NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Hol vannak a kiba*tt prizmák? - Téli útkörkép

Ismét nagy kört tettünk meg autóval a hókáoszban Vas megyében. Átruccantunk Ausztriába és videón is megmutatjuk, mit tapasztaltunk.

Frissítés 2013.01.18.

A tegnapihoz képest sokat romlott a helyzet. Péntek reggelre több út is járhatatlanná vált

2013.01.18. 08:18

Hó és vihar - elzárva Vasban

/ közélet 53 hsz. 4 kapcs. /
Pénteki videók és képgalériák a helyzetről.
. Videónk és fotóink január 17-én, csütörtökön készültek.


Aki tegnap nem mozdult ki Szombathelyről, annak fogalma sem lehet arról, mi várta a járművezetőket a letakarított városi utakon túl. Mert azt meg kell hagyni, reggel 8:30-kor a város főbb útjai kitűnően járhatók voltak. (A kisebb mellékutakról meg idővel majd elolvad a jégborda.) Olvasóink már tudhatják, hogy nem nézzük ölbe tett kézzel a tomboló elemeket, így ezúttal is autóba vágtuk magunkat, három órás kalandozásunkat pedig negyed órába sűrítettük. Sokan kérdezték, hogy katasztrofálisak-e az utak, ítéletidő tombol-e odakint? Nos a válaszunk: nem és nem. Egyszerűen tél van. De néhány tanulságot azért levontunk.

Havas utakon robogtunk Vasban és Burgenlandban

Egy kis mankó, mikor mit lát az Olvasó: Szombathelyről indul a filmünk és 1:45-nél érünk Jákra. Onnan Balogunyomon (2:57) át visszatértünk a vasi megyeszékhelyre (3:50) a 86-oson. Ausztria felé vettük az irányt és a 89-esen (5:10) végigrobogva átléptük a határt (6:15), csomagtartónkban a hólánccal. 6:39-nél fordulunk le a főútról, 6:59-nél pedig már Rohonc (Rechnitz) településre érünk. 7:35-öt mutat a számláló, amikor visszaérünk magyar területre és Bozsok (7:35), majd Kőszegszerdahely (8:14) után bajbajutottakat szedünk fel és visszamegyünk velük Cákra (9:32). 10:43-nál érünk be az ország ékszerdobozába, Kőszegre, 13:07-nél pedig már Lukácsházán repesztünk, végül 15:00-nál visszaérünk Szombathelyre.

Használjuk ki a tél szépségét - menjünk kirándulni!
fotó: Tánczos Mihály

Olvasónknak nem kell tartania attól, hogy a monitora rázkódik a jégbordákon, mi viszont annál többet zötykölődtünk. Az alábbiakban képekkel mondjuk el, milyen tapasztalatokat szereztünk. Kiderült, hogy Ausztriában sincs hólapátból a kerítés, de a sógorok bizony tudnak valamit, mert a hóátfúvásos területeken sem futottunk jégre, jégbordára. Talán mert nem hagyták, hogy az autók rátapossák az úttestre a havat? Bemelegítésként egy egyszerű kérdés...

Hófúvás Ausztriában. Valami azonban nagyon más és évek óta nem tudják itthon lemásolni. Mi az?
fotó: Tánczos Mihály
A válaszhoz ugorjunk az időben egy délutáni balesethez, ahol külföldi kamion csúszott le az útról. A sofőr annyit mondott nekünk, hogy egy hölgy jött szembe vele, piros autóban és meredten nézett maga elé, miközben a másfél sávosra szűkült út közepén haladt. "Félrehúzódtam az út szélére, de kiderült, hogy nincs itt út! Látja?" - magyarázta a kamionos, mint ha valami csoda történt volna. Egy magyar autós hallgatta a beszélgetésünket és megkérdezte, mit mondott a külföldi. Lefordítottuk, mire az autós szinte kifordult magából.

Hol vannak a kiba*ott prizmák?

Előbb egy hosszú és ízes káromkodást hallhattunk, amit idegen nyelvre képtelenség lefordítani, mivel szerepelt benne különböző rokonsági fokú ember, állat, hótoló, vállalatcsoport és még lábbeli is és a fordítás nehézségét az adja, hogy a felsoroltak mind nemi kapcsolatot létesítettek a Mindenhatóval. A folytatás azonban már nem bonyolult: "Hol vannak a kib*ott prizmák? Egy sincs! Honnan a f*-ból tudja itt bárki, merre van az út, ha nem idevalósi? Kivágták a fákat, bokrokat, a hó belepte az árkot, hát ***" - és ismét kiderült, kinek kivel kellene és mit csinálnia. No és kedves Olvasónk, rájött már, mi van az osztrákoknál, ami nálunk nincs? Hát pl. a magas, prizmás pálcák, amik hófúvásban és méteres hótakarónál is jól látszanak.

Kanyar Cák közelében - de hol az út?
fotó: Tánczos Mihály

Az osztrákok egyik nagy titka, hogy nem csodálkoznak fél napig azon, hogy a lehulló hópihécskék nem olvadnak el azon nyomban az aszfalton, hanem már a megjósolt havazás előtt bevetésre készen várnak a különböző munkagépek. Az azonnali hóeltakarításnak és jégoldásnak köszönhetően nem alakulnak ki alattomos jégbordák, így még hóátfúvás esetén is sokkal biztonságosabban lehet autózni a szomszédban.

Nem esnek kétségbe 30 centi hótól
fotó: Tánczos Mihály

Hótúra nyugatra

Az idei első nagy közúti hómustránkat Vas megye nyugati részére "szerveztük". A már említett jól járható szombathelyi utak után kissé nehezebb terep volt a Jákra vezető út, de a látvány megérte a lassabb haladást.

Ják felé autózva
fotó: Tánczos Mihály

A templom közelében találtuk ezt a veteránt. Sajnos az egyik ablaka hiányzik, így az utastérben is félméteres a hó.

Jáki veterán
fotó: Tánczos Mihály

A 86-os főutat csütörtökön délelőtt meglepően zordnak találtuk, jégbordákkal, alvázig érő hószigetekkel. Beálltunk a sorba és 50-es tempóban csorogtunk Szombathelyig.

A 86-os főút nem az autósok barátja
fotó: Tánczos Mihály

Az osztrák határra vezető 89-es főút alapból engedékeny az autósokkal, hosszan lehet rajta százzal repeszteni. De nem most.

Szerintünk ez nem százas
fotó: Tánczos Mihály

Ausztriában az Oberwartra vezető főút úgy nézett ki, mint nálunk a legtisztábbra tolt szombathelyi utca. Ebben nem találtunk kihívást, le is tértünk róla.

Biztosan alulról fűtik...
fotó: Tánczos Mihály

Egy alsóbbrendű úton készült a következő képünk. Hó itt is van az úton, de a már említett prizmák ilyenkor is precízen segítenek az autósnak abban, hogy tudja, merre kell mennie.

Nem bonyolult szerkezet, de nagyon hasznos.
fotó: Tánczos Mihály

Vissza Magyarországra

Bozsoktól Cákig sok hólapátoló embert láttunk és az úton is lehetett haladni. Lassan, de lehetett. Cák után viszont többször gondban voltunk a hóátfúvások miatt, az utat ugyanis csak sejteni lehetett, ráadásul autónk egyik visszajelzője folyamatosan zűrös tapadással riogatott minket. Nem alaptalanul, ugyanis tükörjégen haladtunk. Az út széli nyomokból ítélve ezen a napon páran megismerkedtek az árkokkal. Előttünk nem sokkal is balesetet szenvedett egy autó, amin ráadásul hólánc is volt.

A tükörjég ellen a hólánc sem véd
fotó: Tánczos Mihály

Kőszeg környékén is akadt dolguk a tűzoltóknak. Az árokba csúszott buszhoz nem mentünk el, de a kőszegi tűzoltóknak hála, meg tudjuk mutatni.

Busz az árokban - Fotó: Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság
fotó: Kőszegi Tűzoltóság

Az elmúlt napokban lényegesen kevesebben sérültek meg közlekedési balesetben, mint a hó nélküli hétköznapokon. A télies időjárás miatt lelassult a forgalom is. A rendőröknek most nincs sok dolguk gyorshajtókkal.

A traffipax is aluszik, mert szendereg a robogás
fotó: Tánczos Mihály

Talán említettük már korábbi cikkünkben, hogy az autósoknak pár perccel többet kell szánniuk autójuk menetkésszé varázsolására. Kőszegen biztosan...

Hé, haver, hó' a kocsim?
fotó: Tánczos Mihály

Ez pedig itt egy egyirányú utca, amit meg sem próbáltak felszabadítani a hó alól. A sétálókat megkérdeztük, mit gondolnak a sok hóról? Azt mondták, örülnek neki és akár a duplája is hullhatna a mostani mennyiségnek. Mosolyogtak és belegázoltak a ropogós hóba.

Látni kell a tél szépségeit, de ehhez idő kell
fotó: Tánczos Mihály

Sok helyen láttunk rejtélyes táblákat, amiknél nekünk kellett kisakkozni, mit takarhat a hólepel.

Cenzúra
fotó: Tánczos Mihály

Hazafelé még megálltunk egy pillanatra Lukácsházán Sarlósék portája előtt, ahol egy hölgy lapátolta serényen a havat. A ház köré méteresnél magasabb hótorlaszt emelt a szél.

Lapátra kerül a hó
fotó: Tánczos Mihály

Levezetésképp még megnéztünk egy Vép és Szombathely közötti "félrelépést". Ezúttal egy tartálykocsi volt az áldozat és érdekes módon itt sem volt prizma az út szélén. Aki szeretné rombolni a dobhártyáját, most erősítse fel a hangfalait, viharos aláfestő hangok következnek.

Pályaelhagyás Vép közelében - a tartályautó nem borult fel

Kapcsolódó

2013.01.17. 08:26

Hó - késnek a vonatok, buszok az árokban, lezárt utak

/ közélet 26 hsz. /
Tartálykocsi csúszott az árokba Vépnél, több alsórendű utat le kellett zárni, most már a szél okoz gondot. Képek a közeli országutakról is.

2013.01.14. 08:51

Behavazva: éjszakai balesetek, újabb elakadt járművek

/ közélet 30 hsz. 1 kapcs. /
A csillapodó havazás ellenére további balesetek történtek az éjszaka, újabb kamionok és autók az út menti árkokban. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

2010.02.14. 10:54

Kényszerű kamionstop, tükörjég és útra havat szóró munkás – videókkal

/ sokkoló gal. 21 hsz. 3 kapcs. /
Beszélgettünk kamionosokkal, toltunk Volán buszt, megörökítettük a végeláthatatlan kamionsort és tettünk két kört Vas megyében, az útviszonyokat tesztelve.

2009.12.19. 19:28

Havazik Szombathelyen – életképek a városból és az utakról

/ könnyű gal. 10 hsz. 2 kapcs. /
A sétálóknak gyönyörű látvány, a közlekedőknek igazi átok a hó. A szombat reggel kezdődő havazás lelassította a közlekedést, balesetekhez vezetett, másrészről viszont szép fehérbe öltöztette az ünnepre készülő Szombathelyt. Mindkét oldalt megmutatjuk!

Hozzászólások (36)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

oszto: *z *ng*z*k....
Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel