NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Harminc éve volt a taxisblokád

A fiatal magyar demokrácia első szakítópróbája.

A fiatalok – és idősebbek – kedvéért felidézzük a harminc évvel ezelőtt történteket azzal a nosztalgiával, hogy úgy tűnik, akkor még volt erő és akarat arra a magyar népben, hogy kiálljon az érdekeiért. Mára mindez mintha elpárolgott volna, de mielőtt elolvasnák a „Volt egyszer egy taxisblokád”

2015.02.15. 08:19

Volt egyszer egy taxisblokád Szombathelyen

/ közélet 7 hsz. /
Egy dolgot tudtam: vészhelyzetben menekíteni kell a gyereket. Meg is tettük. Objektív és szubjektív emlékezés sok képpel 1990-ből.
című, öt évvel ezelőtti írásunkat, összefoglaljuk a maiaknak – és régebbieknek – mi is történt harminc évvel ezelőtt kies hazánkban.

Két nappal az október 23-i ünnepségek után, 1990. október 25-én, csütörtökön robbant a hír: a kormány 65%-kal, 56 forintra emeli a benzin literjének árát. A bejelentésre két nappal azután került sor, hogy az akkor már nagybeteg Antall József akkori miniszterelnök kórházba vonult. Minisztereinek kellett megküzdenie azzal a példátlan tiltakozáshullámmal, ami a bejelentést a magyar taxisok részéről követte.

Történet a magasból
fotó: Czika László

Az események október 25-én este kezdődtek, amikor koordinált, CB-rádiókon szervezett akció keretében a pesti taxisok lezárták a főbb csomópontokat. Barna Sándor budapesti rendőrfőkapitány este fél tízre érte el a Lánchíd blokádjának feloldását, és tárgyalást ígért. A dolgok azonban nem jutottak előbbre, október 26-án a főváros közlekedése lebénult.

Az események kulcsszereplője volt Horváth Balázs, akkori MDF-es belügyminiszter, akinek sugallatára 26-án rendőri erődemonstrációra is sor került az Árpád-hídnál. Barna Sándor főkapitány azonban még aznap közölte, hogy amennyiben erőszak alkalmazására utasítják, lemond. Így a belügyminiszteri blöff nem jött be.

Fiatalok, lelkesek és elkeseredettek
fotó: Czika László

A blokád a „szociális piacgazdaságot” hirdető Antall-kormány presztízsét nagyon nagy mértékben rombolta. A belügyminiszter Horváth Balázs a betegeskedő Antall helyében képtelen volt kezelni a helyzetet, egyedül Göncz Árpád próbált enyhíteni a dolgokon, azzal hogy kijelentette: a hadsereg parancsnokaként annak bevetését eltiltja. Rengeteg egyszerű szimpatizáns vonult ki ezekben a napokban a taxisokhoz, élelemmel, teával segítették blokádjukat.

Végül a gazdaság nem bírta tovább a kiesést, már Ausztria is közbelépett, hogy üzemanyag-szállítmányokat ajánljon fel. Az Érdekegyeztető Tanács közreműködésével a kormány és a taxisok képviselői végül csak október 28-án állapodtak meg, a maximális, 12 forintos literenkénti kompenzációban.

Hozzászólások (39)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: https://t*l*x.h*/b*lf*ld/2021/07/28/k*s*-l*j*s-r*k*cz*f*lv*-p*lg...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
joska01: P*rsz*,m*nd*nk* l*p,*k* d*lg*z*k…..cs*k * str*b*q n*m,*z *-h*d z...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján