NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Tömeges hányás és hasmenés a szombathelyi iskolákban

Négy általános iskola is érintett - ugyanaz a főzőkonyha látja el őket.

Lapunk ma értesült róla, hogy a Szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában több diák hányás-hasmenéses panasszal küzd.

Megtudtuk, a Gothardban a létszám körülbelül az iskolások 30%-át érinti

Tegnap gyümölcsleves, utána pedig rizses hús volt az ebéd a menzán. A szülők gyanúja, hogy a leves okozhatta a problémát. (Fiam csak rizses húst evett, neki nem lett semmi baja - szerk megjegyzése.) Időközben egy másik olvasónk is jelezte, hogy a szombathelyi Reguly Antal Nemzetiségi iskola is érintett lehet. Az ő lányai ma hajnalban

kőkemény hányásra és hasmenésre keltek

és a kiszáradás határait súrolták.

Menza
fotó: vecseshirek.hu

Első körben próbáltuk elérni a tankerület igazgatóját, illetve az ÁNTSZ felelős személyét. Aztán megkaptuk, sajtóközlemény formájában a hivatalos választ, amiből többek között kiderül, négy általános iskola és 250 diákot érintett - és ugyanaz a főzőkonyha látja el őket menzaebéddel.

A szombathelyi ÁNTSZ az élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja miatt a kivizsgálást elindította. Helyszíni ellenőrzés és mintavétel történt a gyanúsított ételekből, alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből, felületekről. A mintavételek eredményei a laborvizsgálatot követően várhatók.

Nagy Lajos, a Vas megyei Markusovszky Kórház főigazgatója az MTI-nek csütörtök délután azt mondta, eddig senkit sem került hozzájuk tömeges ételmérgezésre utaló hányásos, hasmenéses tünetek miatt.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerület igazgatója az MTI érdeklődésére azt közölte: három, hozzájuk tartozó iskolában történtek megbetegedések, de eddig sehonnan sem jelezték nekik, hogy rendkívüli tanítási szünetet szeretnének elrendelni.

Zielbauer György, a Reguly Antal Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános iskola igazgatója elmondta: náluk 109 gyerek betegedett meg, úgy tudja, hármat közülük a háziorvos kórházba utalt. A hiányzók miatt iskolájukban nem tartanak tanszüneti napot, lesz tanítás.

Az esettel kapcsolatban közleményt adott ki a szombathelyi baloldal, amelyben a városvezetés politikai felelősségét hangsúlyozzák.

A Vas megyei Kormányhivatal sajtóközlemény

2018. szeptember 27-én délelőtt bejelentést kapott a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a szülők és az iskolák jelzése alapján, hogy Szombathely négy általános iskolájában - amelyeket egy főzőkonyha lát el - hányással-hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek. Előzetes értesüléseink szerint ez 250 diákot érint, amely enyhe lefolyással járó, gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz. A Kormányhivatal haladéktalanul megkezdte a járványügyi kivizsgálást, valamint az érintett betegek kikérdezését. A szükséges járványügyi megelőző intézkedéseket is megtettük.

A kivizsgálást az élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja miatt a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya is saját hatáskörében elindította. Ennek vizsgálatai jelenleg folyamatban vannak, helyszíni ellenőrzés és mintavétel történt a gyanúsított ételekből, alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből, felületekről. A mintavételek eredményei a laborvizsgálatot követően várhatók.

Horváthné Dr. Sélley Erzsébet
megyei főállatorvos-főosztályvezető

Dr. Stánitz Éva Ph.D.
megyei tisztifőorvos-főosztályvezető

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: T* p*d*g l*h*tt*k *r*sz-k*n* s*ggny*l**! V*l*szth*tt*k m*ly*k *z...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M* v*n * r*nd*lk*z*sb*n?...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M*ndj*k * h*z*gs*g j*bb*n f*j m*nt *z *g*zs*g! *n sz*r*nt *z *...
Orbán: „Oltva vagyok”
Katka: *tt*l f*gg m*ly*n*k *z *lv*r*s*k v*l*m*v*l sz*mb*n! Sz*rb**b*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Katka: *dr* *n *s *gy tr*ll, m*r *ln*z*st, m*rt m*nd*g h*ly*s*g*kk*l m*...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek