NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Hogyan tudja ellenőrizni, feltörték-e Facebook fiókját?

Nincsenek jó híreink: 29 millió felhasználó adatait lopták el, és ha csak a telefonszáma bánta, még jól járt. Merthogy állítólag már pénzt is tudnak lenyúlni.

Azt nem mondjuk, hogy a Facebook-adatokkal történő manipuláció és visszaélés mindennapos történet, viszont korántsem annyira ritka, hogy felkapjuk a fejünket minden egyes ezzel kapcsolatos hírre.

Magyarországon az sem generált nagy hírt, hogy a cég pénteken bejelentette: a legutóbbi, szeptember 25-én felfedezett nagy hekkertámadás nyomán 29 millió felhasználó adatait lopták el a behatolók.

Az Independent információi szerint közülük 15 millióan vannak, akiknek „csak” a nevük, e-mail címük és telefonszámuk került illetéktelen kezekbe, de 14 milliónyian még rosszabbul jártak: nekik kiszivárgott a lakhelyük, vallásuk, családi állapotuk, bejelentkezéseik, bejelöléseik és legutóbbi kereséseik is.

A hekkerek első számú céltáblája lett a Facebook
fotó: Lifehacker.com

Ez önmagában sem túl megnyugtató, hiszen ezekkel az adatokkal már komolyan vissza lehet élni, de zavaró maga a tudat, hogy vajon a mi fiókunkba bekukkantottak-e.

Ez utóbbiról most mindenkinek értesítést küldött a Facebook. Ha bejelentkezik a fiókjába, kattintson erre a webcímre, amely – tudomásuk szerint – egyelőre még nem érhető el magyarul.

https://www.facebook.com/help/securitynotice?ref=sec

Ha ezt a levelet látja alul, akkor megkönnyebbülhet, ez ugyanis arról tájékoztat, hogy - legalábbis a cég tudomása szerint - a legutóbbi támadásban nem volt érintett a fiókja.

fotó: Facebook.com

Ha nem ez van odaírva, akkor sem lehet sajnos sokat tenni – írja az Independent -, maximum figyelni, hogy ki él vissza az adatainkkal.

Az FBI már vizsgálja mi történt, illetve ki állhat a támadás mögött.

Új szintet hoz a történetbe az Index ma délelőtt megjelent írása , amelyben egy magyar felhasználó arról számol be, hogy ismeretlenek átvették a hatalmat a fiókja felett, és általa nem engedélyezett reklámköltésbe kezdtek.

Ez úgy lehetséges, hogy a Facebook-fiókja össze van kötve egy bankkártyával. Ez utóbbi annyira nem extrém eset, az ilyesféle összekapcsolás Magyarországon is eléggé elterjedt, így hirdető egyetlen kattintással el tudja indítani és le tudja állítani a reklámkampányát. Ezen szolgáltatás felett vette valaki az ellenőrzést.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

canis: F*nkc**n*l*s *n*lf*b*t* * b*l*ld*l* sz*v*z*k 99%-*, *k*k * RTL K...
Minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta Magyarországon
Paulus_Maior: M**rt? M*r*l v*n sz*...? :-)))...
Minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta Magyarországon
Regiszt: *z *gr*rv*ll*lk*z* v*gy k*m*z*k, v*gy t*d*tl*n. 2016. *t* v*n l*...
„Ha politikaközeli földvásárló lennék, akkor most hatszor annyi bérleti díjat kapnék a földem után”
cicus: cs*k *n v*gy*k *gy *zz*l *z *dv*nt* k*sz*r* d*l*gg*l h*gy *gy k*...
Ég a második gyertya Szombathely adventi koszorúján
polgartars: T*bb sz*mp*ntb*l *s r*m*k *z * h*r, k*sz*n*m, d* *z fbcl*d-t ny*...
A magyar PCR-teszt 10 perc alatt képes kiszűrni az omikront