NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Kamu, hogy a fehér karácsony megjósolható előre

Adunk néhány ötletet arra vonatkozóan, hogyan lehet és érdemes előrejelezni a pelyhes égi áldást. Váljon Ön is házi meteorológussá, aztán pedig küldjön nekünk havas képeket!

Kezdő időjósok számára is az egyik legmokányabb feladat, és egyben a legtrükkösebb kihívás megmondani, mikor érkezik a hó. Ráadásul ez az a jóslat, amire a legjobban odafigyelnek az emberek, hiszen egy váratlan havazás óriási káoszt tud teremteni maga körül, főleg a közlekedésben. A Wired tudományos magazin összeszedte, mire figyeljünk, ha a meteorológusokra már nem szeretnénk figyelni, mert mondjuk nem bízunk bennük.

Először is azt érdemes az eszünkbe vésni, hogy a meteorológia által alkalmazott számítógépek teljesítménye még nem tart ott, hogy egy hétnél tovább akkurátusan képes legyen megmondani nekünk, hogy milyen idő várható. Plusz a jó öreg káoszelmélet is beleköp a levesbe, vagyis hiába rögzítjük a kiindulási feltételeket, amik alapján elkezdjük megjósolni az időjárást, egyrészt a legapróbb eltérés is óriási tévedéshez vezethet a végén, másfelől magába a rendszerbe eleve bele van kódolva, hogy lehetetlen hosszú távra előrejelezni a működését. Bátran tekintsünk tehát szkeptikusan hunyorogva az olyan mondatokra, mint hogy

idén fehér karácsony várható.

Kezdjük velük: szinoptikus térképek

Most kicsit fizikázni fogunk, de ha ki akarjuk deríteni, mi vár ránk az eljövendő hétvégén, először is vessünk egy pillantást a Westwind nevű svájci weboldal ezen részére .

Az itt látható, elsőre kibogozhatatlannak tűnő vonalkák a felszíni nyomás értékeit mutatják, ahol az íves vonalak az ún. izobárok, vagyis az egyenlő nyomáspontokat összekötő görbék. Gyakran illeszkednek ezekre - legtöbbször merőlegesen - pontozott vonalak, amik a légkörben az 500 és 1000 hektopaszkál (vagy, újabb mértékegységbeli kifejezéssel élve: millibar) közötti területeket kötik össze. És itt ugrik a majom a vízbe: ez az intervallum ugyanis az, amiben a csapadékképző felhők laknak, minél melegebb benne a levegő, annál több és annál kiterjedtebbek.

fotó: -

A hó kialakulásához persze hidegebb hőmérséklet dukál, így a legegyszerűbb ökölszabály a Wired írása szerint az, ha ezeken az ábrákon megkeressük a szaggatott 528-as vonalat. Ha ez éppen Magyarország alatt húzódik, és csapadékra is lehet számítani (ne feledjük a merőleges vonalakat!), akkor az jó eséllyel a fehér égi áldás lesz - az itt bemásolt kép például elég jól harmonizál az elmúlt napok időjárásával, ami hazánkat illeti (igaz, ez itt most a december elsejei előrejelzés).

Így híznak jó kövérre a hópihék

Ez persze csak egy durva, nem mindig pontos iránytű. Ha pontosabbak kívánunk lenni - és felvágni meteorológiai tudásunkkal az aktuális partner előtt -, további változókat is be kell emelnünk az egyenletbe. Először is jó tudni, hogy a hófelhők a légkör legalsóbb részeiben képződnek, 850 és 1000 hektopaszkál között, tehát ha előző számításainkat erre szűkítjük, akkor még látványosabb sikert érhetünk el a jóslással. Azt is érdemes megnéznünk, milyen hideg van a 850-es pontnál: a havazáshoz legalább mínusz öt Celsius fok szükségeltetik. És nem hülyeség utánanézni az ún. elpárolgási hőmérsékletnek sem, ami a levegő nedvességtartalmát jelzi - ha ez az említett 850-es nyomástartományban fagypont alatt van, na akkor hízhatnak jó kövérre a hópihék.

Persze nem hó a hó, ha olyan gyorsan olvad el, ahogy megérkezett: ha nagy szánkózásra készülünk a csemetékkel, akkor a felszíni hőmérsékletet is érdemes figyelembe venni: plusz fokokban nem fog túl sokáig állni a hóember. Márpedig ez a veszély mindig fennáll, hiszen a hóesést produkáló fellegek gyakran csapdába ejtik a hőt is.

Küldjön nekünk havas képeket!

Így vagy úgy, tetszik vagy nem, hó volt, van és lesz is. Ezért e helyütt keringőre invitáljuk Önöket: bár lapunk is, mint minden évben, fényképezőgépekkel és kapucnikkal felszerelkezve várja az első havazásokat, most Önökön a sor: küldjenek nekünk képeket a ránk törő fehér áldásról, és a legjobbakat megjelentetjük. Indítunk egy kedvcsináló darabbal tavaly decemberből, aztán az olvasón a sor!

küldjön ilyen szép havas képeket!
fotó: Tánczos Mihály

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * h*nd* * k*s*jj*t ny*jtj*, d* n*kt*k *z *g*sz k*z* k*ll*n*! N*...
Még se híre, se hamva a Hende Csaba által bejelentett 1,2 milliárdnak
Paulus_Maior: F*SN*K * N*R-t*rs*k - d* t*h*tn*k *gy sz*v*ss*g*t! *z *l**r*...
"Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony!" - már telefonon keresi az aláírókat a Fidesz
szemtanú: F*l*b*r*t*m!*z **-s p*nz*k f*ddh*t*tl*n,m*d*rn j*l*ltj**=cs*k*t*...
Miért szavazz külföldről az előválasztáson?
canis: B*l*ld*l* sz*v*z b*l*ld*l* *ll*n. H*r*mb*l k*tt*t *t*l....
Jóval magasabb lehet az előválasztási részvétel, mint amire számítottak
lolka: M*g h* cs*k 200-*t! D* g*zd* h*b* n*m h*b*, :)...
Jóval magasabb lehet az előválasztási részvétel, mint amire számítottak