NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Hatalmas az igény az újépítésű lakásokra, 212 épült tavaly Szombathelyen

Meglepő módon nem Budapest, hanem Győr vezeti a listát, a vasi megyeszékhely pedig a hetedik helyen végzett a KSH elemzésében.

Nemrég kiadott a KSH egy új kutatást a magyarországi lakáspiac helyzetéről, amiből kiderül, hogy 2018-ban az újépítésű lakások voltak a legkelendőbbek – még úgy is, hogy sokkal drágábbak, mint a használt lakások. Budapesten például átlagosan 20-40%-kal magasabb az új lakások négyzetméterára, mint a használtaké. Vidéken pedig még nagyobb is lehet az eltérés, nem mindegy ugyanis, hogy milyen régióban van, valamint a település típusa is nagyban befolyásolhatja az árakat.

Az eladott új lakások számának növekedése az előzetes adatok alapján másfélszeresre, a használt lakásoké pedig 6,4 %-ra becsülhető. Az összes eladott lakásnak már közel 5%-a volt új építésű. 2018-ban 9537 lakás épült értékesítési céllal, az eddig rögzített újlakás-értékesítések száma pedig elérte a 7 ezret

– írják.

A lista – ami egyébként nem városokra bontott, ugyanis Budapest kerületei külön szerepelnek rajta – élére Győr került, hiszen tavaly nem kevesebb mint 653 lakást építettek értékesítési céllal. A főváros IX. kerülete csak egyel maradt le Győr-Moson-Sopron megyeszékhelyétől, aztán a XI. és XIII. kerület következik. Ha csak a városokat nézzük, Szombathely a hetedik helyen végzett a maga 212 új lakásával.

fotó: KSH

Ez pedig érződik is, hiszen városszerte látni, hogy épülnek az újabbnál újabb lakóparkok, ugyanis a fiatalos, modern lakásokból eddig nagy hiány volt nálunk. Egy hónapja például a Jászai Mari utcában láttuk meglepődve, hogy a SZOVA gépállomásával szembeni, egykor gyárként működő terület helyén új társasházak nőttek ki a földből. Akkori cikkünkben írtuk, hogy jelenleg mintegy tíz lakópark van készülőben Szombathelyen, a befektetők pedig folyamatosan adják el az új lakásokat annak ellenére is, hogy meredeken kúsznak felfelé az ingatlanárak.

Két társasház épül, amikben 57 lakás lesz, garázsokkal és közel 80 parkolóhellyel. Már majdhogynem luxuslakásoknak is nevezhetjük ezeket, ugyanis a hivatalos weboldalon sok szolgáltatást is ígérnek. A legmeghökkentőbb pedig a történetben az, hogy az egyik társasház lakásait már azelőtt áruba bocsájtották, hogy elkészültek volna és azonnal el is kapkodták őket, pedig még csak a tervrajz volt kész.

Kattints még több képért az épülő Mira Garden-es lakóparkról.
fotó: Nagy Jácint

Úgy tudjuk egyébként, hogy ugyanez lesz a sorsa a SZOVA telephelyének is, ugyanis elköltözik a városi közszolgálató cégekkel együtt. Az üres területet pedig értékesítik és mérget vehetünk rá, hogy az elkövetkezendő években egy újabb lakópark bukkan majd elő Szombathelyen.

Az pedig, hogy egyre nagyobb az igény az újépítésű lakásokra, együtt jár az árak emelkedésével is. Az Ingatlan.com januári statisztikájában Szombathely már felkerült a dobogóra a magas albérletáraival, hiszen akár 130 ezer forintot is elkérhetnek havonta egy új vagy újszerű lakásért.

A drágulásban valószínűleg nagy szerepet játszik az, hogy közel vagyunk a határhoz és az is, hogy kevés az új, korszerű lakás. A vasi megyeszékhelyen az új építésű ingatlanok négyzetméterára jelenleg majdnem félmillió forint , de ha továbbra is ekkora marad az érdeklődés az újépítésű lakások iránt, javulni fog a helyzet. Az új lakások 10-20%-os (Szombathelyen 50%) felára mérséklődhet, emiatt pedig a rosszabb állapotú használt lakások bérleti díja is csökkenhet. 2019-ben egyébként több mint 20 ezer új lakás átadása várható Magyarországon.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: https://t*l*x.h*/b*lf*ld/2021/07/28/k*s*-l*j*s-r*k*cz*f*lv*-p*lg...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
joska01: P*rsz*,m*nd*nk* l*p,*k* d*lg*z*k…..cs*k * str*b*q n*m,*z *-h*d z...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján