NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Forever Young és metálvilla a Hegyalján

A tokaji Hegyalja Fesztiválon jártunk, ahol nem csak rockerek vannak, ennek ellenére metálvilla mindenki zsebében lapul, még az Alphaville koncertjén is.

Az én ismeretemben mindig is az szerepelt, hogy a Hegyalja Fesztivál a rockerek bulija, biztos poros, mint általában a PAFE, csak sört lehet venni, meg valami hegynek az aljában kell lennie. Idén sikerült is eljutni a fesztiválra, s az iménti említett sztereotípiáim sorra meg is dőltek.

Este érkeztem a fesztivál helyszínére, a Magna Cum Laude épp az utolsó akkordjait pengette közönségénekeltetősen, sokan voltak kíváncsiak a koncertre, mint ahogy az a lentebbi fotón is látszik. Ezt látva nyugtáztam, hogy nem a legmélyebb bugyrokban hörgő zenei felhozatal is akad itt, így már nem is aggasztott, hogy nem fekete, halálfejes pólóban vágtam neki a Tisza-menti mulatságnak.

Magna Cum Laude a nagyszínpadon
fotó: Garai Antal Atom

Félrenyelt EDDA dalszövegek

A Magna koncertje után tétlenül álltam a csendben, a közeli színpadokon csak a technikusok pakolásztak, az egyetlen hangforrás egy söröspohár-hajításnyira lévő karaoke dobogótól jött, de az itteni előadásokat komolyabban inkább ne elemezzük. Elcsukló és félrenyelt dalszövegek, de mi sem dalolnánk Eddát másképp, öt liter sör után. Később egyébként a valódi EDDA művek is színpadra lépett, de annak ideje alatt pont egy Fish! majd egy Arch Enemy koncerten voltunk.

Időközben körbejártam a fesztivál területét, erre-arra heverésző metálarcok, azért van abban valami, de ugyanúgy jelen vannak a tarisznyás fesztiválozók is, akik egyaránt ropják Alphaville-re, Magna Cum Laudére, Fishre, vagy épp a partyarénában Pit Bullra. No igen, mert hogy ez is volt, Hamvai ott ácsorgott a dj pult mögött, amikor arra jártam, Pit Bull, majd egy Majka-Curtis remix jött felpörgetett bpm-mel.

Akiknek túl messze volt a Balaton Sound, azoknak kijár egy partysátor
fotó: Garai Antal Atom
Aztán végre találtunk egy koncertet is, ahol Ferenczi György és a Rackajam játszott, a herflivirtuóz műsorát hallgattam egy darabig, majd átsétáltam az Arch Enemy koncertre, no nem azért, mert rajongó vagyok, hanem elég sokan mentek abba az irányba és gyülekeztek a színpad előtt, beálltam a fekete nyájba.

Mélyhörgő kisasszony

Metálból mindig bukásra álltam (ezért tessék megbocsátani, ha épp egy indusztriális-etno-heavy-rock-grunge műfajú bandára azt mondom, hogy metál), tehát nincs sok ismeretem, az Arch Enemy közönségét nézve (sok hosszú hajú, fekete pólós, metálvillázó rajongó) gondoltam, hogy valami keményet kapok az arcomba. Az első akkordok után reflektor és basszushangok közepette mélyről jövő hörgés áradt a színpadról, messze voltam, gondoltam közelebbről is megnézem a szőke hörgőgépet, a folyamatosan fejrázó ürgét. Közelebb érve meg is lepődtem.

Arch Enemy a Pepsi színpadon
fotó: Garai Antal Atom

A hangot, amelyről azt hittem, hogy csak Sátán legvadabb kutyáinak morgása lehet ilyen, egy nő adta ki. Akaratomon kívül zúztam pár percig az oldalsó szegmensben néhány arccal, aztán átsétáltam a Fish koncertjére, ahol egy kivetítőn hatalmas SP arc fogadott. Nem tudtam mire vélni, majd később feltűnt Fluor arcképe is, a szövegre figyelve pedig hamar kiderül, hogy csak zenészek és előadók közti fricskáról van szó.

Forever Young

Az Ocho Macho zenekar is színpadra lépett szerdán este, koncertjükre szép lassan megtelt a színpad előtt placc, a közönség soraiban volt egyaránt rasta, rocker, szimpla, magyarán nem lehet belőni könnyedén a célcsoportot. Huppantak egy nagyot a vasi csürhe, majd utánuk a Firkin készülődött a színpadra lépni, hogy az ír dallamokkal szétcsapják a tömeget (a legjobb értelemben véve).

Ocho Macho koncerten
fotó: Garai Antal Atom

Aztán történt egy kis malőr, mert már javában a képzeletbeli whiskey-nket (fonetikusan nem tudjuk érzékeltetni az ír kiejtést), amikor kiderült, hogy Alphaville-ék már réges-rég túl vannak a Big in Japan-on és az azt megelőző s követő sok nótán, de még a Forever Young nem volt. Futottam is a nagyszínpadhoz, de már csak az utolsó foreverös dallamokat sikerült elcsípni. No a lényeg, hogy még látszódott az ember a színpadon, aki már nagyon nem az a srác, aki a nyolcvanas évek klipjeiből visszaköszön az emberre. A nézők szemszögéből mindegy, érdekes módon elég sok metálvillát mutató kezet láttam itt is, pedig ez a zene nem az a zene, no mindegy.

Ezzel zártam napom a Hegyalja Fesztiválon, ha nem az ország másik felén lenne, akkor maradtam volna még, de indulni kellett haza, hosszú az út Szombathelyig, meg hát az ember már nem mindig bírja sokáig a bulikat, ahogy az évek telnek, egyre többször jön az ásítozás és az ágyvágy már éjfél és hajnali egy-kettő körül, még akkor is, ha tudjuk, hogy legbelül mindenki forever young .

Kapcsolódó

2012.07.15. 13:50

Esőverte Hopplá fesztivál, tomboló libidóval

/ kultúra 3 kapcs. /
A felhőszakadás sem hűtötte le a színpadot és a közönséget, a Belmondó nagyot alakított.

2012.07.15. 10:00

Hirtelen forralt bajai halászlé pálinkával

/ galéria 2 kapcs. /
A bajaiak nem csak másképp készítik a halászlét, de számukra mi vidékiek vagyunk, mert kenyérrel esszük.

2012.07.15. 09:11

Balaton Sound: Ébresztő az Ocho Machóval

/ balaton sound 2012 3 kapcs. /
Függőágyakban sziesztázó fesztiválozók, felhős ég, és még a külföldieket is megható Jó nekem a Balaton Soundon.

2012.07.13. 14:43

Mi köze van a zivatarfelhőknek a 2010-es karszalagokhoz?

/ balaton sound 2012 /
Tudósítónk nem csak ír, de a mobilfényképezés módszerével színes képeket is közöl a Balaton Sound csütörtöki napjáról.

2012.07.09. 13:09

Utcazene Fesztivál vasalós hússal Pécsett

/ kultúra gal. 4 kapcs. /
Inkább gasztro-élményként raktározzuk el magunkban a pécsi fesztivál egy napját, annak ellenére, hogy az utcazenéről szól.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Latyak: "... *z *nk*rm*nyz*t ny*lv*nt*rt*s*b*n h*ll* f*r*ntt*l sz*r*...
Mennyi legyen a város tulajdonrésze a Haladás futballklubban?
syracusa: * f*d*szb*n *z *gy*k *m*t h*ny*ng*r*g *t*lt*m, *z *z *ly*n t*k *...
14 millió forintból újítottak fel járdákat két szombathelyi városrészen
chris: *nk*bb v*nn* * b*t*rs*g*t *hh*z, h*gy *l*t*b*n *gysz*r f*lsz*l*l...
Ágh Péter becsöngethet önhöz is
syracusa: +36 (94) 515-516...
Nem gyakran látni ilyen monstrumot a magyar légtérben
Szup: Ny*mt*t*s 2500 Ft-*rt ......
Itt a térítésköteles háziorvosi ellátások díjtáblázata