NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Haladéktalanul megkezdik a járványügyi vizsgálatot Magyarországon a koronavírusos diákok miatt

Két Magyarországon járt turistánál kimutatták a koronavírust Csehországban. A járványügyi vizsgálatot haladéktalanul megkezdik - jelentette ma be Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A tiszti főorvos elmondta, egyelőre csak az egyik diáklánynál erősítette meg laboratóriumi vizsgálat a koronavírust. Társának is pozitív lett a tesztje, de ott még mindig kell egy laboreredmény. Egyelőre nem tudni, hogy a lányok fertőztek-e már, mikor Budapesten jártak, lehet, hogy még a lappangási időszak alatt voltak itt - számolt be a hvg.hu .

Müller többször elmondta, teljes körű vizsgálat zajlik. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem tudják még pontosan, merre járt a két diáklány. Az érintettek egy részletes kérdőívet kapnak, az alapján tudják feltérképezni az útvonalukat. Attól nem kell félni, hogy bárkit megfertőztek volna, csak mert elmentek mellette - jegyezte meg Müller.

Felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül érzékeny vírusról van szó, a környezetben rövid ideig él túl, aztán kiszárad, vagyis a terjedéshez a vírusnak élő szervezetre van szüksége. Ezért keresik a diáklányokkal szoros kontaktusba került embereket, illetve ezért szükséges tisztázni, hogy már mutatták-e a betegség tüneteit a magyarországi tartózkodásuk idején.

Mint korábban beszámoltunk róla az MTI nyomán: az észak-olaszországi Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön keresztül Prágába, ahol az Airbnb-rendszeren keresztül foglaltak szállást.

Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust - jelentette be kedden Zdenka Jágrová, a prágai tisztiorvosi intézet igazgatója.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: *gy* n*m g*nd*lj* s*nk*, h*gy *z*k sz*m*ly*s*n p*szt*lg*tn*k f*s...
Nyilasok vonulását osztotta meg a szovjetek helyett a fideszes képviselő
jeremias: * HVG k*mm*nt sz*kc**j*b*n m*gt*l*l*d *k*t *s *lvt*rs**k*t. 4-5...
Döntetlen a világbajnok franciák ellen az Eb-n
kovacs_ugynok: n*m k*n* *nny*t *nn* m*nt * g*d*ny......
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György
Ddd911: +1 t*p*k*s b*szm* m*gy*r f*c*b*z* sz*rk*l* (t*szt*l*t * k*v*t*ln...
Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve
Paulus_Maior: D*cs*r*t*s(??) ! K*rt k*rd*s*m v*n cs*p*n: 1. B*zt*s, h*gy *...
Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya