hulladékkezelésbe tenni, hogy ne omoljon össze.

Az előterjesztés szerint

évi 54 milliárd forint többletforrás szükséges a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer működtetéséhez.

2016 óta összesen 126 milliárd forintot tettek bele a rendszerbe a lakossági befizetéseken felül, és még most sem működik normálisan.

A koncessziós rendszer bevezetését egyébként több dologgal indokolják. Egyrészt azzal, hogy a közszolgáltatók olyan jelentős forráshiánnyal küzdenek, ami már az ellátás biztonságát és a körforgásos gazdaságra való átállást veszélyezteti. Másrészt a minisztérium szerint az új rendszer a jövő nemzedékének a jogait védené, hiszen nekik is joguk van ahhoz, hogy egészséges környezetben élhessenek.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
OhneGetzi: *m*t * t*rv*ny*k *ng*dn*k, k*h*szn*lj*. F*lj*bb k*ll*tt v*ln* r...
Sárvár és a multik - Mennyire fér meg az ipar az idegenforgalommal?
miki1950 : *rr*l sz*l. M*v*l k*ty* b*j*m, n*m *k*r*k sz*nd*k*s*n b*t*g l*n...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?