NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

754 millió hamis fiókot törölt a Facebook

A gyűlöletbeszédhez tartozó tartalmak 52 százalékát sikerült eltávolítani, mielőtt bárkihez eljutottak volna.

Összesen 754 millió hamis fiókot törölt a Facebook az elmúlt három hónapban - írja a hvg.hu a közösségi oldal szokásos átláthatósági jelentésére hivatkozva. ezek többsége spamet terjesztett a közösségi oldalon, de időről időre végigfut a tisztítótűz a propagandát terjesztő álfiókok esetében is.

A moderátoroknak az egyik legtöbb dolguk a spamekkel van. Ezek száma eleve magas volt, de július és szeptember között már a milliárdos határt is átlépte, egész pontosa 1,231 milliárd ilyen bejegyzést távolítottak el. Ez a korábbi időszakban 957, 836 és 727 millió volt.

fotó: Forrás: Northfoto

A gyűlöletbeszéd esetében 2017 októbere és decembere között 24 százalékos hatékonysággal sikerült azelőtt eltávolítani a bejegyzéseket, mielőtt bárkihez eljutottak volna. Mostanra (2018. július-szeptember) viszont sikerült 52 százalékra emelni ezt az arányt, vagyis minden második, a gyűlöletbeszéd kategóriájába eső poszt jelenik csak meg a felhasználóknak.

A bullying és zaklatás, valamint a gyermekek szexuális kizsákmányolása és a meztelenség kapcsán nincsenek korábbi adatok, ám előbbi esetében 2,1 millió, utóbbinál pedig 8,7 millió bejegyzést távolított el a Facebook 2018. július-szeptember között.

Az egyik legnagyobb változás az erőszakos tartalmak terén történt. 2018 harmadik negyedévében 15,4 millió ilyen bejegyzést töröltek, ami közel a duplája a második negyedéves 7,9 milliónak. Ha pedig összehasonlítjuk a helyzetet 2017 utolsó negyedévével, akkor látni igazán a nagy változást.

Ráadásul nemcsak a törlések száma nőtt, de annak az aránya is, hogy milyen arányban sikerül lekapni azt a Facebookról még azelőtt, hogy másoknak megjelenne, vagy jelentenék azt a közösségi oldal felé. A 2017 utolsó negyedéves 71 százalékról mostanra 96 százalékra nőtt ez az arány.

Aktívabbal lettek viszont a kormányok, 2017 utolsó félévéhez képest 2018 első félévében már 26 százalékkal több, a felhasználók adatait kérő kérést kaptak. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a korábbi 82 341 kéréshez képest 103 815 kérés futott be hozzájuk.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: K*ny*c f*lm* b*csk*r*s*k!...
Februártól nem éri meg horrorkaravánnal szállítani
vadvirag: *dv*zl*m! * j*v*b*n *z *ld*l*nk*n *s m*nn* f*gn*k m*jd *z *l*...
Nyugat Podcast vasárnap is! Vendégünk Csillag Tamás politikai tanácsadó Londonból
iszek: * j*g*ll*m*s*g m*gk*v*t*l*s* s*mm*f*l* *ssz*f*gg*sb*n n*ncs * v*...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
west: *z *ls* h*ll*m s*r*n k**rt p*ly*z*t*n 17,7 m*ll**rd*s t*m*g*t*st...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
miki1950 : N*m s*g*t *z *n** *l*g*t m*? M*rt n*kt*k *z *st*n p*nz* s* *l*g!...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése