NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Vasi fürdőkörkép sok-sok fotóval - Hat fürdőben jártunk

Hat Vas megyei fürdőt kerestünk fel fényképezőgépünkkel, hogy ötletet adjunk azoknak, akik a kánikulában strandolni vágynak. Galériáinkban az apró, kisvárosi fürdőtől a mega-létesítményig lehet válogatni. Bük-fürdő, Celldömölk, Körmend, Sárvár, Szentgotthárd,Vasvár került be válogatásunkba.

Napok óta tombol a nyár Vas megyében és egyre többen érzik úgy, hogy a kánikula leginkább vízparton viselhető el a szabadban. Felkerekedtünk hát, hogy megnézzük a megye néhány fürdőjét. Célunk nem az összehasonlítás, hiszen hogyan lehetne egymás mellé tenni a hazai viszonylatban óriásinak számító bükfürdői létesítményt pl. Vasvár kis termálfürdőjével? Galériáink alapján azonban Olvasóink betekintést nyerhetnek abba, mi vár rájuk egy-egy helyen. A bemutatott fürdőket nyugodt szívvel ajánljuk, mindegyiket más miatt. A sport szerelmeseinek sem kell a körmüket rágniuk a családi fürdőzés miatt. Vasvár kivételével minden fürdőben találtunk nagyképernyős televíziót, ahol a meccseket, sporteseményeket lehet követni.

Cseh lányok pihenik ki az iskola fáradalmait Magyarországon
fotó: Tánczos Mihály

Bükfürdő

Csúcsidőben érkeztünk, kóvályogtunk is az autónkkal a hatalmas parkolóban, mire végre helyet találtunk hazánk második legnagyobb fürdője előtt. A bejáratot elhagyva nem véletlenül találunk útjelző táblákat már az első "kereszteződésnél", aki először jár itt könnyen elkeveredik. Hatalmas, fás placcok segítenek a hűsölésben és 27 medence áll a fürdőzők rendelkezésére. A szám kicsit csalóka, hiszen több olyan medence is van, ami felületesen szemlélve egynek tűnik, miközben több részre van osztva. A csúszda segít az adrenalin-szint emelésében és ott jártunkkor kb. 5 percet kellett sorba állni egy-egy csúszás előtt. Az új pihenőépületek színvonalas lazulást tesznek lehetővé, fűvel fedett oldaluk és tetejük pedig napozásra csábít, de sajnos ez utóbbira biztonsági okokból nincs lehetőség.

A gyógyvíz jótékony hatással bír a reumára - Bükfürdő
fotó: Tánczos Mihály

A gyerekeknek nagy játszótér, a sportolni vágyóknak sportpályák állnak rendelkezésre. A homokos beach-bárnál élő (cserepes) pálmák alatt lehet koktélozni. Bükfürdőt kőolaj-kutatásnak köszönhetjük. 1957-ben egy fúrás alkalmával tört fel kb. 20 emelet magasságban a meleg víz a föld alól. A fürdő területén magyar, német és cseh nyelvű táblákkal találkoztunk. A minden igényt kielégítő fürdőkomplexumot tömegiszonyban szenvedőknek nem ajánljuk.

Homokos beach Bükfürdőn
fotó: Tánczos Mihály

Vulkánfürdő - Celldömölk

Hazánk kis vulkánja, az ötmillió évesre becsült Ság lábánál épült fürdő teljesen nyugodt környezetben várja a látogatókat. Ott jártunkkor sárgálló napraforgótábla és aranysárga szalmabálák vonzották a tekintetet a bejárattal szemben. A fürdőből tökéletes rálátás nyílik a Ság-hegyre, aki még nem járt ott, annak érdemes kombinálni a fürdést a vulkán-túrával. A fantasy rajongóknak adalék, hogy ott forgatták az Eragon

2005.10.15. 20:27

Elkezdődött az Eragon forgatása a Ság hegyen – exkluzív képriport

/ közélet gal. /
Az Eragon című amerikai filmet hazánkban forgatják. Olvasóink elsőként szemlélhetik meg a fantázia...
című film több látványos jelenetét is.

Vulkánfürdő, Celldömölk
fotó: Tánczos Mihály

A fürdő nyolc medencéje között van hatsávos úszómedence, élménymedence és gyógyvizes medence is és természetesen a gyerekekre is gondoltak. Barátságos fürdő családi programokhoz és azoknak is, akik a lazulás mellett kikapcsolódásra várnak. Természetesen gyógyászati- és egészségmegőrző szolgáltatások is adottak és a fürdő tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

Vulkánfürdő, Celldömölk
fotó: Tánczos Mihály

Körmend - MJUS

Az elmúlt hetekben nyitotta meg kapuját a körmendi MJUS Fun and Wellness Thermal Resort. A bejáratnál először azt tisztáztuk, hogy hogyan kell ejteni a nevet. Kiderült, hogy "mjúz"-nak, ami múzsát jelent. A belépés utáni első élményünk az volt, hogy a gyepen látott kis hengerek nem a locsolóberendezést takarják, hanem hangszórókat rejtenek. A zene kellemes hangerővel szólt a lábunk irányából. Maga a létesítmény egyébként a klub-hoteleket idézi és a tájékoztató alapján az olasz életérzést akarja megismertetni a vendégekkel. (Apró gonoszkodás részünkről az észrevétel, hogy a sok levegőben cikázó fecske némiképp ellentmond ennek.)

Kilátás a MJUS napozóteraszáról
fotó: Tánczos Mihály

Az egyik medence közelében félköríves amfiteátrumot is felfedeztünk, ahol szabadtéri programok zajlanak majd a későbbiekben. A masszázs és szaunakedvelők különleges kényeztetésben részesülnek. A szórakoztató-központ sportos részeit kihagytuk, a többi viszont megtekinthető galériánkban. A vonatmániások figyelmét felhívjuk arra a ritka lehetőségre, hogy a nagyméretű napozóterasz egyik oldaláról éppen a GYSEV szentgotthárdi vonalára lehet rálátni, így két vonat észlelése között fürödni, napozni is lehet. Bár a vonatok csupán néhány méterre húznak el a fürdő mögött, ez egyáltalán nem zavaró és a medenceszintet földsánc is védi.

Két hete tárult ki a kapu a közönség előtt
fotó: Tánczos Mihály

A MJUS-ban több egyenpólós fiatalt is láttunk, akiknek a vendégek segítése a feladatuk. A nassoláshoz ízléses gyümölcs és zöldségkosarak álltak rendelkezésre.

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

A dinamikusan fejlődő fürdő egét jelenleg daruk szántják, ami azt jelenti, hogy ismét készül valami Sárváron. Két hete adták át az új csúszdaparkot, amiben hazánkban elsőként felfelé ívelő csúszdarész is található. A bohókás megnyitón film- és mesehősök avatták fel a csúszdákat, amiről külön galériánk is van. Bár az nem derült ki, hogy Shreknek is Darth Vader az apja, de az igen, hogy egy birodalmi katona is ugyanúgy élvezi a lesiklást, mint pl. Superman.

Csúszdaavató a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben
fotó: Tánczos Mihály

Az éjszakai fürdőzések bevezetésével és elterjesztésével sokak szívébe belopta magát a sárvári wellnessfürdő. Úgy tűnik a dumaszínházasok is gyökeret vertek itt, a legutóbbi péntek éjszakán például több százan nevettek Kovács András Péter történetein, aki ezen cikk szerzőjét is „megtalálta” néhány szurkálódós poénnal. (Bosszúból közöljük azt a képet , ahol K.A.P. mellmagasságban szembesül egyik férfi rajongójával.)

Éjszakai fürdőzés humorral a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben
fotó: Tánczos Mihály

Mint írtuk, a fürdőben komoly fejlesztések zajlanak, új közösségi terek épülnek és ha jók az információink, akkor a tetőteraszon a naturizmus hívei is hódolhatnak majd a meztelen napozásnak. Példaértékű a megújuló energiaforrásokkal való számolás és folyamatban van egy jelenleg még nem publikus projekt is, ami szintén azt célozza, hogy a létesítmény bizonyos szinten önellátó legyen az energiát illetően. Szintén kiemelendő az a világon egyedülálló szűrőrendszer, ami vegyszerek és klór használata nélkül biztosít baktériummentes vizet.

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
fotó: Tánczos Mihály

Nem csak látványos, de élvezetes is a gyerek élménymedence, ahol rengeteg helyről törnek elő vízsugarak. A hajóroncs megmászható és a magasban felfüggesztett óriás vödör is szolgál meglepetésekkel. A folyamatosan beleömlő víztől ugyanis időnként kiborul, hatalmas vízfüggönnyel borítva nyakon az alatta állókat. (Galériánkban több képpel is megörökítettük a folyamatot.)

Loccsan a dézsányi víz
fotó: Tánczos Mihály

Népszerű a fürdő szaunavilága, ami hamarosan jégbarlanggal, élményzuhannyal és egyéb nyalánkságokkal bővül. Mint megtudtuk az elmúlt években jelentősen javult a hazai szaunakultúra. Egyre több vendég érti meg, hogy szaunázni fürdőruha nélkül kell, hiszen a 60-95 fokos meleg és a szintetikus anyagból készült fürdőruhában aszalódás nem szerencsés és nem egészséges párosítás.

Motorosok útközben

A kánikulában a klíma ellenére is fárasztó körutunkat Rumban megszakítottuk egy hűsítő nyalás erejéig. Egy motoroscsapat is hasonlóan tett, ha már ott voltunk, megörökítettük kétkerekűiket.

Motorosok pihenője Rumban
fotó: Tánczos Mihály

Szentgotthárd – St. Gotthard Spa & Wellness

A hatalmas üvegkupola alatt mediterrán (érzésünk szerint csaknem trópusi) hangulat várja a vendégeket Szentgotthárdon. A burjánzó melegkedvelő növények is jelzik, hogy nem kell fogvacogva kikászálódni a medencéből. A nyitáskor még kisméretű banánok mára termő növényekké fejlődtek, külön élményt nyújtva ezzel azoknak, akik élőben még nem láthattak ilyet. A csúszdázók is növénydzsungel közepén érnek vizet, miközben több csúszda is elhagyja a fürdő épületét, hogy később visszakanyarodjanak a falak közé. A jacuzzi, a szaunák a gyógy- és wellness-kezelések is mind hozzájárulnak a szabadidő tartalmas eltöltéséhez.

A szentgotthárdi élményfürdő
fotó: Tánczos Mihály

A tetőteraszról látszik, hogy a fürdő és a szomszédságában megnyitott szálloda mellett újabb fejlesztések zajlanak. A szentgotthárdi fürdőben is azt a rendszert használják, ahol a vendéglátóhelyeken nem kell azonnal kifizetni a fogyasztást, hanem azt a vendég belépőórájára terhelik, amit távozáskor egyben kell kifizetnie. Így nem kell pénzt hurcolni a fürdőben, az maradhat az öltözőszekrényben.

Termő banán a szentgotthárdi élményfürdőben
fotó: Tánczos Mihály

Vasvár – Szentkútfürdő

A 2100 méteres mélységből feltörő, 30-36 fokosra hűtött termálvízzel körutunk legkisebb fürdőjében találkoztunk. Két nagy és egy gyerekmedence szolgál a látogatók regenerálódására. A büfén kívül nem találhatunk itt extra szolgáltatásokat, ennek megfelelően a körút legolcsóbb strandját leltük fel. Gondozott park fái alatt lehet hűsölni és a szomszédos kempingből is sokan járnak át fürödni, pihenni.

Vasvári termálfürdő
fotó: Tánczos Mihály

Szombathely

A két szombathelyi fürdőről, a termálfürdőről és a Tófürdőről korábbi anyagunkban közöltünk bőséges képgalériát, de most is belinkeljük, hogy teljesebb legyen a vasi körkép. Nyáron a termálfürdő is szervez filmnézéssel egybekötött éjszakai fürdőzést a csütörtöki napokon. Tavaly megtudtuk, hogy nem véletlen a napválasztás, nem akartak rászervezni a sárvári éjszakai fürdőzésre, ami péntekenként van. Szombathelyen az alábbi filmeket lehet megnézni a termál medencéből, vagy napozóágyakból: július 8. Valami Amerika 2., július 15. Egyszerűen bonyolult, július 22. Poligamy, július 29. Csak szex és más semmi.

A szombathelyi Termálfürdő
fotó: Tánczos Mihály

Sárváron július 9-én Lajsz András koktélshow-ját élvezhetik a vendégek 22 órától.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

rheingold1926: Ny*g*dj*n b*k*b*n!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
fgzb: *gy*t*rt*k. +1. H* *lv*s** *l*f*z*t*k*t *k*rn*k, *kk*r *z*n v*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
kovacsg: *gy*t*rt*k * h*zz*sz*l*k n*gy r*sz*v*l. * ny*g*t.h* l*ss*n *ly*n...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
pokelll33: R*st *n P**c*!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Paulus_Maior: N*m l*t*m *rt*lm*t! - K*rny*z*t*mb*n sz*nt* m*nd*nk* r*g*sztr*...
Ismert emberek buzdítanak oltakozásra az új állami kampányban