NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szabálytalan kiküldetések és bankkártyás fizetések, 760 ezer forint autóhasználatra - Itt a jelentés a Médiaközpontról

A szombathelyi önkormányzat belső vizsgálata alapján menesztik Halmágyi Miklóst.

Nagyon sok szabálytalanságot talált a belső ellenőrzés a Szombathelyi Médiaközpontnál - derül ki a jövő heti városi közgyűlésre készült anyagból.

Még február 6-án írtuk

2020.02.06. 16:18

Aggályos bankkártyahasználat miatt soron kívüli belső ellenőrzés a szombathelyi Médiaközpontban

/ közélet 27 hsz. /
Az igazgató három bankkártyával fizetett tétele akadt fenn a felügyelőbizottság szűrőjén. A történetnek több érdekessége van.
, hogy Nemény András aggályos bankkártyahasználat miatt soron kívüli belső ellenőrzést rendelt el a szombathelyi Médiaközpontban. A gyanú szerint három esetben használták jogosulatlanul a cég bankkártyáját, összesen mintegy 400 ezer forint értékben.

A Szombathelyi Médiaközpont
fotó: Józing Antal

Később olyan információkat kaptunk, miszerint egyéb szabálytalanságok is történtek a Médiaközpontban, így már a múlt héten is lehetségesnek tartottuk

2020.02.13. 10:57

Megy vagy marad a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója?

/ közélet 27 hsz. /
Fontos döntés előtt áll az új baloldali városvezetés Szombathelyen. Ha nem jól kezelik Halmágyi ügyét, könnyen rájuk süthetik a bélyeget: ők se különbek, mint az elődeik.
, hogy Halmágyi Miklósnak távoznia kell.

Két nappal ezelőtt pedig a városháza közleményben jelezte

2020.02.18. 15:19

Azonnali hatállyal menesztik a szombathelyi Médiaközpont igazgatóját és büntetőfeljelentést is tesznek

/ közélet 21 hsz. /
Lezárult a gyanús bankkártya-használat miatt indított belső vizsgálat.
, hogy a polgármester azt javasolja a közgyűlésnek, hogy azonnali hatállyal menesszék a Médiaközpont igazgatóját, Halmágyi Miklóst. Nemény András ezzel egyidőben büntetőfeljelentést is tesz a pénzügyi szabálytalanságok miatt.

A jövő heti városi közgyűlésre készített anyag tartalmazza a belső ellenőrzés megállapításait. Kiderült, hogy valóban több szabálytalanságot találtak, mint ami korábban nyilvánosságra került.

A jelentés megállapításai

 • 2019. március 31. és 2019. december 31. között egyetlen egyszer sem volt az ügyvezető jogszerűen kiküldetésen. A kiküldetéseket a jegyzőnek kellett volna engedélyezni, de az ügyvezető azokat saját magának engedélyezte.
 • Október 17-én a cég bankkártyájával fizettek ki egy kegyeleti szolgáltatást 276 565 forint értékben. Az ügyvezető erről azt mondta, hogy tévedésből használta a Médiaközpont kártyáját, amikor ezt észrevette, a pénzt visszafizette. De a bankkártya téves használatáról nem készült feljegyzés.
 • Október 30-án a siófoki Janus Boutique Hotel & Spa szállodában fizettek a bankkártyával egy 88 603 forint értékű számlát, amihez meghívólevelet, programot vagy más dokumentumot nem csatoltak. Az ügyvezető szerint a szolgáltatást egyedül vette igénybe, a kártya használatára nem adott magyarázatot. De az érintett három napban szabadságon volt, amit egyébként a jegyző nem engedélyezett.
 • November 29. és 30. között az ügyvezető munkaidőben, de nem szabályszerű kiküldetésben tartózkodott Budapesten. 30-án a budapesti Hotel Palazzo Zichyben a bankkártyával 58 376 forintot fizettek, a csatolt dokumentum szerint "Ottlik-konferencia" zajlott, de az ügyvezető azt nem tudta igazolni, hogy a részvétele a Médiaközpont érdekeit szolgálta volna.
 • Havonta tízezrek autóhasználatra

  A jelentés azt is tartalmazza, hogy az ügyvezető minden hónap végén elküldte a pénzügyi asszisztensnek az elszámolni kívánt kiküldetéseket, ezeket a asszisztens nem szabványos adatlapon összegezte, majd kifizették a saját autó használatának költségeit. A jelentés szerint

 • áprilisban 70 310
 • májusban 59 855
 • júniusban 76 070
 • júliusban 89 773
 • augusztusban 90 951
 • szeptemberben 99 104
 • októberben 96 961
 • novemberben 96 363
 • decemberben 109 954
 • Összesen 763.565
 • forintot fizettek ki az ügyvezetőnek saját autója használatának költségeként.

  A kiküldetési dokumentumokon feltüntették az utazás célját (például díszbemutató, megbeszélés, tárgyalás), de semmiféle igazolást nem csatoltak hozzájuk.

  Az ellenőrzés azt is megállapította, hogy már 2018-ban, tehát az előző városvezetés és a korábbi ügyvezető alatt is a fenti gyakorlatot alkalmazták a cégnél, a szabályok ellenére nem a jegyző engedélyezte a kiküldetéseket, hanem maga az ügyvezető.

  Indokolatlanul magas limitek a bankkártyánál

  A jelentés megállapítja, hogy a bankkártyához tartozó limitek indokolatlanul magasak voltak.

  A limitek összege:

 • ATM készpénzfelvétel: 500.000,- Ft/nap
 • POS készpénzfelvételi limit: 999.999.999,- Ft/nap
 • Összesített készpénzfelvételi limit: 999.999.999,- Ft/nap
 • Vásárlási limit: 500.000,- Ft/nap
 • Virtuális vásárlási limit: 500.000,- Ft/nap
 • Az ügyvezető nem adott magyarázatot az indokolatlanul magas összegben meghatározott limitekre.

  Az is kiderült, hogy az ügyvezető a bankkártyát étteremben is használta, egyszer 14 000 és egyszer 23 280 forint összegben.

  Azonnali menesztés, ideiglenes ügyvezető

  Mint már korábban írtuk, Nemény András polgármester javasolta a közgyűlésnek, hogy Halmágyi Miklóst azonnal hatállyal menesszék a Médiaközpont éléről, a polgármester büntetőfeljelentést is tesz.

  Nemény azt is bejelentette, hogy az új ügyvezetőt pályázat útján választják majd ki. A közgyűlésre készült anyag szerint a jövő héten határozott időre, valószínűleg a pályázat lebonyolításának végéig ideiglenes ügyvezetőt neveznek ki a Szombathelyi Médiaközpont élére.

  Hozzászólások (23)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  kovacs_ugynok: Sz*m*ly*sk*d*ss*l ny*t*tt*l f*d*sztr*ll, *zt*n p*cs*gsz h* *gy*n...
  Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
  okidoki: ''sz*c**l*s h*zz*j*r*l*s* *d* m*rt*k* 15%-r* cs*kk*n, *b...
  Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
  szemtanú: *g*n,t*m* l*sz *s j*l f*g*nk sz*r*k*zn*.*n *s l*tt*m M*c*k*t h*b...
  Védettségi igazolvány – Sorra derülnek ki a kizáró okok, de vannak meglepőbb hibák is
  rheingold1926: H*ly*s*n: *n *z*rt *lv*rt*m v*ln* * F*D*SZ/KDNP sz*v*v*j*t*l, v...
  Egy napon belül elfogták Kálmán Olga fenyegetőjét
  rheingold1926: *n *z*rt *lv*rt*m v*ln* * F*D*SZ/KDNP sz*v*v*j*t*l, v*gy v*l*m*l...
  Egy napon belül elfogták Kálmán Olga fenyegetőjét