NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Hat ok, amiért a Google Maps a legparább dolog, amit csak letölthetsz a telefonodra

A Társadalmi dilemma című film óta tudjuk, hogy igazából már okostelefont birtokolni is kész horror. De miért pont a Google Térkép lett a horrorok horrora?

Aki letöltötte a telefonjára a Google Maps alkalmazást, az biztos lehet benne, hogy a Google rengeteg olyan dolgot tud róla, amit egyébként nehéz lenne kinyomoznia. Csak gondoljunk bele, ha rendszeresen használjuk az alkalmazás GPS funkcióját, folyamatosan információkkal látjuk el a vállalatot lakóhelyünkről, barátaink és rokonaink lakóhelyéről, utazási szokásainkról, munkánkról, szabadidős tevékenységeinkről, kedvenc éttermeinkről és boltjainkról.

A Google Maps kétségkívül az egyik, ha nem a legjobban működő GPS app, amit letölthetünk telefonunkra, de használata előtt jól gondoljuk át, hogy internetes szokásainkon túl utazási szokásainkról is részletesen szeretnénk-e tájékoztatni a céget, és rajta keresztül a hirdetőket.

A vice.com összegyűjtött hat okot, amiért a Google Maps a legsunyibb adatgyűjtő alkalmazás, amit csak letölthetsz a mobilodra.

1. A Google Maps hozzáférést kér a keresési előzményeidhez

Ma már nem sokan fognak meglepődni, ha azt mondom, hogy a Google minden egyes karaktert, amit valaha beütöttünk a cég valamelyik felületén, eltárol és célzott hirdetések formájában profitot termel belőle.

Egy GPS funkcióval ellátott virtuális térkép esetében viszont erre nem igazán lehet jó magyarázatot találni. A Google persze megpróbálja. Amikor letöltjük az alkalmazást és regisztrálunk, el kell fogadnunk, hogy az app gyűjteni fogja a keresési előzményeinket. Az elfogadás gomb megnyomása előtt pedig elolvashatjuk, hogy mindez nekünk azért lesz baromi jó, mert így az alkalmazás személyre szabhatja térképünket, s ez a mi kényelmünket szolgálja.

Az elfogadás gomb mellett ugyan van egy sokkal kevésbé látványos „további opciók" gomb is, de ha erre nyomunk, valójában csak egy nagyon hosszú és nagyon bonyolult szöveggel találjuk szembe magunkat, ami kifejti, hogy mégiscsak jó lesz nekünk ez az adatgyűjtés dolog.

2. Ha nem megyünk bele a táncba, a Google korlátozza az alkalmazás szolgáltatásait

Az egyes pontban leírtakat sokan megpróbálhatják kikerülni azzal, hogy egyszerűen nem lépnek be az alkalmazásba a Google felhasználójukkal. Így a térkép hiába gyűjt róluk adatot, azt nem tudja társítani egy konkrét személyhez.

Ez valóban nem rossz trükk, de ha élünk vele, számítsunk arra is, hogy az appnak nem minden funkciója fog működni. Így például nem menthetünk el úti célokat, ami azok számára lehet bosszantó, akik utazó munkát végeznek.

Van, akinek a Google Maps már munkaeszköz
fotó: pixabay.com

3. A Google Maps-szel nyomkövetőt akasztunk a nyakunkba

Az „idővonal” menüpontban mi is megnézhetjük, hogy az elmúlt időszakban merre jártunk, milyen útvonalon közlekedtünk, sőt az alkalmazás még azt is megbecsüli, hogy milyen közlekedési eszközt használtunk.

Ez így mind szép és jó, de nem csak mi láthatjuk, hogy merre járunk, hanem bárki más is, aki hozzáfér a Google adataihoz. A vállalat félévente átláthatósági jelentést tesz közzé, melyben többek közt azt is feltünteti, hány alkalommal, hány felhasználóval kapcsolatban kapott kérelmet információk kiadására, és ebből hány kérést teljesített.

2019 júliusa és decembere között a Google 81 785 alkalommal kapott ilyen kérelmet 175 715 Google fiókkal kapcsolatban, és az esetek többségében közölte is a kért infókat. Ilyen kérelmet legtöbbször kormányszervek, hatóságok adnak be a világ legkülönbözőbb pontjain.

4. A szokásainkat is szeretné megismerni

Ma már számos helyet tart nyilván a Google Maps, amiket látogathatunk, és ezeket a helyeket értékelhetjük, véleményezhetjük is. Nem kell valami speciális dologra gondolni, a postafiókokat, bankfiókokat, üzleteket, de akár még a sarki kebabost is értékelhetjük.

Elképzelhető az az élethelyzet, amikor ez a funkció hasznos lehet, de ne feledjük, hogy ilyenkor is csak tovább segítünk a vállalatnak kitalálni, mit szeretünk és mit nem, hova járunk gyakran, hol lakunk, és kikkel töltjük az időnket.

Egy ilyen mutatvány után a hirdetők már tudják is, hogy kivel hol voltunk, és mit fogyasztottunk
fotó: pixabay.com

Az pedig a kellemetlenségek creme brulee-je, amikor egy lepontozott gyorsétterem tulajdonosa személyesen kér minket számon rossz véleményünk miatt.

5. Végig maradj online, addig is gyűlnek az adatok!

A GPS technológiája régebbi, mint az okostelefonok, nem is kell hozzá internetelérés. Kivéve a Google GPS-nél. Ha a Google alkalmazását választjuk, online kell maradnunk ahhoz, hogy élvezhessük a navigáció nyújtotta kényelmet.

Igaz, hogy autós módban már offline is navigál a Google, de ha bármi mással kívánunk utazni, vissza kell kapcsolnunk a mobilnetet.

Ha már 20 évvel ezelőtt is használtunk kiválóan működő GPS eszközöket, akkor egy olyan óriásvállalatnak, mint a Google igazán illene megoldania az offline navigációt.

6. Mindez igazából a mi javunkat szolgálja

Az utolsó ok gyakorlatilag maga a hazugság, amivel mindezt lenyomják a torkunkon. A Google minden felületén, így már a Maps telepítésekor is erősen hangsúlyozza, hogy azért van szüksége ennyi személyes adatra, mert nekünk, kedves felhasználóknak, a mindenség közepének akarják minél kényelmesebbé, biztonságosabbá és élménydúsabbá tenni a mindennapokat.

És miközben mi éljük a kényelmes, biztonságos, élményekben gazdag életünket, a Google-ön keresztül a hirdetők már azzal is tisztában vannak, hogy átlagosan mennyi időt töltünk a toaletten, és ehhez igazítják a hirdetéseket is.

A kérdés az, hogy akarunk-e termékek lenni a Google, a Facebook, a TikTok és még egy rakás másik tech vállalat kínálatában?

( vice.com )

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nati: * gy*l*l*t *s f*l*l*m k*lt*s * l*gf*bb sz*mp*nt! Gy*l*z*t! *z *...
Hende Csaba a kezünket simogatja vagy a torkunkat fojtogatja?
Nati: *z *g*sz *l*t*b*n n*m *rt*k *nny*t v*rk*ny*r*l, m*nt m**t* "...
Várkonyi Andreára testőrök vigyáznak
Nati: H*ly*k *s v*gy*nk, m*rt m*r r*g *l k*ll*tt v*ln* z*v*rn* *k*t!...
Ismét meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget
Nati: R*m*lj*k * t*szt*t*t*zb* v*gz*k, m*g *tt s*m t*dn*k m*gsz*b*d*ln...
Jön az egyházi lakásügynökség
Nati: j*sk*01, m*ndt*m m*r, *zt *rt*k, *lm*h*tsz! R*ssz*nd*l*t*, j*ll...
Illés Károly szerint a kormány jogosan vette el a szombathelyi emberek pénzét