NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Sátrat mentenek a tűzoltók, óvatosabbak az autósok - Hóhelyzet percről-percre

Ismét úti videóval mutatjuk be a mai hóhelyzetet folyamatosan frissülő cikkünkben. Szombathely és Vas megye elhavazódását dokumentáljuk. Képes beszámolónkban iskolások, tűzoltók, állatok és hótolók is felbukkannak.

Frissítés (2010.12.03. 16.55)

Panaszos olvasói levelet kaptunk, amiben Olvasónk kifogásolta, hogy Olad városrész rendszeresen kimarad az úti videókból. A délután érkezett levél írója még nem tudhatta, hogy délelőtt Szombathely peremén hasítottunk motoros szánunkkal és Olad is beleesett a szórásba, az Iparteleppel és Gyöngyöshermánnal együtt. A Szombathelyhez legközelebb eső, fiatal városba, Vépre is elcsúszkáltunk. Az általunk megtett több mint félszáz kilométer ezúttal is megtekinthető néhány perc alatt, ez pedig rövid idő a hóvaksághoz.

Téli útviszonyok: Szombathely perem - Vép

Frissítés (2010.12.03. 13.40)

A szombathelyi Non-Stop Állatkórházban dr. Peresztegi Attila állatorvostól megtudtuk, hogy hóval, jéggel kapcsolatban nem került be hozzájuk a napokban négy-, vagy kétlábú páciens. Az orvos felhívja a kutyasétáltatók figyelmét az ebek lábujja közé befagyott hó veszélyeire, célszerű ezt a gazdiknak minden sétáltatás végén ellenőrizni és eltávolítani. Az utak sózása miatt ajánlatos talppárna ápoló krémmel, kenőccsel bekenni az ebek tappancsát, hogy a só és a különböző kemikáliák ne marják ki a kedvencek bőrét. A szabadon élő madarak most nehezebben jutnak táplálékhoz, de az kezdjen csak bele a madáretetésbe, aki a tél folyamán folyamatosan tudja pótolni az eleséget.

Hóeb
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 13.38)

Mai napra szánt népi bölcsességünk: alacsonyan szállnak a varjak, meglássátok, hó lesz!

Bölcsességünk évszázados megfigyelésen alapszik!
fotó: Tánczos Mihály

De ha már madarak, valaki elárulhatná, mit esznek a felsózott úton ezek a madarak, amelyeket sokfelé láttunk az úton ülni. A szárnyasok az utolsó pillanatban repülnek el az autók elől.

Téli képek Szombathelyről - 2010.12.03.
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 13.36)

Korábban már szóvá tettük a városban szürkületben, hóesésben világítás nélkül közlekedő autókat. Ilyeneket sajnos lakott területen kívül is lehet látni. A képünkön látható autósnak próbáltunk villantással jelezni, illetve a mögöttünk haladó is rávillantott, de a sofőr nem vette a lapot.

Szürke szamár a ködben - 86-os főút
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 13.15)

A tavasztól őszig a földeken dolgozó munkagépek télen is jó szolgálatot tehetnek. Képünkön traktor vontat be egy 86-os úton elakadt, sok tonnás kamiont a vépi kamionterminálba.

86-os úton elakadt kamiont mentő traktor Vép mellett
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 13.00)

Utánajártunk, mennyivel több dolguk van a mentőknek a jeges, havas utak miatt? Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezetének megbízott orvosigazgatója a nyugat.hu kérdésére elmondta, hogy jelentősen nem nőtt a balesetek száma, sem a gyalogosok, sem az autóval közlekedők körében. A mentőket a megszokotthoz képest 10 százalékkal több eséshez, töréshez hívták. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon pedig kifejezetten jó hírt közölhettek velünk: szerdán 13 óráig sem személyi sérüléses, sem anyagi káros balesethez nem riasztották a rendőröket. Úgy látszik a nagy hó óvatosabbá teszi az autósokat is. Sokan otthon hagyják a járművüket, akik pedig elindulnak jobban odafigyelnek, valamint a kisebb sebességből adódóan is kisebb a sérülés ütközés esetén.

Sok hó ember kis helyen is elfér
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 12.30)

Közlemény: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz géppel végzi jelenleg is az utak hó és síkosság mentesítését, 77 üzemmérnökségének több ezer dolgozója pedig váltott, 12 órás műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik. Ugyanakkor a nagy intenzitású havazás miatt a hóeltakarítási munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért míg nem szűnik meg a havazás, sajnos nem várható gyors javulás a közlekedésben. A közlekedők friss információkat a társaság Útinform szolgálatától és a cég megyei ügyeleteitől kaphatnak, amelyek elérhetősége megtalálható a www.kozut.hu internetes oldalon. Ha valaki elakadna járművével a havazás miatt, hívja a tűzoltóság szakembereit a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

Téli képek Szombathelyről - 2010.12.03.
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 12.15)

Dél környékén megállt a havazás Szombathelyen, ma újabb centiméterekkel gyarapodott a hóréteg. A gazdák örülnek a földeket befedő hópaplannak. Abban pedig csak reménykedni lehet, hogy a lehullott hómennyiség majd fokozatosan olvad fel, nem egy lökésszerű hőhullám olvasztja fel a havat. Ha mégis, akkor az idén átadott lukácsházi víztározó bizonyíthat, a nagyobb folyóink, patakjaink mellett élők pedig készíthetik a homokzsákokat.


Frissítés (2010.12.03. 11.57)

Bőven akad munkájuk a tűzoltóknak is, a hó súlyától dőlnek a fák, törnek az oszlopok. De nem csak utólagos mentésben vesznek részt, hanem a károk megelőzésében is. Hétfőn egy 2000 négyzetméter alapterületű teniszsátor omlott össze a hó súlya alatt. A hasonló esetek megelőzésére segítenek a letakarításban a magasbólmentő járművükkel. Ezt a tűzoltóautót láttuk már vízi mentésél is, ahol a mélyből mentettek a lánglovagok. Képünkön egy logisztikai cég raktársátrának hómentesítésében segédkeznek a szombathelyi tűzoltók.

Munkában a szombathelyi tűzoltók
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 10.50)

A térkép és a navigáció nem jelöli a címert, a táblán pedig éppen nem láthatják az autósok, hova érkeztek a 86-os úton.

Téli képek Szombathelyről - 2010.12.03.
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 10.25)

Szeretjük a vidám dolgokat, így még a reklám is belefér. Nem tudjuk, vajon a kocsma közönsége, vagy dolgozói állították-e ezt a hóembert, mindenesetre látványosra sikeredett.

Hóóó, ember!
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 10.10)

Rédics, Te csodás! Hol megnyitják, hol lezárják a határátkelőt a szlovén oldalon. Ennek megfelelően hol engedik, hol leállítják a kamionforgalmat a rendőrök. Ilyenkor aztán torlódnak a monstrumok, amik a határ megnyitásakor koncentráltan zúdulnak a 86-os útra. A személyautók vezetőinek elég frusztráló tud lenni, amikor bekeverednek néhány tucat kamion közé és a visszapillantó tükörből is csak egy közeli hűtőrácsot látnak.

86-os út, szombathelyi elkerülő
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 09.30)

Megkérdeztünk tíz általános iskolást, mit szólnak a hóeséshez, a nagy hóhoz? Tömören összefoglalva: mindannyian örültek neki. Megkérdeztünk öt gépkocsivezetőt is, az ő véleményüket viszont az előző tíz iskolás miatt nem foglalnánk össze. Mindenesetre csúnya szavak szerepelnek benne. Konklúzió: gyereknek lenni jó, ők még tudnak örülni olyasminek, aminek a felnőttek már nem.

Iskolába menet, hóesésben
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (2010.12.03. 08.40)

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a közlekedőket, hogy a Zala megyében történt koccanásos balesetek miatt (kamion az árokba csúszott) a kamionokat Szombathelyen és Körmenden a rendőrök félreállítják, ezért torlódásra lehet számítani.

Felhívják a közlekedők figyelmét a havas, csúszós útviszonyokra! Csak az induljon el, akinek halaszthatatlan teendői vannak!

Frissítés (2010.12.02. 18:41)

A visszatérő hópelyhek ötletet adtak, hogy mi is visszatérjünk az utcára fényképezőnkkel. Az öt óra környékén eleredt hóesés a következő lenyomatot hagyta Szombathelyen - és állítólag ez még csak a kezdet: a Nyugatmet oldaltól azt az infót kaptuk, hogy számításaik szerint péntek hajnaltól egy újabb mediterrán ciklon miatt ismét havazni kezd megyénkben, de olyan intenzíven, hogy abból 15 centiméternyi is lehullhat. Érdemes készülni a be nem ázó cipőkkel és a magasszárú csizmákkal!


Frissítés (2010.12.02. 17:00)

Ismét esik a hó, Vas megye útjain kezd megmaradni az égi „áldás”, mivel megint nem indultak el a Közút gépei időben, pedig a radarképeken laikusok számára is könnyen észrevehetően megyénk felé tartott egy nagy csapadékzóna.

Szombathelyen a délutáni csúcsforgalom idején a legtöbb főútvonalon tükörjég van, sok helyen csak 20km/h körüli sebességgel lehet közlekedni. A rendőrség tájékoztatása szerint szerencsére komolyabb balesetnél eddig nem kellett intézkedniük, viszont torlódásokra és megnövekedett menetidőre kell számítani mindenhol.

Kérik, hogy csak az induljon el, akinek feltétlen szükséges. Veszélyes például a 86-os főút Körmend utáni szakasza Nádasd felé, itt a kamionok nehezen küdzik fel magukat az emelkedőn.

Frissítés (2010.12.02. 08:10)

A korábban ígérteknek megfelelően a már megszokott gyorsítással megmutatjuk az Oberwarttól Szombathelyig megtett utunkat. Jól látszik, hogy Ausztriában is havasak az utak, de a hó alatt lényeges eltérések rejlenek. Az osztrák útkezelő ugyanis már a havazás megkezdése előtt szórja az utat, így a hó nem fagy rá, mint nálunk. A frissen esett hó alatt ezért jellemzően nem tükörjég fogadja az autósokat. A falvakban a legváltozatosabb munkagépek elejére tesznek hólapátot és a hótolóvá előlépett kistraktorok járják a járdákat és a falusi utakat.

Oberwarttól Szombathelyig, téli útviszonyok között

Frissítés (2010.12.02. 03:47)

Szombathelyen csütörtök hajnali 3 órakor a főbb utak nagy részén nagyjából el van takarítva a hó, de szinte minden fő- és mellékút összefüggő jégpáncéllal borított, sózásnak vagy érdesítőanyag szórásának nyoma nincsen. A hőmérséklet -2 fok. A városon végigautózva egyetlen hótolóval sem találkoztunk, az úton lévő autók csak nagyon lassan tudnak közlekedni.


Frissítés (2010.12.01. 18.12)

Dinamikus kikanyarodást örökített meg ma kameránk. Igaz, kicsit messze volt tőlünk, de azért látszik a lényeg. Szerencsére szemből nem érkezett jármű.


Frissítés (17.10)

Kíváncsiak voltunk, mi igaz abból, hogy Ausztriában feketék az utak nem sokkal a hóesés után és sokkal jobb, biztonságosabb ott közlekedni? Nos, a fekete utat soroljuk a városi legenda kategóriájába, hiszen a hó ott is fehér és a csapadék mennyisége sem kevesebb, mint nálunk. A biztonságosabb közlekedéssel viszont egyet tudunk érteni. Oberwart felé is volt hó az úton, viszont a hó alól hiányzott a magyar utakon megtapasztalt jégfelület. (Pontosabban senkinek nem hiányzik, de nálunk ott van.) Több helyen valóban látszott a sötét aszfaltcsík és hótolókat, szórókocsikat is láttunk.

Lassabban ugyan, de biztonságosan lehetett haladni az osztrák főúton
fotó: Tánczos Mihály

Út közben az egyik diszkont benzinkútnál csak magyar autókat láttunk. Csak viszonyításképp: a dízel literjét 1,159 euróért adják, ami a mostani magas árfolyamon számolva 324 forint. Szombathelyen az OMV, MOL, SHELL kutaknál 340 forint környékén mozog a "mezei" dízel. Viszont az alpesi országban a hegyek miatt már az alap dízel is olyan adalékokat tartalmaz, ami megkönnyíti az indítást, ráadásul a magyar sofőrök tapasztalata alapján az Ausztriában tankolt dízelből kevesebbel is beéri az autó. Kérjük Olvasóinkat, cáfolják, vagy erősítsék meg ezt, tapasztalataik alapján!

Osztrák benzinkút, magyar autókkal
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (17:00)

Olvasónk, Kaczmarski Ádám is tett egy körutat a havas Szombathelyen, szerdán délután. A képeiből küldött egy válogatást, amit örömmel adunk közre. Ádám hótolót is látott! Klikk a képre a galériához!

Olvasói képgaléria: A téli Szombathely (2010.12.01.)
fotó: Kaczmarski Ádám

Frissítés (16:45)

Sok szó esett a téli közlekedés kapcsán az autósokról, viszont annál kevesebb a gyalogosokról. Sajnos néhányuknak fogalma sincs arról, mennyivel nehezebben állnak meg az autók a jeges, havas úton. A Paragvári utcában egy asszony esett el egy Mercedes személyautó előtt. A sofőr lélekjelenlétének köszönhetően az autó nem hajtott át az úton fekvő nőn.

Csak át akartam szaladni, de kicsúszott a lábam

- mondta a megszeppent asszony. Mi pedig a gyalogosoktól, kerékpárosoktól is azt kérjük, vegyék figyelembe, hogy az esetenként tonna feletti súlyú járműveknek lényegesen hosszabb ilyenkor a fékútjuk, ha pedig hirtelen manőverre kényszerítik a járművezetőt, annak rossz vége lehet.

Sok gyalogos nehezen méri fel, mennyivel nehezebben áll meg ilyenkor az autó
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (16:35)

Magyarországon valami miatt már alig kapja fel valaki a fejét, ha a havazás megkezdése után rögtön rendkívüli hóhelyzetről beszélnek. Holott szerintünk nincs abban semmi rendkívüli, ha télen esik a hó és emiatt lassabban lehet közlekedni az utakon. Ezt a sofőröknek is bele kell kalkulálniuk az útjukba. Annál inkább tartjuk rendkívülinek azt, hogy a rengeteg figyelmeztetés ellenére nyári gumival szenvednek sokan a havas, jeges emelkedőkön, vagy hogy a szürkületben, hóesésben nem kapcsolják fel a világítást a sofőrök, mert éppen delet mutat az óra és akkor nappal van. Szintén rendkívüli, hogy a legfőbb utak burkolatát sem veszélyeztetik a hótolók lapátjai, mivel valami okból kifolyólag nem látni a munkagépeket.

Világítás nélküli autók Szombathelyen - van, amikor nem az óra dönti el, mikor célszerű felkapcsolni
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (16:30)

Szomorú mementó. Behavazott szellembicikli Szombathely határában. Egy kisfiúnak állít emléket

2010.10.25. 19:19

A halálos kerékpárosbaleset helyszíne - Tisztázzuk a félreértéseket (videóval)

/ sokkoló gal. 38 hsz. 1 kapcs. /
Ismét fellángolt a kerékpárosok és autósok között az adok-kapok a szombati halálos baleset után, amiben egy kilenc éves biciklis kisfiú halt meg Szombathely határában.
és figyelmezteti a közlekedőket.

Behavazott szellem-bicikli Szombathely határában
fotó: Tánczos Mihály

Frissítés (16:25)

A havazás miatt lelassult a közlekedés Vas és Zala megyében is, a főutak legnagyobb részéről nem sikerült eltakarítani a havat és a legtöbb helyen sem sózásnak, sem érdesítő anyag szórásának a nyomait sem láttuk kora délutánig.

A 86-os főúton Körmend után leállított kamionosok többsége azt mondta a Nyugat.hu-nak, hogy útjuk során gyakorlatilag nem találkoztak a közút gépeivel kora délutánig a megyében. A szerdai napon megtett Szombathely - Zalaegerszeg - Körmend - Szombathely táv alatt egyetlen hótolóval sem találkoztunk, az utakon csak abban a két keréknyomban lehetett nagyon lassan közlekedni, amit az autók tapostak ki maguknak.

Fennakadásokat okoz a havazás Vas megyében
fotó: Nyugat.hu

- A Közút minden évben nagy mellénnyel lenyilatkozza, hogy felkészült a télre, aztán amikor leesik az első hópehely káosz lesz, mert kiderül, hogy mégsem. Itt csak akkor jönnek ki a sószórók, ha már többen összetörik magukat vagy elakadnak. Ausztriában miért működik ez is normálisan? - panaszkodott az egyik út mellé félreállított kamionos. A tűzoltóknak több helyen is segíteni kellett az elakadt vagy útról lecsúszott járműveknek a megyeszékhelyen is több kisebb koccanásos baleset történt.

Az ónos eső miatt közben az OMSZ az egész országra kiadta a narancssárga riasztást.


Frissítés (15:40)

Munkatársunk jelzése alapján sorban állította meg egy járőrautó a havas ablakokkal közlekedő járműveket Szombathelyen. Megkerestük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, mit kockáztat az a sofőr, aki nem takarítja le a havat az autóablakokról és lámpákról.

A havas ablakokkal, lámpákkal, rendszámmal elindulók 20 ezer forintig terjedő büntetést kockáztatnak
fotó: Tánczos Mihály

A rendőrség válaszából kiderül, hogy a közterületen szolgálatot ellátó rendőrök feladatai közé tartozik a téli időszakban a közlekedésben részt vevő járművek műszaki állapotának ellenőrzése. A közúti közlekedés feltétele a megfelelő látási viszonyok biztosítása, fényjelző-készülékek kifogástalan, és jól látható működése valamint a látható rendszámtábláról való gondoskodás. Ha valaki nem az adott út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedik, nincs rendesen letakarítva a gépjármű első- és hátsó szélvédője, oldalsó ablaküvegei, melyek akadályozhatják a tájékozódásban, továbbá nem gondoskodik a fényjelző-készülékek kifogástalan és jól látható működéséről rendőr általi szankcionálásra számíthat. Az őt ellenőrző járőr figyelmeztetéssel élhet illetőleg helyszíni bírságot szabhat ki. Ez utóbbi 3 ezer forinttól 20 ezer forintig terjedhet. Egy szombathelyi baleset jól mutatja, miért fontos kilátni az autóból.

A havas ablakokkal, lámpákkal, rendszámmal elindulók 20 ezer forintig terjedő büntetést kockáztatnak
fotó: Tánczos Mihály

A közlekedésiek tanácsokkal is szolgáltak, amit célszerű megfogadni. A gépkocsival való közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy páramentesítő, illetve a hólánc. Télen gyakoribbak a ráfutásos balesetek, ezért a megfelelő sebesség megválasztása nagyon fontos. Tartsuk mindig szem előtt, hogy amíg száraz úton egy 50 km/ óra sebességgel haladó gépkocsi fékútja száraz úton 34 m, nedves úton ez 47 m-re nő.

Ne sajnáljuk az időt indulás előtt beindítani a gépkocsikat min. 5-10 perccel, és míg a motor melegszik tisztítsuk meg a gépjárművet, jegesedés esetén kaparjuk le a szélvédőket és az oldalsó ablaküvegeket, valamint tegyük szabaddá a kocsi fényjelző-készülékeit.

Fontos, hogy kerüljük a hirtelen mozdulatokat, mert a haladása során a gépjármű stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet.


Frissítés (14.10)

Újra megindulhatott a kamionforgalom a 86-os út Vas és Zala megyei szakaszán. A rédicsi határátkelőn azonban csak a téli gumival szerelt járművek kelhetnek át. A 86-os úton a szokottnál erősebb kamionforgalomra kell számítani. Aki teheti, kerülje el ezt az utat és ha nem szükséges, senki ne induljon útnak!

Ausztriában Oberwart közelében cseh kamionok rekedtek az emelkedőkön. A kényszerűségből megálló személyautók is csúszkálnak a dombon induláskor. A Szombathely felé vezető úton is torlódás alakult ki.


Korábban írtuk:

A meteorológusok szerint délután a havazásból eső, ónos eső lesz a déli és nyugati területeken. A hőmérséklet jelenleg mínusz 6 és mínusz 1 Celsius-fok között van, de ez a következő órákban ez emelkedni fog. Csütörtökön már valamivel kevesebb csapadék várható, ezzel együtt magasabb lesz a hőmérséklet, pénteken megint havazásra és ónos esőre lehet számítani - mondta Bozóki István meteorológus Népszabadság Online -nak.

A meteorológiai szolgálat a Nyugat-Dunántúlra, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyére sárga, az ország többi területére narancs riasztást adott ki. Az ország déli részein ónos eső esik. Addig is jó tudni, hogy hasonló útviszonyokra kell számítani, mint amelyek februárban készült videónkon láthatóak:


A szombathelyi Petőfi-telepnél árokba csúszott, majd fejre állt egy Suzuki, a kocsit traktorral mentették ki. Hegyfalunál, Pósfánál is menteni kellett árokba csúszott autókat. A havazás miatt lelassult a közlekedés, az alsóbbrendű utakon fokozottan kell figyelni, mivel a friss hó alatt tükörjég borítja az utat.

Sóval kevert érdesítő anyagot szórnak a megye útjaira. Jelenleg minden út járható Vas megyében, 24 géppel takarítják a megye közútjait. A főutak többnyire hó kásásak, a mellékutak havasak, helyenként párás az idő, a Közút arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki a látási és közlekedési viszonyoknak megfelelően közlekedjen.

A 10 órakor kiadott riasztási szintek
fotó: Nyugat.hu

Lezárták a rédicsi határátkelőt

A havazás és a csúszós utak miatt a rendőrség lezárta a rédicsi határátkelőhelyet, a kamionokat parkolókba terelik. A 86-os főúton, Zalalövőnél elakadt a forgalom, ezért – hasonlóan a februári helyzethez – a kamionokat Szombathelyen és Körmenden félreállítják, azért torlódásokra kell számítani.

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy csak az induljon el, akinek halaszthatatlan teendői vannak.

Emlékeztetőül a tavalyi kamionstopnál kialakult helyzetről készült videónk:

Hozzászólások (48)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen