NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Három halott a kőszegfalvi vonatbalesetnél

Jól belátható szakaszon hajtott a közmunkásokat szállító kisbusz a motorvonat elé. Többen ültek benne, mint ahány ülés volt. Hárman meghaltak.

Tökéletesen belátható szakaszon, kis sebességgel hajtott vonat elé a közmunka programban résztvevő munkásokat szállító Toyota kisbusz Kőszegfalvánál. A nyugat.hu információi szerint a járműben hatan utazhattak volna, de valójában heten zsúfolódtak össze az autóban, amiben sok szerszám is volt. A vonat balról, Szombathely irányából érkezett, a sofőrnek messziről látnia kellett volna a szerelvényt. A vonat ugyan vészfékezett, de a balesetet már nem lehetett elkerülni.

Az első hírekkel ellentétben a vonaton senki nem sérült meg. Sokan nem tudják, de már nem minden vonat áll meg az összes megállóban Kőszeg és Szombathely között. A most balesetet szenvedett szerelvény is csak Kőszegen állt volna meg, ezért a sebessége nagyobb volt, mint ha az átkelő utáni megállónál megállt volna.

Hárman haltak meg Kőszegfalvánál vonatbalesetben
fotó: Tánczos Mihály

A nyugat.hu beszélt több vasúti szakemberrel és dolgozóval. Abban mindenki egyetértett, hogy ha még mindig az ún. Piroska közlekedne a Kőszeg-Szombathely szakaszon, akkor az nagy valószínűség szerint leugrott volna a sínről, ahogyan arra ugyanitt két éve példa is volt. (Vagy említhetnénk a porpáci balesetet, ahol kemény, feszített munkával tudták visszaemelni a kisiklott motorvonatot

2011.05.21. 15:11

Kemény munkával került vissza a sínre a Piroska - Videóbeszámoló

/ sokkoló gal. 1 kapcs. /
Éjszakába nyúlóan zajlott a mentés Porpác közelében. A súlyosan megrongálódott, kisiklott motorkocsit daru emelte vissza a sínre és egy Szergej húzta be Szombathelyre.
.)

Halálos vonatbaleset Kőszegfalvánál
fotó: Nyugat.hu

A nyugat.hu beszélt egy szabadságon lévő, más vonalon szolgálatot teljesítő vonatvezetővel is, aki néhány mondat után kifakadt munkatársunknak. Mint mondta, naponta szembesül felelőtlen autósokkal, olyanokkal is, akik még rá is néznek, amikor áthúznak a fékező mozdony előtt. A félsorompóval védett átkelők sem biztonságosak, mert rendszeres jelenség, hogy az autóvezetők szlalomoznak közöttük, néhányan talán heccből, sportot űzve abból, hogy játszanak a halállal. A vasutas férfi azt nem érti, hogy ha ezek az autósok a városokban megállnak a piros lámpánál, akkor miért nem teszik azt a vasúti átkelőkben is? Egy sok tonnás szerelvényt képtelenség rövid távon megállítani, nem beszélve arról, hogy a vészfékezés az utasokra is veszélyes.


Korábban írtuk:

Úgy tudjuk, a Kőszegfalva közeli vasúti átjáróban egy kisbusz hajtott az érkező vonat elé, a kocsiban ketten azonnal meghaltak, egy utas a mentés közben veszítette életét. Az autóban hárman súlyosan, egy utas könnyebben sérült meg, a vonaton nem történt sérülés.

Hárman haltak meg Kőszegfalvánál vonatbalesetben
fotó: Tánczos Mihály

Úgy tudjuk, a kisbuszban munkások utaztak, akik Kőszegfalváról tartottak vissza Kőszegre. A vonat a kisbusz hátsó részével ütközött, a balesetben azok az utasok haltak meg, akik kirepültek a kocsiból.

Jelenleg a mentés zajlik, rövidesen bővebb információkkal jelentkezünk.

Balról érkezett a vonat, a sofőrnek látnia kellett volna
fotó: Tánczos Mihály

A rendőrség közleménye

Egy munkásokat szállító kisbusz ütközött nem sokkal 12.00 óra után Kőszegfalva térségében a Szombathely felől Kőszeg irányába közlekedő személyvonattal. A járműben utazó hét személy közül hárman a helyszínen életüket vesztették, továbbá az elsődleges orvosi vélemények szerint három főt súlyos, míg egy főt könnyű sérülésekkel szállítottak kórházba. A helyszínelés idejére a balesettel érintett útszakaszon teljes útzár van érvényben, továbbá a Szombathely-Kőszeg vasútvonalon a vonatközlekedés is szünetel. A forgalmat a rendőrök Bozsok irányba terelik. A Rendőrség a baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja.

A pletykák szerint a vonat beleolvadt a környezetébe - Képünk cáfolja ezt
fotó: Tánczos Mihály

A GySEV közleménye

Hárman haltak meg és négyen megsérültek abban a balesetben, amelynek során kisbusszal ütközött egy motorvonat Kőszegfalva területén. A furgon 12 óra 20 perckor a „Stop” tábla jelzését figyelmen kívül hagyva, megállás nélkül hajtott a vasúti kereszteződésbe, ahol összeütközött a Szombathely felől Kőszeg irányába haladó személyvonattal.

Az elsődleges vizsgálatok szerint az ütközés következtében a kisbusz 7 utasa közül hárman a helyszínen életüket veszítették, négy fő súlyosan megsérült. A vonaton utazók között személyi sérülés nem történt. A baleset körülményeit a GYSEV Zrt. a rendőrség, a tűzoltóság és a Közlekedésbiztonsági Szervezet bevonásával vizsgálja. Kőszeg és Szombathely között egyelőre áll a vonatforgalom.

Kapcsolódó

2010.07.22. 22:00

Halálos vasúti baleset Kőszegfalvánál

/ sokkoló gal. 51 hsz. /
A vonat hangjelzése ellenére a VW Golf behajtott a fénysorompó nélküli vasúti átjáróba, és ütközött az érkező motorvonattal. A vonat 150 métert tolta maga előtt a kocsit, a sofőr a helyszínen meghalt.

2011.12.12. 15:45

Lecserélte a GYSEV a Piroskákat

/ közélet gal. 5 hsz. 1 kapcs. /
Tegnap óta nem indulnak a Piroskának nevezett motorkocsik a Szombathelyi vasútállomásról. A helyükre sokkal korszerűbb Jenbacher-ek kerültek.

2011.05.21. 15:11

Kemény munkával került vissza a sínre a Piroska - Videóbeszámoló

/ sokkoló gal. 1 kapcs. /
Éjszakába nyúlóan zajlott a mentés Porpác közelében. A súlyosan megrongálódott, kisiklott motorkocsit daru emelte vissza a sínre és egy Szergej húzta be Szombathelyre.

2011.05.20. 14:32

Súlyos vonatbeleset Porpác és Bögöt között - Videókkal frissítve

/ sokkoló gal. 12 hsz. /
Ma délután egy tehergépkocsi motorvonattal ütközött egy fénysorompós átjárónál, Porpáctól két kilométerre. A vonatvezető megégett, sok a sérült.

Hozzászólások (65)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Independent: N*m *rt*m * f*ny*lg*k*t *z *sz*d* *ll*p*t*v*l k*pcs*l*tb*n. M*g...
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?
miki1950 : N* j*. 2 x 235 * p*nt*s. ...
Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ
nyugat1: "*lk*pz*l*s*m sz*r*nt * s*jt* *gy n*gysz*r* z*ng*r*, *m*ly*n...
Két fideszizmus: hűséges polgármesterek és igazi férfiak Szolnokról
miki1950 : "* sz*z* f*ld*n v*l*m* r*g. " R*g *m! *z *rd*g k*p*b*n ...
Két fideszizmus: hűséges polgármesterek és igazi férfiak Szolnokról
stumbledsix313: M*gb*zh*t* f*rr*sb*l t*d*m, h*gy * k*s*bb K*rm*nd*n m*g*ll*t*tt ...
A valóság nem Hollywood – Az olvasó pedig lassan a szemének sem hisz