NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Hétezer éves lakóház nyomait kutattuk a séi Nagyrét dűlőn

Elképesztő, hogy mi mindent rejt a föld akár már harminc centivel a talpunk alatt.

Október 6-án kedden délután népes tömeg gyűlt össze Sében a Nagyrét dűlő közepén, hogy egy sekély, négyzet alapú gödröt vizsgáljon.

Ha régészeti feltárásra gondolunk, legtöbbünknek egy hatalmas terület jut eszébe, ahol fejlámpás régészek mély vermekben kutatják a múlt nyomait. A Nagyrét dűlőn azonban sokak számára vált világossá, hogy néha elég csupán harminc centit leásni ahhoz, hogy egy hétezer éves település nyomaira bukkanjunk.

Mindössze 30 centivel a felszín alatt már kőkori leletekre bukkantak
fotó: Kiss Tamás

Az ArcheON, határon átnyúló, osztrák-magyar projekt keretében a látogatók bepillanthattak a Sében zajló régészeti feltárás munkálataiba, Kolonits László, a Savaria Múzeum munkatársa és a feltárás vezető régésze pedig részletes előadást tartott arról, mi után kutatnak, milyen módszerekkel és milyen eredményeket értek el.

"1971-ben, Károlyi Mária vezetésével zajlott az első régészeti feltárás Sében, ahol újkőkori, rézkori, bronzkori, illetve római kori leletekre is bukkantak" – mondta el a feltárás vezetője.

Kolonits László egy pattintott kő pengével a kezében, ami a mai napig éles
fotó: Kiss Tamás

"A nyolc napja megkezdett ásatáson feltárt leletek többsége kb. hétezer éve lapul a föld alatt, nagyrészt a késő neolitikus lengyeli kultúra korai időszakából származó dekoratív festett kerámiaedényekből, idolokból, kőeszközökből, és az egykoron táplálékként elfogyasztott állatok csontjaiból áll, de találtunk állatfej díszítésű edénytöredéket és kőgyöngyöt is" – tudtuk meg Kolonits Lászlótól.

A feltárás vezetője hozzá tette, hogy a csontoknak nagy szerepe van a radiocarbonos kormeghatározásban.

A friss leleteket a résztvevők akár kézbe is vehették, ami már csak azért is izgalmas, mert ilyeneket leginkább csak múzeumok elzárt vitrinjeiben lehet látni, itt viszont frissen, a földből előásva tapizhattuk meg például egy hétezer évvel ezelőtt élő család kerámia evőeszközét.

A leleteket akár kézbe is vehettük
fotó: Kiss Tamás

Az ásatási nyílt nap az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Programban, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg – mondta el Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A résztvevők az élményeken túl ajándéktárgyakat – kulacsot, szájmaszkot és szelfibotot – is hazavihettek a Nagyrét dűlőről.

Az ásatáson készült teljes galériáért kattintson a képre!
fotó: Kiss Tamás

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

zenefirkasz: Sz*r*nt*m s*jn*s v*gy s*m, - *z *lt*s j*l*n *t*m*t *s *zt t*k*nt...
Április végéig kiderül, lesz-e idén Sziget
lionking: Ny*g*dt*n *rj*n*k *m*t *k*rn*k. M*l*t *m*t k*ll *lv*g*zz*k,* s*j...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
iszek: * N*r** *t- Br*nn*r krt- * k*rf*rg*l*m *gy v*cc. Kb.*gy *v* *p*t...
Módosulás előtt a KRESZ, sokan kiakadnak majd a változáson
j...: *mb*r*k . M**rt k*ll *gy *ly*n k*t*l*c** m**tt *lr* m*nn* ?...
„Öt napja csak fekszem a kórházi ágyon, és várom, hogy történjen valami”
miki1950 : * K*ll*n* K*s K*rt n*m m*gy * Y**T*b* -*n. ...
Élő online koncert a Nyugaton!