NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Hétfőig drukkolhatunk Karikó Katalin Nobel-díjáért

Két esélye is van rá.

Karikó Katalinnak jövő héten két esélye is lesz, hogy munkatársával, Drew Weissmannal a szabadalmukon alapuló mRNS-alapú Covid-vakcináért megkapja a Nobel-díjat. Az egyik esély október 4-én az orvosi Nobel-, a másik kémiai Nobel-díj lehet, amit október 6-án adnak át.

A két kutató az elmúlt hónapokban egy sor olyan díjat kapott, amelyek a korábbi évek tapasztalatai szerint, a Nobel előszobájának számít, és az előzetes latolgatások is számon tartják díjesélyesként a nevüket.

Természetesen azt nem tudhatjuk biztosan, hogy megkapják-e. Már csak azért sem, mert a díjat odaítélő bizottság nagyon erős szakmai alapokon hozza meg a döntését, más szemmel nézik azt, amit mi, laikusok, világmegváltó eredménynek tartunk. Mindenesetre az utóbbi két évben a kémiai Nobel-díjat például két olyan eredményre adták, amelyre igaz, hogy alapjaiban változtatja meg az életünket.

A lítiumionos akkumulátortechnológia alapjairól és az úgynevezett CRISPR génszerkesztési módszerről van szó. Az utóbbiról a genetikai betegségek lehetséges gyógymódjai kapcsán még sokat fogunk hallani – írta meg a G7 .

A kémiai Nobel egyáltalán úgy merül fel, hogy az mRNS óriásmolekulán végzett módosítás vastagon belefér a biokémiába is. Ugyan molekuláris biológiai munka, de biológiai Nobel-díj nincs. Az mRNS-oltás ugyanis egészen egyszerűen fogalmazva azért működik, mert módosítottak benne egy molekulát – és óriási munka kellett hozzá. Bár Karikóék neve állandóan felmerül a kémiai Nobel-esélyesek között is, ott sokkal kevésbé tartják valószínűnek a sikerüket, azért, mert bármennyire is kémia van a háttérben, a kutatás eredeti célja és végső eredménye is egyértelműen a gyógyítás/megelőzés volt.

Az igazi áttörést azonban nemcsak a koronavírus-járvány letörése jelenti, a módosított mRNS mint alaptechnológia a remények szerint teljesen új utakat nyithat meg a gyógyításban. A koronavírus-járvány ennek az újításnak egy gigantikus tesztje volt, és egyelőre minden jel szerint kiválóan teljesített. Az mRNS-sel korábban is foglalkoztak fejlesztések, de az utóbbi egy évben – az eredményeket látva – hihetetlen mértékben állt rá a tudományos élet a további lehetőségek felkutatására.

A Nobel-díjakat a járvány miatt (tavalyhoz hasonlóan) idén is, mint tavaly, a díjazottak lakóhelyén adják át, és a jelenlegi tervek szerint a decemberben szokás szerint megrendezett Nobel-héthez időzített bankettet sem tartják meg. Egyébként 2020 előtt legutóbb 1956-ban nem volt bankett, akkor azért fújták le, mert az eseményre nem akarták meghívni a magyar forradalmat leverő Szovjetunió svédországi nagykövetét.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

godemperor: H**** b*zz! S*k f*g*lm*d v*n *z *g*szr*l, *sm*t b*b*z*ny*t*tt*d....
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
Paulus_Maior: "Sz*v*m *ls* g*nd*l*tj*" *z v*lt, h*gy n*m t*dt*m, n*v*s...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
godemperor: *zt b*sz*l*m m*r m**t*. *z*k k*mm*n*st*zn*k, *zt*n * F*d*szn*l n...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
TheOldBarbers: F*l*s*g*d???? *jj b*tty*, *g*sz *d**g *z*rt v*lt*m v*l*d t*szt*l...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
interceptor: *h*gy T*r*czk** L*szl* *s *lm*ndt* m*r t*v*ly m*j*s* v*d**j*b*n ...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében