NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Csütörtökön mindenkinél radikálisan megváltozik a Facebook (elvileg)

A Timeline - magyarul Idővonal - hasznos és látványos ugyan, de adatügyi veszélyeket hordoz magában.

December 15-től az a Facebook felhasználó, aki akarta, átválthatott a közösségi platform friss profiloldal-kinézetére. Ez azonban mindössze egyetlen hétig volt szabadon választható opció: a Timeline nevű újítást holnaptól, azaz december 22-től mindenkinél élesítik, ha tetszik, ha nem, ha akarja, ha nem. Márpedig erre jó rákészülni, akár már ma. El is mondjuk, miért.

Mégis mi ez, kérem?

A magyarul Idővonalnak fordított változtatás a hírfolyamot nem, csak az egyes profiloldalakat érinti, tehát akkor láthatjuk majd, ha a saját nevünkre kattintunk a Facebookon. A forradalmi váltás első szembetűnő jele, hogy ezután a szimpla profilképünk mellé-fölé egy nagyobb, úgynevezett "borítóképet" tölthetünk fel, a velünk megesett történések pedig két hasábra oszlanak. Amiért viszont igazán forradalmi az új kinézet, az az, hogy kronológiailag egészen születésünkig visszapörgethetjük az eseményeket, sőt, utólag is adagolhatunk ilyen-olyan információkat az Idővonalhoz. Kvázi egy webes életrajzot kreálunk magunkról.

A közösségi óriás egy nagyon hatásos, szívhezszóló videóban mesélte el még szeptember közepén, hogy fog mindez kinézni - hát valahogy így:

A Facebook bemutatja a Timeline-t

Az exek támadása

Ám mindez nem csak játék és mese. A Timeline-ban valós veszélyeket fedezhetünk fel, amit ékesen bizonyít az, hogy élesedésekor olyan történéseket, státusz-frissítéseket is felfedezhetünk a hírfolyamot visszapörgetve, amiket emlékeink szerint már eltüntettünk - vagy ha nem is, akkor sem emlékszünk rájuk örömmel.

Az új kinézet
fotó: Nyugat.hu

Kifejezetten rosszul jöhet például az, hogy a hirtelen nyitott könyvvé váló múltunkból visszaköszön egy-egy régi partnerünk, akinek hozzászólásai láttán aktuális szerelmünk forrongva nyit új fejezetet a családi vitákban. De az sem sülhet el a legjobban, ha kíváncsi főnökünk mondjuk öt évet visszalapozva abból merít muníciót, hogy milyenek voltunk lökött egyetemistaként.

Mit tehetünk?

Azzal semmit sem, amit már eddig is sejthettünk: hogy a Facebook tényleg mindent tárol rólunk, még azt is, amit elvileg már kitöröltünk.

Azt viszont megtehetjük, és érdemes is megtenni a holnapi élesedés előtt, hogy saját magunknak már most aktiváljuk az Idővonalat - kattintsunk ide , majd bökjünk a "Get Timeline" gombra a jobb alsó sarokban -, ekkor csak mi látjuk az új típusú profiloldalt.

Aztán elkezdhetjük a szemetelést, a szortírozást: végignézhetjük akár évről-évre, hónapról-hónapra, hogy mit pakoltunk ki a Facebookra, és akkurátusan törölhetjük, vagy elrejthetjük szem elől a kínos, vagy nehezen felvállalható, támadási felületként szolgáló pillanatokat. És persze érdemes adatvédelmi beállításainkat is újra átnézni, de leginkább leszűkíteni azt a kört, hogy kik láthassák frissítéseinket - az ismerőseinkre.

A Timeline előreláthatóan fog még vitákat, hangos felhorkanásokat kiváltani a felhasználókból. Egyvalami azonban eltagadhattalan tőle: hogy tudatosabb, megfontoltabb tartalommegosztásra fog nevelni minket.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: K*ny*c f*lm* b*csk*r*s*k!...
Februártól nem éri meg horrorkaravánnal szállítani
vadvirag: *dv*zl*m! * j*v*b*n *z *ld*l*nk*n *s m*nn* f*gn*k m*jd *z *l*...
Nyugat Podcast vasárnap is! Vendégünk Csillag Tamás politikai tanácsadó Londonból
iszek: * j*g*ll*m*s*g m*gk*v*t*l*s* s*mm*f*l* *ssz*f*gg*sb*n n*ncs * v*...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
west: *z *ls* h*ll*m s*r*n k**rt p*ly*z*t*n 17,7 m*ll**rd*s t*m*g*t*st...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
miki1950 : N*m s*g*t *z *n** *l*g*t m*? M*rt n*kt*k *z *st*n p*nz* s* *l*g!...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése