NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Horváth Zoltán: „Ráérek még realistának lenni”

Biciklivel jár és vegetáriánus. Az LMP szombathelyi városi képviselője 28 éves, filmklubot szervez, filmeket forgat, ha kell, éhségsztrájkol a szentgotthárdiak érdekében. A közgyűlésben pedig a kompromisszumokat keresi.

Milyen érzés, hogy az első indulásodkor rögtön képviselő lettél?

Nagyon furcsa, főleg a megszólítás. A kollégák és az ismerősök cukkolnak, képviselő úrnak szólítanak. De a legfurcsább, amikor komolyan gondolják, mondjuk, felhívnak a hivatalból. Ez egyelőre nagyon idegen a számomra.

De ez volt a célod, nem?

Hát, nem az volt a gyermekkori álmom, hogy mindenképpen politikus, képviselő legyek. Nem úgy kell nézni, hogy ezt kitűztem célként, és ezért küzdöttem. Én már akkor is egyetértettem az ökológiai gondolatokkal, amikor még nem létezett az LMP. Amikor megalakult, úgy gondoltam, segítenem kell nekik.

Furcsa, amikor képviselő úrnak szóllítanak...
fotó: Unger Tamás

Azzal, hogy az LMP-lista elejére kerültél, borítékolva lett, ha az LMP eléri a bejutáshoz szükséges határt, te kerülsz be a közgyűlésbe. Volt vita a párton belül a listaállításról?

Viszonylag konszenzussal született meg a lista, nem voltak nagy viták. Az LMP olyan szervezet, ahol létezik a bázisdemokrácia. Tehát minden lehetséges kérdésről közösen döntünk. Nem vettem észre, hogy akár a helyi, akár a megyei szervezetben ölre menő viták lennének.

Nem lassítja ez le a munkát? Minden egyes ügyet közösen beszéltek át?

A legfajsúlyosabb dolgokról beszéltem. Nyilván minden egyes, a közgyűlésben elmondott mondatomat nem fogunk megszavaztatni. A kampányidőszak előtt, jó négy-öt hónapig szinte hetente találkoztunk, és megbeszéltük azokat az elveket és célokat, amelyek alapján megkezdtük a kampányt.

Elég sok kritika éri az LMP-t, hogy arctalan párt. Azzal viszont, hogy egyedüli LMP-sként bejutottál a közgyűlésbe, akaratlanul is te leszel a párt szombathelyi arca.

Ha így nézzük, akkor igen. Az arctalanság valamilyen szinten jogos kritika. A választóknak tényleg egyszerűbb egy emberhez kötni egy pártot. Az elmúlt húsz év nagyjából erről szólt, egy párt, egy ember. Az LMP érdekes kísérlet arra, mi van akkor, ha nem ezt csináljuk. Ha ez sikerül, hosszabb távon is bent leszünk a parlamentben, bent leszünk az önkormányzatokban. Szerintünk nem feltétlenül egy erős kézzel kell irányítani egy szervezetet.

Valóban, a rendszerváltás környékén alakuló pártokra is a bázisdemokrácia volt a jellemző. De a politikusok és a pártok egyre profibbakká váltak, felismerték, hogy a választóknak kell valaki, akivel azonosítják a pártot. Várható-e, hogy az LMP is átmegy majd ezen a folyamaton?

Az akkori pártok sem tudták előre, hogy merrefelé fut ki a pályájuk. Mi tényleg nem vagyunk profik, a párttagok és a pártvezetők is a civilek közül érkeztek. És ha valaki évekig, évtizedekig egy civil szervezetben tevékenykedik, annak nyoma van a pártépítésben is. De visszakérdezek. Melyik a szimpatikusabb modell? Ami húsz éve volt, vagy amit most látunk a többi pártnál?

Szép sikereket értünk el az elmúlt másfél évben
fotó: Unger Tamás

Ez nem szimpátia kérdése, a profizmusnál arról is szó van, hogy az adott szinteken egy ember is dönthessen. Különben úgy mozog a szervezet, mint az elefánt.

Nyilván ez majd ki fog alakulni, másrészt most sem úgy működik a párt, hogy mondjuk az országos stratégiai kérdésekben minden egyes párttagot megszavaztatunk. Jó, az önkormányzati választásokon nagyon érződött, hogy kellett volna még egy kis idő arra, hogy felépüljön a szervezet országos bázisa. De az elmúlt másfél év alatt szép sikereket értünk el. Rögtön az alakulásunk után, az EP-választáson megelőztük a parlamenti párt SZDSZ-t, aztán 7,5 százalékkal bejutottunk a parlamentbe. Ez nem rossz irányt mutat.

Ökológiai gondolkodást említettél. Ebbe beleszületik az ember, vagy később alakul ki?

Én kulturális vonalon végeztem, ott dolgozom, így nem a végzettségem volt a meghatározó. Ez egy folyamat, az ember már 16 éves korától elkezd érdeklődni a nagyvilág iránt, figyeli a napi eseményeket, nézi az irányokat, kiválasztja a számára szimpatikusabb pártokat. Hasonlóan voltam én is, de a perspektíva szélesedett az idők során, és rájöttem, vannak olyan új, érdekes ideológiák, amelyeknek Magyarországon nincs képviselete. Látszott, hogy Franciaországban, Németországban és több országban erősödnek a zöld mozgalmak.

Nyugaton a nyolcvanas években jelentek meg a posztmateriális értékeket valló szervezetek, köztük a zöldpártok. Jó húsz évvel le vagyunk maradva tőlük.

Húsz évvel ezelőtt volt a rendszerváltás, talán nem véletlen, hogy nálunk most erősödnek meg.

Mit jelent a saját életedben az ökológiai gondolkodás? Egyik este láttalak biciklizni Kámonból befelé. Azt gondoltam, íme egy képviselő, aki nem autóval jár, hanem biciklizik.

Máshogyan nem fogtok látni. Kocsim nincs, jogsim van, de nem vezetek, biciklivel járok mindenhova. De ha kell, elmegyek mondjuk, Szentgotthárdra éhezni a heiligenkreuzi szemétégető építése ellen tiltakozva. Persze takarékoskodom az energiával, nem szemetelek, de nyilván nem erről szól az ökopolitika. Persze, az emberek a mindennapi életük szintjén is nagyon sokat tehetnek, de az LMP éppen azért alakult civil csoportokból párttá, hogy lokális, országos vagy akár globális szinten tudjon változtatni.

Úgy tudom, vegetáriánus vagy.

Nem szigorúan vagyok vegetáriánus, de minimálisra redukálom a húsevést, a húsban lévő tápanyagokat megpróbálom mással pótolni. De ez személyes döntésem, semmi köze nincs a Lehet Más a Politikához.

Az egészségedet vagy az állatokat akarod ezzel védeni?

Elsősorban az egészségemet akarom megőrizni. Olvastam egy könyvet, a címe A remény gyümölcsei. Szörnyű körülmények között élő állatokról ír, aki elolvassa, szerintem megdöbben azon, miket kénytelen elfogyasztani.

Nekem természetes, hogy biciklizem...
fotó: Unger Tamás

A biciklizés is ezért van?

Nem tudom, nekem ez így normális. Nem ideologizálom meg, hogy biciklizem, nálam ez a természetes. Van egy nagyon szép piros biciklim és imádok biciklizni.

De van azért itt egy ellentmondás. Az ökopolitika fellép a nagyarányú iparosítás, az ipar okozta környezetszennyezés ellen. Szombathelyen viszont elvárás a politikusok felé, hogy teremtsenek munkahelyeket.

Nem zárja ki a kettő egymást. Pont az EP-kampány után indítottuk el mi is, a társszervezetek pedig egész Európában a Zöld New Deal programot, amely azt mondja, ipart telepíthetünk, munkahelyeket teremthetünk, de ezek olyan ipari létesítmények legyenek, amelyek figyelembe veszik a zöld szempontokat. Az újrahasznosítható, környezetkímélő energiák alkalmazásával akár munkahelyeket is lehet teremteni.

Milyen tervekben lehet Szombathelyen gondolkodni?

Az nem kérdés, hogy Szombathelynek munkahelyek kellenek. Ehhez új ipari parkot kell létesítenünk. De csak olyan vállalkozásoknak adjunk engedélyt, amelyek figyelembe veszik a zöld értékeket. De erre van már példa, Nyugat-Európában természetes ez a tendencia. Létezik Magyarországon a Klímabarát Települések Szövetsége, hozzájuk hasonlóan Szombathelynek is meg kellene határozni a saját klímastratégiáját. Ezen stratégia alapján lehetne kialakítani például a tömegközlekedést, a munkahely-teremtési stratégiát.

Ez rendben van, de képzeljünk el egy olyan szituációt, amikor egy vállalkozás ezer munkahelyet akar létrehozni Szombathelyen, viszont a tevékenysége szennyezi a környezetet. Mi a fontosabb ebben az esetben?

A középutat kell megtalálni. Eddig mindenki azt mondta, teremtsünk új munkahelyeket. Nagyon helyes, de mi azt képviseljük, hogy a kettőnek találkoznia kell egymással, és ez lehetséges is. Mondok egy osztrák példát, a szentgotthárdi Pronas nagyon sokat tiltakozott a Rába szennyezése ellen is. Elérték azt, hogy a szennyezést okozó osztrák bőrgyárak olyan szűrőket szereltek fel, amelyek megszüntetik a szennyezést. A gyárak léteznek továbbra is, termelnek, és a Rába sem szennyeződik. Lényeg, hogy ha jön egy cég, engedjük ide, de fektessünk le olyan gátakat, amelyek megakadályozzák a környezetrombolást.

A munkaidődben – egyebek mellett – filmklubot szervezel. De foglalkozol filmkészítéssel is.

Hát, erre valószínűleg egyre kevesebb időm lesz. 14 évesen a Szentgyörgyiben kezdtem filmelméletet és gyakorlatot tanulni. Ezt a főiskolán is folytattam, ez egy szerelem, egy hobbi. Viszonylag gyakran készítettünk filmeket a főiskola alatt, most egy kicsit kevesebbet, de azért folyamatosan forgatunk. Tagja vagyok a Magyar Független Film és Video Szövetségnek, újraválasztottak elnökségi tagnak, úgyhogy benne vagyok az amatőrfilmes mozgalomban is.

A kezemet azért nem fogják le...
fotó: Unger Tamás

Elég sok ez így együtt, nem?

Majd meglátjuk. Két bizottságban is tag vagyok, lehet, hogy sok a vállalás, de ez talán csak szervezés kérdése.

Kétszer szervezték meg a Totál Szombathely amatőrfilmes fesztivált. Első alkalommal önkormányzati támogatással, másodszor már szponzori pénzekből. Képviselőként látnál-e fantáziát az újraindításában?

A Totál Szombathelynek két célja is volt. Egyrészt a szombathelyi alkotók meg tudták mutatni tehetségüket, a másik a városmarketing. Ezeket a filmeket feltöltötték a legnagyobb videómegosztó portálra, hogy népszerűsítsék a várost. Biztos, hogy van benne fantázia, meg kéne nézni, miért nem volt erre pénz, miért nem volt akarat a folytatásra. Szerintem a kreativitás és a szervezői háttér biztosan megvan, van rá lehetőség, hogy Szombathelynek legyenek amatőrfilmes fesztiváljai.

Lehet más a politika a szombathelyi közgyűlésben?

Igen, lehet! De csak kompromisszumokkal. Hajlandók vagyunk együttműködni a város érdekében, persze abban az esetben, ha ez összeegyeztethető a saját elveinkkel. Ha kell, akkor viszont felszólalunk. Ennyit tudunk tenni. Képviselni fogjuk a saját elveinket és képviselni fogjuk a civileket, azért is, mert nem jutott civil szervezet a közgyűlésbe. Már az elején megfogalmaztuk, hogy civilekkel szívesen dolgozunk együtt. A lehető legtöbb civil szervezetet fel fogjuk keresni és figyelembe vesszük a javaslataikat.

Látsz-e esélyt szorosabb együttműködésre az ellenzéki oldalon?

Ügyek mentén igen. Nyilván hivatalos megegyezés nem szükséges, többséget úgysem fogunk alkotni, viszont konkrét ügyekben biztosan együtt tudunk dolgozni.

Mennyiben függesz a képviselői munkád során az LMP-től?

Mindent meg fogunk beszélni közösen, a kezemet nyilván nem fogják le. De jelentős kérdésekben én sem akarok konszenzus nélkül szavazni. Ez azt is jelenti, hogy a szombathelyi LMP csoporttal, és a velünk együttműködő civilekkel folyamatosan egyeztetni fogunk.

A közgyűlésekre is biciklivel érkezel majd?

Igen. Ott fogom lezárni a városháza előtt a bringámat.

Nem gondolod, hogy egy kicsit idealista vagy?

Lehet, de szerintem nem baj. A fiataloknak valamilyen szinten lázadniuk kell. Ráérek én még realistának lenni!

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Cseh Katka: * sz*v*rv*ny*s h*m*k*z* ,m*ndh*tn* *z *rt*lm*s*g. *nk*bb sz*n*lm...
A Vas Népében toboroz választókat a Momentum képviselőjelöltje
Hodys: V*j*n *z *lt*tl*n*k p*nz*b*l *s f*z*tt*k *z *lt*s*k*t , v*gy cs*...
Sérti a jogállamiság elvét, hogy önköltségen kell tesztet végezni a műtétek előtt a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek
canis: *z *lt*tt*k p*nz*n n* t*szt*lj*k *z *lt*tl*n*k*t. *lt*s *ngy*n*s...
Sérti a jogállamiság elvét, hogy önköltségen kell tesztet végezni a műtétek előtt a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek
geeplakatos: *g*z, *g*z, V.V.V. M*nth* cs*k m*g*m m*ndt*m v*ln*......
Tíz éve csinálta meg ingyen egy szombathelyi vállalkozó az augusztus 20-i, budapesti tűzijátékot – Vajon megérte neki?
joska01: *z *zt*n * sz*ll*m* sz*nv*n*l…..*ly*n j*l*ltr* *zt*n t*nyl*g *rd...
A Vas Népében toboroz választókat a Momentum képviselőjelöltje