NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Hát itt tartunk most” – A szombathelyi városvezetés helyzetjelentést adott

Megtudtuk, hogy nem fenékig tejfel a helyzet, és bizonyos területeken nagy változások jönnek.

Amikor a közelmúltban arról írtunk

2020.01.15. 12:43

Miközben a szombathelyi Fidesz lefagyott, a kormány két-három naponta szondázza a közvéleményt

/ közélet 10 hsz. /
A szombathelyi Fidesz inkább nem csinál semmit, nehogy baj legyen belőle.
, hogy a helyi Fidesz kommunikációja lefagyott, több olvasónk is megemlítette kommentekben, hogy nemcsak a Fidesz nem mond semmit, de a városvezetés is csendben van.

És ebben kétségkívül volt igazság: a legutóbbi közgyűlés óta tényleg mintha téli álmot aludt volna a szombathelyi közélet.

Ma viszont komoly hiánypótlásnak voltak szem- és fültanúi a szombathelyi sajtómunkások, a városvezetés ugyanis Szombathely 2020 címmel tartott egy kiadósabb sajtótájékoztatót, amin a polgármester mellett mind a három alpolgármester megjelent.

Bevezetőjében Nemény András elmondta, nemcsak azért volt aktuális egy nagyobb lélegzetű tájékoztatás, mert száz nappal ezelőtt voltak a választások, de azért is, mert eljött a költségvetés összeállításának ideje, és fontos, hogy a városlakók tudják, hogyan kezeli a városvezetés a választási ígéretek, a prioritások és a lehetőségek összefüggéseit.

Balról jobbra: Horváth Attila, László Győző alpolgármesterek, Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester
fotó: Józing Antal

„Szeretném, ha a választók már nyárra látnák a változásokat” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a változásokon ő a tisztább, zöldebb és biztonságosabb várost érti.

De ide tartozik a közlekedési koncepció, a tömegközlekedés fejlesztésének elindítása, a parkolók kialakítása, játszóterek felújítása, utak és járdák. Ez utóbbi kapcsán egyeztetnek az egyéni képviselőkkel is, beleértve az ellenzékieket is.

Új buszokban, buszvárókban és új menetrendben is gondolkodnak.

Megtudtuk: elindult az „1000 fa” ültetési programnak az előkészítése is, ezenkívül készül egy köztisztasági javaslatcsomag és a „nyitott városháza” koncepció mentén alakítják át az együttműködést a civil szervezetekkel.

Nemény András megemlítette: 48 férőhellyel új bölcsőde épül Szombathelyen a régi városi strand területén. (A 460 milliós EU-pályázatról lapunk már korábban írt

2019.08.28. 12:08

Zöld lámpát adott a közgyűlés: uniós pénzből bölcsődét építenének az egykori szombathelyi strandon

/ közélet 8 hsz. /
Kapcsolódó információ: egyetlen stadionból 30 bölcsődét lehet építeni.
.)

A sportról annyit mondott a városvezető – és nyilván majd ez jelenik meg a költségvetésben is –, hogy a teljesítményalapú támogatást részesítik előnyben, ami most a Falcónak és az SZKK-nak kedvez.

Nem rózsaszínű a gazdasági helyzet

„A városnak a pénzügyi helyzete stabil” – kezdte beszámolóját Horváth Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, ugyanakkor hozzátette: vannak nem várt tételek, amelyek időközben felbukkantak, és amelyek megnehezítik a költségvetés készítését.

Néhány a fontosabbak közül:

 • A szombathelyi iparűzési adó valamivel 10 milliárd forint alatt van, ami nem hangzik rosszul, csakhogy időközben megnőtt a központi elvonás mértéke. A jól teljesítő városoktól úgynevezett szolidaritási adót szed a kormány, nem is keveset: tavaly 800 milliót fizetett a város a központi költségvetésbe, ami most 1,2 milliárd fölé kúszott.
 • Ezen felül van egy normatíva is, amit ugyanezen ok miatt – értsd: jó teljesítmény – nem kap meg város. Ezzel együtt az elvonás mértéke 2,6 milliárd forintot tesz ki.
 • A költségvetést feszíti még a Szomhullnak kölcsönadott 500 milliós tétel, aminek visszafizetése meglehetősen bizonytalan.
 • Hacsak nem akar Szombathely lemondani egymilliárd forintnyi pályázati pénzről, a piac felújításába bele kell tenni közel 400 millió forintot. (Ekkor is csak a csökkentett verzió épül meg.)
 • A színház, a bábszínház és a múzeumok finanszírozása körül is sok a bizonytalanság. (Ezzel lapunk korábban részletesen foglalkozott
  2019.12.11. 18:43

  A szombathelyi színházat is érinti az új kulturális törvény

  / kultúra 12 hsz. /
  Új helyzet elé állítja a színházakat az elfogadott törvény, ami elég trükkösre sikerült.
  .)
 • Egyéb tízmilliós, „apró” tételek is felbukkantak, mint például az Aréna óvoda kerítése, a Szabadságharcos utca lakásai, az új Egészségügyi Alapellátóközpont közműcsatlakozása.
 • Lapunk kérdésére Horváth Attila elmondta: egyszeri, jelentős bevétel volt a Schaeffler-gyár építési telkének értékesítése, de ezt az összeget „maradandó beruházásokra” fogják elkölteni, például utak, hidak, vásárcsarnok stb.

  Amikor a „jelentős összeg” nagyságát firtattuk, Nemény András azt közölte: milliárdos tételről van szó. A polgármester szintén fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a pénzt nem szeretnék működési költségekre „felélni”.

  fotó: Józing Antal

  Rázós utak és ügyek

  „Komoly változásokat tervezünk a városüzemeltetés területén” – jelentette be Horváth Soma, majd az alpolgármester meg is nevezte ezeket.

  Ezek közül a legfontosabbak:

 • Elkezdődött a parkfenntartást is felölelő köztisztasági koncepció kidolgozása. Megnézik, hogy az érintett cégeknél (Szova, Szomhull) milyen eszköz, gép- és személyi fejlesztések szükségesek. Ez egy hosszabb feladat lesz, de a hatásai már idén jelentkezhetnek.
 • Az E.ON-nal már egyeztettek a közvilágítás ügyében arról, hogy az utcai lámpák korábban kapcsolódjanak fel. Az új rendszer egyszeri 15 millió forintba kerül és már bekerül az idei költségvetésbe.
 • Felállt a kampányban megígért gyorsreagálású egység: útellenőrből, útkezelőből, kertészeti és köztisztasági feladatokat ellátó ügyintézőből áll. Ők már most kezelik a beérkező ügyeket, és a közeljövőben tovább javítják a hatékonyságot.
 • Az egyéni képviselőket megkérték, hogy küldjék el az utakkal és a járdákkal kapcsolatos javaslataikat, és most jön jól, hogy korábban már készítettek terveket. Elsősorban a balesetveszélyes helyekre koncentrálnak.
 • Több kulturális programot szerveznek a „nyitott városháza” program segítségével. Ezek közül az egyik legfontosabb a február 7-i jótékonysági farsang, amire már most számos felajánlás érkezett.
 • Emberi erőforrások

  László Győző elsősorban a szociális ellátás változásait emelte ki, azt, hogy emelték a juttatások mértékét és szélesítették a jogosultak körét.

  Példaként a kedvezően változott egyedül élő nyugdíjasok gyógyszertámogatását, a lakbértámogatást, a temetési segélyt és a tűzifatámogatást emelte ki.

  Az alpolgármester megemlítette, hogy készül a felújításra váró bérlakások koncepciója, amely azt tenné lehetővé, hogy akik rászorulók, de rendelkeznek kisebb megtakarítással, saját maguk újítsák fel a lakásokat, amibe majd be tudnak költözni.

  Szintén előkészítés alatt van az úgynevezett közösségi bérlakásrendszer, aminek az a lényege, hogy az önkormányzat a piacról von majd be lakásokat saját rendszerébe.

  László Győzőtől azt is megtudtuk, hogy a város a korábbi évekhez hasonlóan támogatja a Markusovszky-kórházat, illetve sikeres tárgyalások voltak az ELTE rektorával az egyetem támogatásával és az együttműködéssel kapcsolatosan.

  Összefoglalva

  „Hát itt tartunk most” – közölte a sajtótájékoztató legvégén a polgármester, aki fontosnak tartotta hozzátenni: „szeretjük csinálni” .

  Hozzászólások (12)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  stengetz: *gy*n n*m *ly*n n*gy*k * pr*bl*m*k, cs*k *z * b*j s *z *g*zs*g, ...
  Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
  miki1950 : *bb*n D*zs*n*k *g*z* v*n. * D*n* n*l*nk *s m*st k*zd v*ssz*h*z*d...
  Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri
  shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
  Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
  ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
  Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
  amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
  Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?