NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

1130 Newtonig bírta a strapát a győztes pálcikahíd

A szombathelyi Hefele iskola egyedülálló regionális vetélkedője ismét kirántotta a fiatalokat a virtuális világból. A versenyre, melyen együtt farigcsált, valamint ragasztgatott gimnazista és szakmunkástanuló, fiú és lány, már a szakma is felfigyelt.

Temérdek hurkapálca, hőre lágyuló ragasztó, gumigyűrű és cérna. Két kreatív, lelkes és nem utolsósorban diákbarát pedagógus, egy valaha diákönkormányzati programként indult verseny, amely mára, a Hídépítők Egyesületének hathatós támogatásával regionális méretűvé nőtte ki magát. Az eredmény: rengeteg mosolygós, jókedvű fiatal, akik legalább egyetlen napra (a tanárok reményei szerint akár jóval hosszabb időre is) kiskésre, fűrészre, valamint szorgalmas tervezgetésre cserélték a joystickot, a közösségi oldalak előtti gunnyasztást, illetve a haverokkal való céltalan lődörgést.

Mosolygós fiatalok, igazi dzsembori feeling

Utolsó mondatunkat mindenképpen megerősítve érezzük, amikor belépünk a vetélkedő helyszínére. Ott ugyanis azt látjuk, hogy a diákoknál megszokott, ám abszolút elviselhető alapzaj mellett mindenki igyekszik megtenni a tőle telhetőt a csapatának sikere érdekében. Ráadásul a fiúk mellett a lányok sem kényeskednek: a kezükbe kapják a kést, vizslatják a papírlapra skiccelt terveket, valamint szorgalmasan ragasztgatják a bükkfa hurkapálcákat. A rendezvénynek (ahogy annak lennie is kell) igazi közösségi hangulata van, egymás mellett dolgozik ugyanis gimnazista és szakmunkástanuló, fiú és lány, tizedikes, valamint végzős középiskolás.

Munka közben lecsúszott néhány kakaós csiga is
fotó: Mészáros Zsolt

A fentiekben nagyobb körvonalaiban vázolt esemény pedig nem más, mint az immár második alkalommal megrendezett, a Dunántúlon egyedülálló hídépítő verseny, melynek természetesen idén is a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola adott otthont. (Hasonló megmérettetésen egyébként a műszaki egyetemisták vesznek részt évről-évre, ám ők száraztésztából építik a hidakat.)

A két már említett tanár, Farkas Attila és Tóth Árpád ugyanis nem elégedett meg a tavalyi megyei vetélkedő sikerével, így idén már nemcsak Szombathelyről (innen egy intézmény kivételével az összes középiskola képviseltette magát), Kőszegről, Szentgotthárdról és Celldömölkről érkeztek csapatok, hanem Sopronból, Zalaegerszegről, valamint Székesfehérvárról is. Összességében 21 iskola 26 csapattal vett részt a vetélkedőn.

Nem is olyan könnyű a hídépítők dolga?
fotó: Mészáros Zsolt

A programot színesítette, hogy az ifjak megmérettetése mellé ezúttal szakmai napot is beékeltek szervezők, melyen a Hídépítők Egyesületébe tartozó vállalkozások mérnökei, vezetői a hídépítés történetét elevenítették fel a kezdetektől, egészen a legmodernebb technológiák bemutatásáig. A szervezők elégedett bólogatással nyugtázhatták, hogy a teltházas előadások a kísérők mellett rengeteg, főként a műszaki pályát vonzónak tartó fiatal érdeklődését is felkeltették.

A szakma már országos méretű versenyről álmodik

- Nemcsak szponzorként, hanem társszervezőként is látunk fantáziát a versenyben. Olyannyira, hogy én magam egy országos megmérettetés megvalósítására is lehetőséget látok. A 12 tagból, ha úgy tetszik, egy tucat jogi személyből álló Hídépítők Egyesületének kettős célja van. Egyrészt népszerűsíteni szeretnénk a hídépítést, valamint a hídépítő szakmát. Másrészt, és erre nagyon jó alkalmat kínál a szakmai nap, a munka világán keresztül kívánjuk közelebb hozni ezt a mesterséget a fiatalokhoz. Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben egyre többen akarnak majd mélyépítők lenni, mert a fiatalok idehaza egyelőre szinte csak a magasépítésben gondolkodnak - összegzett a nyugat.hu-nak Dombóvári Éva, a tavaly megalakult Hídépítők Egyesületének főtitkára.

A szakmai napon is sok fiatal vett részt
fotó: Mészáros Zsolt

De most kanyarodjunk vissza a hídépítő versenyhez, egész pontosan annak szabályaihoz. A háromfős csapatoknak a fair-play jegyében egyforma mennyiségű anyagból, ugyanazon eszközök segítségével kellett minél stabilabb hidat barkácsolniuk. Erre négy és fél óra állt a versenyzők rendelkezésére. A teherbírás tehát sokkalta fontosabb volt, mint a külcsín, bár meg kell jegyeznünk, torzóhidakat sehol sem láttunk, tehát az esztétikumra is ügyeltek a fiatalok.

A kész építmények mérete sem mindegy, hiszen azoknak be kell férniük abba az eszközbe, melynek segítségével majd terheléspróbának vetik alá a hidakat. (A tesztről készült videónk cikkünk alján tekinthető meg.) A pálmát pedig természetesen az a pályamunka viheti el, amely a legnagyobb terhelésnek tud ellenállni. A próba lényege, hogy az építményeket kétoldalt támasztják alá, s így azok középen kapják a terhelést. A tesztet egyébként olyan orsós terhelőegységgel végzik, amiben egy erőmérő cella is van.

Teher alatt nő a pálma, teher alatt hajlik a híd (A celliek győztes építménye)
fotó: Mészáros Zsolt

A bükkfa hurkapálcából készített hidak szerkezete rugalmas, így az építmények a terhelés hatására még inkább elhajlanak, adott esetben el is törhetnek. Azt végül azért egyik csapatnak sem kellett megérnie, hogy lássa teljesen összeroppanni azt, amin négy és fél órán keresztül folyamatosan dolgozott.

1130 Newtont bírt a legstabilabb híd

A diákok munkáját bőszen felügyelte Viasz-Kádi Tibor, a soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium okleveles mérnöktanára is, akit rövid beszélgetésre kapacitáltunk:

- Egy csapattal érkeztem, további három diák pedig a szakmai napon vesz részt. Az iskolából több csapatot is ki tudtunk volna állítani, ám mivel a végzősöknek jelenleg nagyon sok kötelezettségük van, így fiatalabbakkal képviseltetjük magunkat a versenyen. A tanulók önszorgalomból készültek, saját pénzükön hurkapálcát és egyéb anyagokat is vásároltak, hogy gyakorolni tudjanak a versenyre. Mindent a saját elképzeléseik alapján készítenek, mi csak egy-két apróbb ötletet adtunk nekik. Egyébként tetszik a verseny, szerintem jövőre is eljövünk – feleli határozottan érdeklődésünkre a tanár.

Tibort végül arra kérjük, tippelje meg, hogy mennyit bír majd a fiai által készített híd. 28-30 kilót mond, ez ugyebár 280-300 Newton. (Később kiderül: ennél azért többet bír a pálcikahíd, ráadásul a kreativitás kategóriában egy különdíjat is bezsebeltek a soproniak.)

Tóth Árpád és a terheléspróba
fotó: Mészáros Zsolt

A négy és fél óra leteltével jöhetett a várva várt terheléspróba, ezzel együtt pedig a körülbelül egyórás recsegés-ropogás. A 26 építménynél a digitális mérő rendkívül eltérő számokat mutatott: volt olyan konstrukció, melyet a valóságban nem feltétlenül ajánlanánk a megvalósításra. No meg persze volt olyan is, amely igencsak masszívnak bizonyult, a győztes híd kereken 1130 Newtonig húzta.

A mérőműszert kezelő Tóth Árpád ráadásul jó hangulatfelelős módjára strapálta a hidakat, és faggatta a fiatalokat:

roppantsuk, vagy inkább ne? Adjak még neki?

A versenyzők pedig a gyengébb, valamint a jobb eredményeket egyaránt nagy tapssal jutalmazták, majd a nap zárásaként minden csapat átvehette a megérdemelt jutalmát.

Nem támogatott video formátum
Video: Híd építő verseny 2012.

A díjazottak

1. helyezett: Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola, Celldömölk. (A csapat tagjai: Bíró Emil, Szóka Dávid, Virág Viktor)

2. helyezett: Művészeti Szakközépiskola, Szombathely (Csihar Marcell, Csicsics Gergő, Pásztor Attila).

3. helyezett: III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium, Szentgotthárd (Czáll Adrián, Geller Krisztián, Szalay István).

Különdíjasok listája kategóriánként

Kreativitás: Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium, Sopron.

Technológia: Művészeti Szakközépiskola, Szombathely.

Megoldás: Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola, Szombathely.

Kapcsolódó

2010.02.19. 12:58

Csak félig sikerült a látványos hídépítés

/ közélet gal. /
A sár miatt nem tudták a középső hídelemet a helyére emelni az új szombathelyi biciklishídnál. Hétfőn folytatják a munkát.

2012.02.19. 14:24

Felavatták a végzős hefeléseket is

/ galéria gal. /
Befutójához közeledik az idei szalagavató-szezon. Legújabb képgalériánkban a szombathelyi hefeléseket búcsúztatják.

2011.09.18. 12:52

Külföldön tanulhatnak a szakmunkás diákok

/ hírek /

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

marko1968: *g*n *h*l v*n h*ll*d*k*dv*r *d* *ngy*n l*r*kh*tj*k * h*lyb*l**k ...
Kidobott autógumi az Uránia udvarban - Közben a város szélén küzdenek az illegális hulladéklerakókkal
eheti: N*v*zz*k *t k*rm*n*tn*k. Sz*r*nt*m m*g *ll*m* t*m*g*t*st *s k*p...
Március végén dőlhet el az idei Savaria Karnevál sorsa
demoktatorovm: T*h*t *n, *k* 38 *v*s*n m*g*s v*rny*m*sb*n sz*nv*d*k *s *kt*v*n ...
Tényleg komoly, átlépte a 15 ezret a járványban elhunytak száma
iszek: N*m sz*l * pr*gr*m *z *kt*t*sr*l. V*n *ly*n k*z*p*sk*l*,*m*ly*k...
Itt a Momentum Új Rendszerváltás programja
komment: *n *zt g*nd*l*m *z *g*szr*l, h*gy *n *s sz*r*tn*k v*kc*n*t v*l*s...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?