NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hende nagyapja majdnem megölte Ferenc pápa nagypapáját

A volt honvédelmi miniszter beszédével körítve koszorúzták meg a 83-as gyalogezred emlékművét Szombathelyen.

Nem fukarkodott a beszéddel Hende Csaba, pedig a hagyományőrzőkön kívül alig volt hallgatósága május elsején délután, amikor katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a 83-as gyalogezred emlékművét Szombathelyen a Szent István parkban. A mérsékelt érdeklődés elsősorban az esős időnek volt köszönhető.

Érdekes volt hallgatni az ünnepség és Hende beszédének felvezetőjét is. Ebben külön kiemelték, hogy ez már a hatodik Hadtörténeti nap - amiből az utóbbi négyet Szombathelyen a Szent István parkban tartották - de eddig mégsem jutott eszébe senkinek megkoszorúzni a szobrot, miközben az végig ott állt a park szélén.

Galéria: Koszorúzás a 83-as gyalogezred emlékművénél
fotó: BZ

Sőt, már 1931 óta ott áll: az oroszlános talapzaton álló baka alakja, egyik kezében kézigránáttal, a másikban zászlóval, a szombathelyi központtal működő 83-as gyalogezrednek állít emléket. Az ezredet 1914-ben, a szarajevói merénylet után mozgósították. Előbb az orosz, később az olasz frontokon is bevetették.

Hende Csaba a koszorúzás előtt hosszasan idézte fel a történelem számára érthető okból kedves momentumait: nagyapja a 83-as gyalogezred tagjaként harcolt az első világháborúban az olasz fronton, miközben az ellenfelek között ott volt Ferenc pápa nagypapája. Szerencsére mindkét férfi túlélte a háborút.

Magyarországnak nem volt érdeke, hogy részt vegyen a világháborúban – jelentette ki Hende Csaba. Szerinte azonban az, hogy

a szokásához híven hitszegő Románia

lerohanta és kifosztotta Erdélyt, arra intette Tisza István, akkori miniszterelnököt, hogy vállalja a harcot. Vállalta, aminek – mint kiderült – sok más mellett az is a következménye lett, hogy fegyveres konfliktusba keveredtek egymással a jelenlegi vatikáni pápa és a jelenlegi szombathelyi országgyűlési képviselő nagypapái Olaszországban.

A hőstettekre emlékezni azonban nem mindenkinek egyformán fontos, sőt a kommunista hatalomátvétel után ez kifejezetten tilos volt – emlékeztetett Hende Csaba, aki viszont így sem felejtette el, hogy nagypapája életben hagyta a pápa nagyapját. Ezt egyébként elmondta I. Ferencnek, amikor meglátogatta őt a Vatikánban - jegyezte meg a volt miniszter. A 83-as gyalogezred emlékműve előtt ezentúl minden évben tisztelegnek majd – ígérte Hende Csaba.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: *nn*k * "dr*g*" m*n* *ln*kn*k *ll*t*l*g j*g* v*gz*tts*g*...
Orbán: „Ma az állam aktívan védelmezi a homoszexuálisok jogait”
Győri Miki: H*t*lm*s b*szk*s*g *m*t m*st m*gy*r *mb*r *r*zh*t. *tt k*nt M*nc...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
kovacs_ugynok: gy*ng*...
Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot
Torkosborz: *gy, h*gy t*stn*v*l*sb*l f*lm*nt*tt v*lt*l, *rt*m, h*gy m**rt n*...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Ddd911: H*t n*m t*d*m. *n v*l*g *l*t*mb*n *t*lt*m * f*c*t, m*g * k*pm*t*...
"Szombathelyi" gól a németek ellen