NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Teamécsestől Aladdin csodalámpájáig - Mit lehet venni Halottak Napjára?

Körbejártunk a szombathelyi vásárcsarnokban, hogy szemügyre vegyük, mégis mivel róhatjuk le kegyeletünket halottak napján.

Embertömeg hömpölyög végig a szombathelyi vásárcsarnokban. Türelmetlenül toporognak meglett asszonyok és fiatalemberek egyaránt a kofák között.

Hétfőn még többen voltak, pedig hol van még a szombat?

- mondja az egyik eladó, és tovább pakolja a mécseseket.

Koszorúk, krizantémok és gyertyák. Ezek a piac most legkeresettebb és legsűrűbben gazdát cserélő portékái. Körbejártuk a standokat, hogy utánanézzünk, vajon milyen mécseseket kínálnak a szombathelyi árusok. Giccses? Kegyeletteljes? Döntsék el Önök!

Visszafogott klasszikus

Piros burás, konzervdobozból sajtolt fémtetős. A legnagyobb számban árult mécses ez, és egyben a leginkább pénztárcabarát is. Kétszáz forint körüli áron vásárolható meg a kegyeleti mécsesek standardja, és úgy tűnik, a vásárlók többsége még mindig ezt a fajtát részesíti előnyben. Visszafogott, olcsó és praktikus.

Elektronyos
fotó: Mészáros Zsolt

Modern szelek

Kátszáz órát bír és egy ezresbe fáj nekünk. Ez az elektromos mécses, ami időről időre úgy villan fel, mint egy szélben játszó valódi gyertyaláng. A készítők gondoltak egy kisebb változatra is. Van mini elektromos is, mindössze 650-ért.

Angyalkás
fotó: Mészáros Zsolt

Kerámia feketén-fehéren

1980, de ha nem kérjük vissza az aprót, akkor 2000 forint a visszafogottan kegyeleti hangulatot árasztó kerámia mécsestartó. Vaskos darab, amit feketében és fehérben is megálmodott a készítő.

Viharlámpa angyalkával

Kis puttó összetett kézzel díszeleg a tejüveget imitáló műanyag lapon. A mécsestartó alakja leginkább egy viharlámpára emlékeztet, vagy újgazdagék kocsifelhajtója mellé telepített kandeláberek búrájára. Visszafogott, ugyanakkor mégis giccses jelleget viselő alkotás 950 forintért cserél gazdát.


Aladdin csodalámpái

Megdörzsöltem, de nem szökött ki belőle dzsinn. Így pláne érthetetlen volt számomra, hogy miért kell egy hatalmas üvegburát imitáló, műanyag gömbbe rejteni a mécsest és megpróbálni így óvni az őszi szellőtől. Azonban úgy tűnik, hogy idén ez a trend halottak napi kegytárgy kategóriában - van belőle díszítés nélküli és olyan is, aminek antikolt kamufémmel próbál némi plusz varázst kölcsönözni az ismeretlen alkotó. 2000 forinttal lesz könnyebb a pénztárcánk, ha a „nagy gömbre” esik a választás.

Megdörzsöltük, de semmi
fotó: Mészáros Zsolt

Az angyalkás, a szőlőtőkés és a rózsás

Több variációt is megihletett a fémhatású műanyag kiegészítős díszítés. Az angyalka felbukkanása lehet hogy indokolt, de számomra így is furcsa a mécsesbura mellett totemoszlopként üldögélő szárnyas alak. A szőlő tőke és a rózsa pedig már egyenesen sok. A vallási szimbólumok egymás mellé halmozása érthetetlen és céltalan.

Mécsesóra
fotó: Mészáros Zsolt

Mécsesóra

Az élet múlandóságának metaforájaként tudjuk be a homokórát. Ezen a kissé ingatag ösvényen tovább haladva juthatott el az alkotó, a mécsesórához. Vagyis a homokóra burába bújtatott mécseshez. Néztünk mi is mint a moziban, hogy már ilyen is van, de bizony megtapogattuk és nem vált köddé.

Aprócska csecsebecse

És végül piaci körsétánk egyik kakukktojása - Mátyás király meséje jutott eszembe, amikor észrevettem ezt a kis emlékművet. Az okos leány ment úgy, hogy vitt is meg nem is, gyalogolt is meg nem is, ruhát is viselt meg nem is. A kis moha szívecskés kegyszigetecske igazából nem is koszorú, nem is mécses, de mégis two in one. A kis virágkötészeti remek 2000 forintot kóstál és ezért még egy apró teamécsest is óvó kis műanyag burát is kapunk.

Mohás, szivecskés, mécseses
fotó: Mészáros Zsolt

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demokratikus_gumilovedek: *z*k *t*n n*m *ll*k l*b*ln* * f*d*sz*s m*d**r* * sz*nts*g*s m*r*...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
miki1950 : *z *gy p*ld**rt*k* d*nt*s l*sz, *s k*v*t*nd* v*l*m*nny* *ll*nz*k...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
joska01: *n v*gy*k * k*cs*g?? *n k*lt*k *l *gy h*l*m p*nzt “t*n*cs*d*sr*”...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
joska01: * t*ny *z t*ny!! L*h*t m*gy*r*zn*!! 63m*ll** * h*v*r*kn*k pr*p*g...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
StarMan: R*TT*GJ*T*K! *gy k*s f*lh*, *gy k*s sz*l, *s* s*mm*, *m* k*ll*t...
Valami nagy és durva közeledik Szombathely felé