NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hova tűntek a tűzoltóautóink? Czeglédy után mi is utánanéztünk

Czeglédy Csaba városi képviselő tegnap reggel nekiállt megszámolni, hogy hány, úgynevezett elsődleges beavatkozó tűzoltóautó áll a szombathelyi állomáson. Vitt magával négy matricát, mellyel a Szombathelyhez tartozó tűzoltóautókat akarta megjelölni. Szerinte ugyanis négy járművet kellett volna találnia, de ehelyett csak kettőre ragaszthatta fel a matricáját. Czeglédy úgy tudja, hogy a hiányzó két autó átkerült Sárvárra.

A nyugat.hu a matricaragasztási akció után úgy döntött, hogy leellenőrzi, hány tűzoltóautó áll Sárváron, és hány Szombathelyen. Mint kiderült, négy darab található Sárváron, kettő pedig Szombathelyen, de információink szerint Szombathelyről egyet elvittek javításra úgy egy hónapja. A Sárvárra került, korábban Szombathelyen lévő tűzoltóautókon már leragasztották az egykor rajtuk lévő Szombathely feliratot, de rendszám alapján még az egyiket be tudtuk azonosítani:

Korábban (2011 szeptemberében, Szombathelyen)
fotó: Tánczos Mihály
Tegnap Sárváron - figyeljék a rendszámot! (További képek a galériában)
fotó: Mészáros Zsolt

A másik leragasztott matricásat sajnos nem tudtuk beazonosítani rendszám alapján, a matricát pedig nem akartuk lekaparni róla, hogy megtudjuk mit is rejt. Egy korábbi képgalériánk alapján úgy tűnik, hogy korábban összesen öt tűzoltóautója volt Szombathelynek (ezek közül négy darab gépjármű fecskendő és egy darab műszaki mentő). Itt láthatók a képen szépen, sorban:

2011-ben, Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés : mint több különböző forrásból sikerült kiderítenünk, korábban volt olyan időszak, amikor még öt gépjárműfecskendője volt Szombathelynek. 2005-ben azonban az önkormányzat eladta az egyiket, így már csak négy darab van. A lépésre azért került sor, mert felmérések során úgy találták, hogy nincs szükség az öt járműre. További változás azóta, hogy míg korábban három készenléti szer volt és egy darab tartalék, most kettő a készenléti és kettő a tartalék. Utóbbi kettő található most Sárváron, mert ott mindkét jármű meghibásodott.

Hogy miért ez a zűrzavar a tűzoltóautók körül? A tavalyi központosítás miatt, melyből Czeglédynek most lett elege. A központosítás által vált lehetségessé, hogy egy másik városba csoportosítsanak át járműveket. Mint korábbi cikkünkben már jeleztük: tavaly, április 1-jén a tűzoltóságokat a polgári védelemmel együtt a katasztrófavédelembe integrálták. Ennek alapját az új katasztrófavédelmi törvény teremtette meg, melyet még 2011 szeptemberében fogadtak el, és amely lehetővé tette, hogy felálljon az egységes katasztrófavédelmi szervezet. Egyik alapeleme, hogy a volt önkormányzati tűzoltóságok állami tűzoltósággá váltak, és a katasztrófavédelmi rendszerbe helyi szervként integrálódtak.

A katasztrófavédelem álláspontja

Mivel szerettünk volna tisztán látni az ügyben, ezért megkérdeztük a katasztrófavédelmet, akik végül egy közleményben tették közzé álláspontjukat.

"Vas megye lakosainak mentő tűzvédelmére három hivatásos tűzoltóságon tíz tűzoltógépjármű-fecskendő áll rendszerben. Ezek közül hat vonulós szer, négy pedig a meghibásodott gépjárművek pótlására szolgáló tartalékszer. A tűzoltó-parancsnokságok rendelkeznek továbbá három vízszállító, három magasból mentő, két műszaki mentő, két különleges teher- és egy erdőtüzes gépjárművel. Ez az eszközállomány állt rendelkezésre 2012. április 1-jét megelőzően is.

A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság jelenleg két gépjárműfecskendővel , továbbá egy vízszállítóval, egy műszaki mentővel, egy különleges teherrel és egy magasból mentővel látja el a város és a működési területén élő állampolgárok mentő tűzvédelmét, tűzoltási feladatait, valamint két tartalék gépjárműfecskendő áll rendelkezésre . A magasból mentő jelenleg javítás alatt áll. A fecskendők mindegyikét 2000 előtt szerezték be tíz százalék önkormányzati önrésszel, a fennmaradó 90 százalékot az állam biztosította.

A Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rendelkezik az előírt és a területének védelméhez szükséges gépjárműfecskendőkkel. Az egyik sárvári szer a központi javító szervezetnél van, azt a terveknek megfelelően felújítják. A sárvári tűzoltóságon maradt gépjárműfecskendő műszaki meghibásodás miatt áll javítás alatt. A Sárvár és környékén élők védelme érdekében a Szombathelyen állomásozó két tartalékszer mindegyikét ideiglenesen, a javítás időtartamára a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra vezényeltük.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak nem csak a szombathelyi és Szombathely környékén élő lakosok védelme a feladata, a megye valamennyi polgárának biztonságáért felel. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ennek a kötelességének úgy tud eleget tenni, ha szükség esetén – mint ebben az esetben is – a rendelkezésre álló eszközöket ideiglenesen átcsoportosítja. Valamennyi, a lakosság védelmét ellátó szervezet (pl. mentőszolgálat) ezt az egyébként bevált módszert alkalmazza.

Az átcsoportosítás módszere nem új, már az önkormányzati tűzoltóságok időszakában is ismert és alkalmazott gyakorlat volt. Az elmúlt években több alkalommal szolgálta körmendi vagy sárvári gépjárműfecskendő Szombathely védelmét, ahogyan szombathelyi állomáshelyű fecskendő is részt vett a körmendi és sárvári tűzoltóság működési területén található települések védelmében.

Mivel a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2012. január 1-jével valamennyi tűzoltótechnikai eszköz a katasztrófavédelem tulajdonába került, ezért tulajdonosként jogszerűen rendelkezik azok átcsoportosításáról. Mindezt nem öncélúan teszi, hanem a megye lakosságának védelme érdekében.

A műszaki hibás gépjárműfecskendők megjavítása után a szombathelyi tartalékfecskendők visszakerülnek szombathelyi állomáshelyükre."

Kapcsolódó

2013.03.27. 14:32

Czeglédy Csaba tűzoltóautókat számolt és címkézett

/ közélet gal. 38 hsz. 1 kapcs. /
Négy beavatkozó tűzoltóautóból csak kettő van a szombathelyi garázsban. Pedig a város is adott pénzt hozzájuk - mondta.

Hozzászólások (39)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

rheingold1926: Ny*g*dj*n b*k*b*n!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
fgzb: *gy*t*rt*k. +1. H* *lv*s** *l*f*z*t*k*t *k*rn*k, *kk*r *z*n v*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
kovacsg: *gy*t*rt*k * h*zz*sz*l*k n*gy r*sz*v*l. * ny*g*t.h* l*ss*n *ly*n...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
pokelll33: R*st *n P**c*!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Paulus_Maior: N*m l*t*m *rt*lm*t! - K*rny*z*t*mb*n sz*nt* m*nd*nk* r*g*sztr*...
Ismert emberek buzdítanak oltakozásra az új állami kampányban