NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hende Csaba: 83 dolgozó nem írt alá a Markusovszky-kórházban

Vannak köztük jó nevű orvosok is. A politikus csütörtök este videón jelentkezett.

Csütörtökön este másodszer jelentkezett be "Válaszok első kézből" című videofórumával Hende Csaba.

Az első alkalomhoz

02.05. 11:46

Hende Csaba az Aptiv "Írországba költözéséről" és a zalaegerszegi fejlesztésekről

/ közélet 22 hsz. /
Szombathely országgyűlési képviselője online fórumot tartott. Mi is elküldtük kérdéseinket.
hasonlóan a média kérdéseket küldhetett Szombathely országgyűlési képviselőjének, aki egy előre rögzített felvételen válaszolt ezekre.

Lapunk most is három kérdést küldött, amelyekre később részletesen visszatérünk.

Hende Csaba
fotó: Facebook/Hende Csaba

Hende a mintegy 24 perces felvételen többek között a következőkről beszélt.

 • Összefoglalta a ma bejelentett kormányzati védelmi intézkedéseket.
 • A kormány nem fosztja ki Szombathelyt. Az iparűzési adó felére mérséklése valóban hátrányos az önkormányzat számára, de ezek a pénzek itt maradnak a városban, segítenek a gazdaságot újra felpörgetni a tavalyi 5%-os GDP csökkenés után.
 • Szombathellyel zajlanak a kormánytárgyalások a kompenzációról, reméli, hogy a végeredmény méltányos lesz.
 • Elismeri a város nehéz pénzügyi helyzetét, de a 2021-es költségvetés katasztrofális helyzetbe hozza a sportolókat, a civil egyesületeket, és külön kiemelte a Herényiek Házát a vesztesek között.
 • Ismét megdicsérte Ungár Pétert. Most azért, mert csatlakozott a helyi Fidesz oltakozással kapcsolatos nyilatkozatához.
 • Az oltakozás élet-halál kérdése, és nem tudni arról, hogy bárki mellékhatásoktól szenvedett volna, és arról sem, hogy ezzel a vakcinával oltott személy elkapta volna a betegséget.
 • Felelőtlenség lebeszélni az embereket erről.
 • Folynak tárgyalások az MSA-gyógyszert gyártó cég és a magyar kormány között, hogy bizony számú beteg gyerek ingyen jusson a kezeléshez
 • Nem igaz, hogy ő nyújtotta be az új hulladékgazdálkodási törvényt, és az sem, hogy az Szombathely számára hátrányos lenne. 2023-tól egy nagy cég fogja megkapni ezt a munkát, a mostani szolgáltatók ennek részei vagy alvállalkozói lesznek. A szolgáltatás hatékonyabb lesz, és nem lesz drágább a mainál.
 • A március 1-től elindult új egészségügyi rendszer nem okoz fennakadást, a betegeknek előnyösebb, megszűnik például a paraszolvencia és az a gyakorlat, hogy az orvosok felvették a munkát a magánrendelőben, majd a drága beavatkozásokat elvégezték az állami kórházban. Mindeközben az orvosok példátlan béremelést kapnak.
 • A kaszinók jogilag éppen olyan üzletek, mint a plázák boltjai, eddig ezért lehettek nyitva, hétfőtől viszont ezért kell bezárniuk.
 • Lapunk kérdései:

  Hétfőn járt le a határideje annak, hogy az orvosok aláírják az új szerződéseket. A hírek szerint sok orvos mondott fel, mivel számára nem voltak elfogadhatóak a szerződésben foglaltak. Vannak Önnek információi arról, hogy mi a helyzet a Markusovszky kórházban?

  Hende Csaba: A Markusovszky-kórházban a jövőben is megbízhatóan működik az egészségügyi ellátás. A 2083 dolgozó közül 83-man vannak, akik ilyen-olyan okból a távozás mellett döntöttek. Ez megfelel az országos 4 százalékos átlagnak. A távozó orvosoknak, nővéreknek köszönet az eddigi munkáért, és sok sikert a következő életpályáján. Az érintettek közül 14 orvos van, nagy részük rezidens, de vannak köztük nagy nevű főorvosok is, akik korábban a műtéteket végeztek, emellett magánpraxist üzemeltettek. Ők az új rendszerben elesnének a hálapénztől. Pótlásuk megoldható, a távozók létszáma megfelel az éves fluktuációnak. Semmi dráma nincsen, semmi rendkívüli nem történt.

  A 2022-es választásokra készülve egyre több párt nevezi meg jelöltjeit. A Vas megye 1. sz. választókerületben ismét Ön lesz a Fidesz képviselőjelöltje?

  Hende Csaba: A folyót akkor ússzuk át, amikor odaérünk a partjára. A Fidesz ősszel fog jelölteket állítani, ennek meg van a maga demokratikus rendje, aminek nem szeretnék elébe vágni.

  Túllépve a napi politikán, mi a legnagyobb kihívás, amivel Szombathelynek szembe kell néznie most és a közeljövőben? És erre milyen válaszok adhatók?

  Hende Csaba: Rövid és középtávon a legfontosabb a gazdasági dinamizmusnak, a növekedésnek a fenntartása. Az elmúlt 10 év Szombathely történetének talán legsikeresebb időszaka volt. Megduplázódott az a város gazdasági teljesítménye és az átlagjövedelem, eltűnt a munkanélküliség és a város adóssága, megépült a 86-os gyorsforgalmi út. A jövőt illetően három fontos állami infrastrukturális beruházást kell megemlíteni: a Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmi utat, ami összeköt Béccsel is, az M86-ost és M87-est összekötő elkerülőút és Szombathely-Egyházasrádóc gyorsforgalmi szakaszt, ami Körmenddel, az M8-assal és a Zalaegerszeg-M7-es utakkal teremt közvetlen kapcsolatot. Az utóbbival megnyílnak a kereskedelmi utak déli irányba is, Szlovénia, Graz, Klagenfurt és Szlovénia felé. Ezekről az útépítéseknek a felgyorsításáról jövő szerdán egyeztetek magas szinten a Parlamentben. Hosszabb távú, de sorsdöntő feladat a demográfiai kérdés megoldása. Hogy legyen elegendő gyerek, hogy ezek a gyerekek jó oktatást kapjanak, hogy az idősek olyan egészségügyi ellátásban tudjanak részesülni, ami meghosszabbítja az életüket. Hogy mi, magyarok legyünk elegen, legyünk egészségesek képzettek, mert akkor leszünk alkalmasak arra, hogy a magasabb életszínvonalat garantáló gazdasági fejlőés bekopogtasson az ajtónkon. És ha lesznek utak, amiken a fejlődés ide tud érni, akkor a fontos kérdések nagyjából meg vannak oldva.

  Hozzászólások (23)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
  A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
  miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
  Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
  miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
  Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
  miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
  Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
  miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
  Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten