NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Van még remény a hulladékégető megakadályozására

A PRONAS szerint a másodfokú bírósági döntés ellenére sem épül fel az osztrák szemétégető Szentgotthárd mellett. Egy uniós szabályozásban bíznak, miszerint a hulladékot ott kell feldolgozni, ahol az keletkezik.

Nem hagyják annyiban a másodfokú bíróság döntését a szentgotthárdiak. Mint ismert, a közelmúltban az osztrák másodfokú bíróság is jóváhagyta a szemétégető építését. A tiltakozó civilek persze elégedetlenek az ítélettel. Bár szigorították a környezetvédelmi előírásokat, ezek az igazi környezeti károkat nem tompítják: többek között kötelezővé tették egy új, a tervezett erőművet elkerülő bicikliút építését, szabályozták, hogy milyen fákat kell ültetni a környékre, előírták, hogy madáretetőket kell kihelyezni és a zajfogó fal magasságát is növelni kell. Ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert eddig arról volt szó, hogy zaj nem keletkezik.

Járt volna az ügyfél státusz a magyaroknak

Ugyanakkor nem foglalkoztak a tájképre gyakorolt hatással (az égető füstzászlójának magassága 175 méter lenne, miközben a szentgotthárdi templom tornya csak kicsivel haladja meg a 60 métert), valamint a keletkező füsttel, ami Körmend környékén csapódna le, de súlyosan érintené Szentgotthárdot és az Őrségi Nemzeti Parkot is.

A közelmúltban ágyúszóval tiltakoztak a civilek
fotó: Tánczos Mihály

Igaz, hogy a PRONAS lehetőségei a másodfokú döntés után lezárultak, ám politikai és diplomáciai úton még lehet tenni az ügy érdekében. Az elsőfokú tárgyalás után kizárták a tárgyaló partnerek közül Szentgotthárdot, a Vas Megyei Önkormányzatot, valamint az Őrségi Nemzeti Parkot. A másodfokú bíróság azonban elismerte, hogy járt volna a magyaroknak az ügyfél státusz, így van jogi lehetőség arra, hogy az egész tárgyalási folyamat elölről kezdődjön.

Húzzák az időt, amíg csak lehet

És ami legfontosabb, lassan érvénybe lép az az Európai Uniós norma, miszerint a hulladékot ott kell feldolgozni, ahol keletkezik. Soós Zoltán, a PRONAS elnöke az LMP szombathelyi klubrendezvényén a közelmúltban kijelentette, úgy látja, hogy az ügy kapcsán politikai egység bontakozik ki. A Fidesz környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán nemrég azt mondta, Szentgotthárd nem maradhat magára Ausztriával szemben.

A parlamentben az égető ellen szólalt fel a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, az LMP-s Jávor Benedek, valamint Barna Tibor szentgotthárdi jobbikos képviselő. A PRONAS elnöke bizakodó, úgy véli, nem épül fel az égetőmű, ám ez csak akkor érhető el, ha a magyar pártok és a kormány egységesen és erőteljesen lépnek fel, és ha folytatódik a civil tiltakozás is.

A Lehet Más a Politika (LMP) Vas Megyei Szervezete június 30-án nyilvános klubot rendezett, ahol az égetőmű ellen fellépő szentgotthárdi környezetvédő szervezet, a PRONAS elnöke, Soós Zoltán volt.

Kapcsolódó

2010.05.09. 09:02

Ágyúval a szemétégető ellen - Ausztriára lőttek a környezetvédők

/ közélet gal. 11 hsz. /
Hiába kérte Szentgotthárd polgármestere, hogy ne süssék el az ágyúkat, azok mégis eldördültek...

2009.03.10. 12:43

Szemétturizmustól tartanak Burgenlandban

/ hírek /

2008.09.27. 12:53

Olajos: Megakadályozható a hulladékégető építése

/ hírek /

2008.09.17. 10:15

Botrányos közmeghallgatás Oberwartban – Első nap

/ közélet 1 hsz. 10 kapcs. /
Kiküldték a tévékamerákat a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégetőről tartott oberwarti közmeghallgatáson. Az építést ellenzők véleménye így nem jelenhetett meg a médiában. A szentgotthárdi PRONAS környezetvédelmi szervezet helyszíni tudósítása.

2007.02.15. 23:42

Hulladékégető vagy bioturizmus?

/ közélet /
A Szentgotthárdtól alig 300 méterre tervezett hulladékégetőbe az évi 200 ezer tonna szemét szállítása már önmagában is kritikus tényező.

2006.05.29. 13:49

Minden eszközzel a hulladék-égető ellen

/ hírek /

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: M*ll*b*sz*l*s * j*v*b*l! *mb*r! *rtsd m*r m*g v*gr*, h*gy sz*m ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
westend: *zt sz*b*d, b*sm*n, d* * m*s*k sz*l*j*t cs*k * m*n*s*t*tt *d**t*...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
hozzászóló1: * S*v*r** F*r*m*t *gyb*l d*b*m * k*k*b*. * h*ly* tv s*m k*t l*, ...
Komoly leépítés a szombathelyi városi tévénél, a munkatársak harmadának mondtak fel
demokratikus_gumilovedek: - *gy *v *lt*lt* *t*n *s k*m*ly*n *zt g*nd*lj*k, h*gy * l*z*r*s*...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*l *ssz*f*gl*lt*d * l*ny*g*t. *gy*t*rt*k. ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor