NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Hogyan tudja ellenőrizni, feltörték-e Facebook fiókját?

Nincsenek jó híreink: 29 millió felhasználó adatait lopták el, és ha csak a telefonszáma bánta, még jól járt. Merthogy állítólag már pénzt is tudnak lenyúlni.

Azt nem mondjuk, hogy a Facebook-adatokkal történő manipuláció és visszaélés mindennapos történet, viszont korántsem annyira ritka, hogy felkapjuk a fejünket minden egyes ezzel kapcsolatos hírre.

Magyarországon az sem generált nagy hírt, hogy a cég pénteken bejelentette: a legutóbbi, szeptember 25-én felfedezett nagy hekkertámadás nyomán 29 millió felhasználó adatait lopták el a behatolók.

Az Independent információi szerint közülük 15 millióan vannak, akiknek „csak” a nevük, e-mail címük és telefonszámuk került illetéktelen kezekbe, de 14 milliónyian még rosszabbul jártak: nekik kiszivárgott a lakhelyük, vallásuk, családi állapotuk, bejelentkezéseik, bejelöléseik és legutóbbi kereséseik is.

A hekkerek első számú céltáblája lett a Facebook
fotó: Lifehacker.com

Ez önmagában sem túl megnyugtató, hiszen ezekkel az adatokkal már komolyan vissza lehet élni, de zavaró maga a tudat, hogy vajon a mi fiókunkba bekukkantottak-e.

Ez utóbbiról most mindenkinek értesítést küldött a Facebook. Ha bejelentkezik a fiókjába, kattintson erre a webcímre, amely – tudomásuk szerint – egyelőre még nem érhető el magyarul.

https://www.facebook.com/help/securitynotice?ref=sec

Ha ezt a levelet látja alul, akkor megkönnyebbülhet, ez ugyanis arról tájékoztat, hogy - legalábbis a cég tudomása szerint - a legutóbbi támadásban nem volt érintett a fiókja.

fotó: Facebook.com

Ha nem ez van odaírva, akkor sem lehet sajnos sokat tenni – írja az Independent -, maximum figyelni, hogy ki él vissza az adatainkkal.

Az FBI már vizsgálja mi történt, illetve ki állhat a támadás mögött.

Új szintet hoz a történetbe az Index ma délelőtt megjelent írása , amelyben egy magyar felhasználó arról számol be, hogy ismeretlenek átvették a hatalmat a fiókja felett, és általa nem engedélyezett reklámköltésbe kezdtek.

Ez úgy lehetséges, hogy a Facebook-fiókja össze van kötve egy bankkártyával. Ez utóbbi annyira nem extrém eset, az ilyesféle összekapcsolás Magyarországon is eléggé elterjedt, így hirdető egyetlen kattintással el tudja indítani és le tudja állítani a reklámkampányát. Ezen szolgáltatás felett vette valaki az ellenőrzést.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
Kásler kiadta a vörös kódot