NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hogyan gyártsunk politikai propagandát Szombathelyen?

Hende Csaba mai Falco-gyár elleni kirohanásán keresztül mutatjuk meg, hogyan működik a gépezet.

Évek óta harcban állnak a környéken lakók a Falco-gyárral. Legutóbb egy tárgyalás-sorozat

2017.01.31. 17:49

Mordor barátságosabb hely, mint a szombathelyi Falco-gyár környéke?

/ közélet 16 hsz. /
Folyamatos a bűz, a szemviszketés, a torokkaparás, száll a fűrészpor, állandó zaj van - ezt állítják a lakók.
kezdődött, mivel a gyár szomszédsáságban élők birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek az üzemmel szemben. Arra panaszkodnak, hogy 2005-től rohamosan romlani kezdett a környezetei állapot és kék füsttel, égből hulló fűrészporral és zajjal dúsítva élik azóta hétköznapjaikat.

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a Falco-aktákon. Az archívumban kutatva, egymásból nyíltak korábbi cikkeink. Ahol volt új csarnokavató Puskás Tivadarral és a gyáregységet levélben üdvözlő Hende Csabával

2014.05.08. 16:20

Ismét a kapuban demonstráltak a Falco üzemcsarnok-avatóján (Frissítve!)

/ közélet gal. 3 hsz. 2 kapcs. /
Új csarnokot avatott a Falco, a lakosság kint tüntetett az LMP-vel. Videókkal frissítve.
, megint új csarnok avató immár fideszes politikusok nélkül, Molnár Miklóssal. Aztán két évvel ezelőtt Hende észrevette, hogy füstöl a gyár kéménye és elkezdett aláírásokat gyűjteni
2015.10.08. 16:00

Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a szombathelyi Falco-gyár kéménye

/ közélet 16 hsz. /
Hende most aláírásokat akar gyűjteni, közben a Fidesz éveken át egyeztetni akart. Az MSZP és a Fidesz is közleményt írt.
.

Hende Csaba 2015-ben lépett elöszőr látványosat Falco-ügyben, ekkor kezdett aláírásgyűjtésbe, 7994 gyűlt össze
fotó: Bonyhádi Zoltán

Közben egyébként a szombathelyi ellenzéki politikusok is folyamatosan hallatták a hangjukat Falco-ügyben. A gyárat beperlő, az üzem közelében élőket például Czeglédy Csaba szocialista városi képviselő ügyvédi irodája részesítette ingyenes jogsegélyben. Czeglédyt pedig korábban perelte be a gyár rágalmazásért.

De még mielőtt nagyon elaprózódnánk - ha valaki esetleg beleásná magát az ügybe, klikkeljen ide - a részletekben jöjjön a lényeg. A Falco gyárnak fel kell szerelnie azt a szűrőberendezést, ami folyamatosan adatokat közöl a kibocsájtott füstről. Ezt a zöldhatóság határozata szerint 2017 szeptember 30-ig kell megtenniük.

Egy korábbi cikkünk szerint

2017.03.03. 14:19

Nocsak, megkezdte a füstszűrő építését a Falco-gyár

/ közélet 18 hsz. /
Már január 26-án nekiálltak, de most hallunk róla előszőr.
idén januárban ennek neki is látott a gyár. Akkor azt írtuk, hogy szeptemberre el is készül a beruházás, és ötödével csökkenhet a károsanyag kibocsájtása.

Hende Csaba ma pedig újabb totális támadást indított a Falco-gyár ellen. És itt jön be a propaganda.

Semmi baj nincsen azzal, ha választott politikusaink a közt szolgálva igenis foglalkoznak az emberek problémáival. Most éppen azzal, hogy a környéken lakóknak taknyuk, nyáluk egybefolyik sokszor a vélhetően a gyárból érkező kék füsttől. De, mintha enyhe politikai tőke kovácsolása kezdődött volna meg olyan kalapáccsal, amihez képest Thor pörölye csak kismiska.

Hogyan is működött a gépezet ebben az esetben?

Szerda este 18 óra után perccel a frisss.hu megjelentetett egy cikket "Hende Csaba leállítaná a Falco gyárat, amíg nem épül meg a szűrőberendezés" címmel. A cikk megjelenésével szinte egy időben Hende Facebookján is megjelent egy poszt, ez itt:

Hende Csaba

Nyomatékosan felszólítom a Falco Zrt.-t, hogy tartsa be az ígéretét, és szeptember 30-tól semmilyen szennyezőanyagot ne bocsásson ki! Senki nem szórakozhat a szombathelyiek egészségével, senki nem...

Ma reggel aztán pontban 8:00-kor a szintén Fidesz közeli vaol.hu is tálcán hozta ezt a témát, "Álljon le a Falco, ha nem épül meg a szűrő!" címmel közöltek cikket.

Az ördög a részletekben rejlik

Eléggé nagy véletlennek kellene lennie, hogy a két szerkesztőség pont ugyanabba a témába nyúljon bele, és alig pár óra különbséggel közöljenek egy anyagot. Ráadásul Hende kijelentései nem sajtótájékoztatón hangzottak el, nem nyilvános interjúban mondta és nem is közlemény formájában küldték szét.

Akkor lássuk, hogy mégis mikét történhetett meg mindaz, hogy a két már említett oldal szinte szóról szóra ugyan azt a cikket, forrás megjelenése nélkül, jelentette meg.

 • Vaol: Álljon le a Falco, ha nem épül meg a szűrő!
  Frisss: Hende Csaba leállítaná a Falco gyárat, amíg nem épül meg a szűrőberendezés
 • Vaol: Információink szerint forró ősz várható Falco-ügyben, úgy tűnik, a gyár nem tartja be a korábbi ígéreteit.
  Frisss: Információink szerint forró ősz várható Falco-ügyben, úgy tűnik a gyár nem tartja be a korábbi ígéreteit.
 • Vaol: 2016. augusztus 25-én közleményt adott ki a Falco Zrt., amelyben egyebek között azt írták: "Az elmúlt időszak eseményei, mint a dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő által kezdeményezett petíció, melyhez a város közgyűlése is csatlakozott, a Falco Zrt.-nél is egy új gondolkodásmódhoz vezettek."
  Frisss: 2016. augusztus 25-én közleményt adott ki a Falco Zrt., melyben többek között azt írták: „Az elmúlt időszak eseményei, mint a Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő által kezdeményezett petíció, melyhez a város közgyűlése is csatlakozott, a Falco Zrt.-nél is egy új gondolkodásmódhoz vezettek”
 • Vaol: A gyár képviselői akkor azt ígérték, hogy egy hónapon belül felszerelik a mérőberendezést, és a szükséges engedélyek birtokában 2017. szeptember 30-áig a rég várt szűrőberendezést is üzembe helyezik. Azóta egy év telt el, és egyre inkább úgy tűnik, hogy továbbra sem kerül pont az ügy végére.
  Frisss: A gyár akkor azt ígérte hogy egy hónapon belül felszerelik a mérőrendezést, és a szükséges engedélyek birtokában 2017. szeptember 30-ig a rég várt szűrőberendezést is üzembe helyezik. Azóta egy év telt el és egyre inkább úgy tűnik, hogy továbbra sem kerül pont az ügy végére.
 • Vaol: A megyei kormányhivatal illetékes hatósága néhány héttel ezelőtt arra kötelezte a gyárat, hogy kalibrálják újra a mérőberendezést, mert az csak a harmadát mutatja a valós kibocsátásnak, azaz eltérő adatokat mutat a hatóság által mértekhez képest. Úgy tűnik tehát, hogy trükközik a vállalat a számokkal.(vaol)
  Frisss: Mint ismert, a Vas Megyei Kormányhivatal illetékes hatósága néhány héttel ezelőtt arra kötelezte a gyárat, hogy kalibrálják újra a mérőberendezést, mert a mérőműszer csak a harmadát mutatja a valós kibocsájtásnak, azaz az eltérő adatokat mutat a hatóság által mértekhez képest. Úgy tűnik tehát, hogy trükközik a vállalat a számokkal.
 • A Falco-gyár
  fotó: -

 • Vaol: Nem ez az egyetlen problémás ügy: lapértesülések szerint bár a gyár illetékesei megígérték, hogy idén szeptember végééig üzembe helyezik az új szűrőberendezést, nagy a hallgatás arról, hogy ez tényleg megvalósulhat-e. (Értesüléseink szerint egyébként esélytelen, hogy a korábban megadott határidőig elkészüljön a beruházás.)
  Frisss: Nem ez az egyetlen problémás ügy, lapértesülések szerint bár a gyár megígérte, hogy idén szeptember végééig üzembe helyezik az új szűrőberendezést, nagy a hallgatás arról, hogy ez valóban megvalósulhat-e. (A Vas Népe értesülései szerint egyébként esélytelen, hogy a korábban meghatározott határidőig elkészüljön a beruházás.)
  A frisss tehát már szerda este tudta, hogy a Vas Népe mit fog írni csütörtök reggel.
 • Vaol: A gyár nem reagál, a Falco kommunikációs munkatársa egy hete elérhetetlen, és az e-mailre sem válaszolnak. Márpedig ha kiderül, hogy szeptember 30-áig nem épül meg a szűrőberendezés, akkor várhatóan újabb lakossági tiltakozásokra lehet számítani, tekintettel arra, hogy a keleti városrész lakói évek óta küzdenek azért, hogy végre megszűnjön a környezetterhelés.
  Frisss: A gyár nem reagál, a Falco kommunikációs munkatársa egy hete elérhetetlen és az emailre sem válaszolnak. Márpedig ha kiderül, hogy szeptember 30-ig nem épül meg a szűrőberendezés, akkor várhatóan újabb lakossági tiltakozásokra lehet számítani, tekintettel arra, hogy a keleti városrész lakói évek óta küzdenek azért, hogy végre megszűnjön a környezetterhelés.
 • Vaol: A Falco képviselői korábban megígérték, hogy a gyár nem rontja tovább a város levegőjét. Ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó - reagált a hírre dr. Hende Csaba, hozzátéve, hogy a Falco nyugat-európai, sőt a csehországi gyárában, Jihlavában is felszerelte a korszerű szűrőberendezést, melynek köszönhetően Szombathelyen is az ötödére csökkenhetne a jelenlegi szállópor-kibocsátás. A képviselő szerint Szombathelyen is régen meg kellett volna szüntetni a környezetterhelést, ám erre a gyár nem volt hajlandó, ezért petícióval kényszerítették ki a változásokat.
  Frisss: A Falco maga ígérte meg korábban, hogy nem rontja tovább a város levegőjét. Ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó – reagált a hírre dr. Hende Csaba, hozzátéve, hogy a Falco nyugat-európai, sőt a csehországi gyárában, Jihlavában is felszerelte a korszerű szűrőberendezést, melynek köszönhetően szombathelyen is az ötödére csökkenhetne a jelenlegi szálló por kibocsájtás. A képviselő szerint Szombathelyen is rég meg kellett volna történni a környezetterhelés megállításának, ám erre a gyár nem volt hajlandó, ezért petícióval kényszerítették ki a változásokat.
 • Vaol: Míg korábban azt ígérték, hogy 2017. október 1-jétől már nem mérgezik a szombathelyieket, most kiderült, hogy a mérőműszer a harmadát mutatja a valós kibocsátásnak, azt pedig nem árulják el, hogy mikor készül el a szűrőberendezés - foglalta össze a tényeket dr. Hende Csaba, aki egyúttal határozottan arra szólította fel a Falcót, hogy helyezze üzembe a bizonyítottan hatékony szűrőt 2017. szeptember 30-áig, vagy állítsák le a gyárat október 1-jétől, és csak akkor indítsák újra, ha megépült a berendezés. Az országgyűlési képviselő hozzátette: sürgősen várja a vállalat válaszát.
  Frisss: Míg korábban a gyár azt ígérte, hogy 2017. október 1-től már nem mérgezi a szombathelyieket, most kiderült, hogy a mérőműszer a harmadát mutatja a valós kibocsájtásnak, azt pedig nem árulják el, hogy mikor készül el a szűrőberendezés" –foglalta össze a tényeket Hende Csaba, aki egyúttal határozottan szólította fel a gyárat, helyezze a Falco üzembe a bizonyítottan hatékony szűrőt 2017. szeptember 30-ig, vagy állítsák le a gyárat október 1-től és csak akkor indítsák újra, ha megépült a berendezés. Az országgyűlési képviselő hozzátette, sürgősen várja a vállalat válaszát.
 • Többször is vizsgálták a Falco-gyár levegőjét a füstfákja alatt
  fotó: BZ

  A cikkek további szépsége, hogy míg a csütörtök reggel, tehát a később megjelent cikknél a Fidesz házi szerzője, Cseszkó Tamás van megjelölve írónak, addig a frisssnél ilyen nincs feltüntetve. Az impresszumok szerint pedig a két szerkesztőségnek, semmi köze nincsen egymáshoz. Sajtókörökben ezt egyébként plágiumnak nevezik, politikai körökben pedig propagandának.

  Egyébként árgus szemekkel fogjuk figyelni az SZTV mai műsorát, egy nagyobb összegben tudnánk fogadni arra, hogy a Falco-gyár ügye valamilyen formában meg fog jelenni.

  Hozzászólások (9)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  demoktatorovm: H*l *lv*st*l t*l*m *ly*t? N*m cs*k * k*t v*gl*t l*t*z*k!...
  Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
  kovacs_ugynok: M*g t*tsz*tt*k v*ln* p*rtn*rk*nt k*z*ln* *z *n. *ll*nz*k*t, n*m ...
  A szombathelyi Fidesz kiáll az orosz és kínai vakcina használata mellett
  demoktatorovm: J* *s *zt t*dt*d, h*gy * b**lt*tt *zr**l**k k*z*l n*m k*r*lt k*r...
  Szlávik: Gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt
  west: *lk*p*szt* t*m*g*k v*rt*k *rr* *p*k*dv*, h*gy m*gt*dj*k * sz*mb*...
  A szombathelyi Fidesz kiáll az orosz és kínai vakcina használata mellett
  Rőzsike : *dr* k*r*m, m*r t*bb h*t* n*m v*l*sz*l *gy *ly*n *gysz*r* k*rd*s...
  Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek