NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

A tudomány megmondja: hogyan legyünk nyerők kő-papír-ollóban?

Egy új stratégia segítségével simán a földbe döngölhetjük ellenfeleinket!

Majdnem a legelső dolog, ami az ember eszébe jut, ha el kell dönteni valamit (ki vigye ki a szemetet, éppen kin van a sor mosogatásnál, kinek a kedvenc filmjét nézzük meg a moziban), hogy rendezzük le a dolgot kő-papír-ollóval. Persze mindenkinek megvan a maga saját tuti nyerő technikája, amivel elkerülheti a vereség keserűségét: de most a kínai Zheijang egyetem nagyszabású kő-papír-olló kutatásában teljesen új szempontokat fedezett fel Zhijian Wang professzor.

A kő, papír, olló véresen komoly
fotó: flickr.com

Eddig ugyanis mi szegény tudatlanok abban a hitben éltünk, tekintve, hogy három lehetséges végkimenetel létezik (valaki veszít, győz, vagy döntetlent játszik), és három lehetőség (ugyebár a kő, a papír és az olló), az a lehető legjobb technika, ha random váltogatjuk ezeket – mivel ez hozza a legjobb végeredményt (a tudósok még nevet is adtak a fenoménnak: ez a Nash egyensúly ).

De most kiderült, hogy tévedtünk: a kutatáshoz 72 önkéntes diákot 12 hatfős csoportra osztottak, és mindegyikükkel lejátszattak 300 környi kő-papír-ollót. Hogy meglegyen a megfelelő motiváció, a győzelmekért jutalom járt.

Mikor aztán Zhijian megvizsgálta az eredményeket, meglepő végeredményt kapott. E szerint a győztesek általában maradnak annál a stratégiánál, amivel megverték ellenfelüket, míg aki veszített, az gyakrabban vált új taktikára (mondjuk ha A versenyző ollóját leverte B versenyző köve, akkor A versenyző valószínű, hogy papírra vált, míg B megmarad a kőnél). Ezt az újonnan felfedezett elméletet Zhijian

tartós ciklikus áramlásnak

nevezte.

Többféle stratégia is létezik
fotó: pixabay.com

A játékelméletben ezt a fajta stratégiát (a nyertes megmarad annál a módszernél, amivel nyert, míg a vesztes átvált egy másikra) „feltételes válasznak” nevezik – és a tudósok valószínűnek tartják, hogy valójában az agyunk úgy van huzalozva, hogy így reagáljunk. Az biztos, hogy még sok további vizsgálatnak nyújt alapot az elmélet. Addig is Zhijian szerint használjuk ezt a taktikát arra, hogy sokkal több kő-papír-olló meccset nyerjünk, mint eddig.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nirs: N*m *rt*m... * h*n *h*t*tt **sztr**b*n *l*f*rd*lh*t *ly*N? H*l v...
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
TörökZo: *! *nny*r* k*ll*m*tl*n*k v*lt*k * k*rd*s**m?...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Kari: *s? *rr* * c*kkr* s*m f*g *ml*k*zn* s*nk* h*ln*p. *gy*n *gy *ln*...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?
marko1968: T*l*n h* t*szt*ss*g*s f*z*t*st k*pn*n*k * p*st*s*k,k*zb*s*t*k m*...
Ne a postást szidja, ha nem jön időben a levél
fucking: https://444.h*/2019/12/24/*rb*n-v*kt*rr*l-k*v*nn*k-b*ld*g-k*r*cs...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen