NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A jáki önkormányzat megbukott a Számvevőszék vizsgálatán

Még SZMSZ-ük sem volt. A szabálytalan működés pedig - írja jelentésében az ÁSZ - magában hordozza a korrupció kockázatát.

Az Állami Számvevőszék csütörtökön közzétett jelentése szerint a jáki önkormányzat 2012. évi belső kontrollrendszerének működése több szempontból is elégtelenre vizsgázott. A számvevőszék egyébként számos önkormányzatnál vizsgálódott, közülük most Jákon túl Kisszállás és Sajóbábony önkormányzati működését elemezték ki. A vizsgálat célja pedig, olvasható a honlapon: hogy

felhívja a figyelmet, hogy megfelelően kiépített és működtetett belső kontrollrendszerrel jelentősen csökkenthetők a korrupciós kockázatok.

Jáki faluközpont
fotó: Tánczos Mihály

Az ÁSZ jelentése egyébként az 2012-es évet vizsgálta. Amikor is Ják lakosainak száma 2620 fő volt, és az önkormányzat héttagú képviselő-testületének munkáját két állandó bizottság segítette. A polgármester, Szemes István 1990 óta tölti be tisztségét. A kérdéses időszakban a polgármesteri hivatalon kívül a településnek még három, önálló formában működő intézménye volt.

A szabálytalan működés magában hordozza a korrupció kockázatát

A számvevőszéki vizsgálat szerint Jákon a belső kontrollrendszer kialakítása az összesített értékelés alapján

nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Olvasható továbbá, hogy nem megfelelőnek értékelték

a kontrollkörnyezet, a kockázatkezelési rendszer, a kontrolltevékenységek, az információs és kommunikációs rendszer, valamint a monitoring rendszer kialakítását, mivel az ellenőrzésünk során megállapított szabályozásbeli hiányosságok magukban hordozzák a szabálytalan működés, valamint a korrupció kockázatát.

Még Szervezeti és Működési Szabályzattal sem

Az ÁSZ olyan hiányosságokat sorol fel, mint például: a jáki jegyző nem készítette elő a jogszabályban előírt határidőre az önkormányzati vagyongazdálkodásnak a jogszabályváltozásokkal összhangban levő módosítását. A Polgármesteri Hivatal nem rendelkezett Szervezeti és Működési Szabályzattal. Nem készítette el az eszközök és források értékelési szabályzatát, a szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét, az ellenőrzési nyomvonalat. A hivatal nem mérte fel és nem állapította meg a tevékenységében, gazdálkodásában rejlő kockázatokat, nem határozta meg az egyes kockázatokkal kapcsolatban szükséges intézkedéseket, valamint azok teljesítésének folyamatos nyomon követési módját.

A jelentés szerint a jáki önkormányzat

nem alakította ki a megfelelő információs rendszert, a kötelezően közzéteendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendjét. Nem szabályozta a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét.

Az elektronikus közzétételi kötelezettségének a vizsgált időszakban sem tett eleget. Továbbá a külső, állományba nem tartozók, vagy a szolgáltatók által teljesített

karbantartási, javítási munkák kifizetése során a teljesítésigazolás és az érvényesítés kulcskontrollok működésének megfelelősége is gyenge volt.

Viszont a számvevőszék a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján legalább jogosulatlan kifizetést nem tárt fel. Pozitív hír még, hogy a negatívumok felszámolására a számvevőszék több oldalon keresztül számos javaslatot is megfogalmazott a tavaly tavasz óta létrehozott Jáki Közös Önkormányzati Hivatal számára.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: * p*lg*rm*st*r *s k*l*t*g*th*tn* *t*n*n*zn* * sz*nv*n*ln*k, m*g ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
jeremias: M*jd j*v*r* * K*t*r* VB. *tt *zt*n l*h*t t*rd*p*ln* m*g sz*v*rv*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
kisbodoccs: Sz*v*rv*ny*s? H*h*h*h*h*h* N*gy*n t*k*s*k *z*k * n*m*t*k! K*cs...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : M*st *z k*m*ly? *z m*r t*bb m*nt v*cc. V*z* *z*k n*m ny*gsz*n*k....
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen