NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Illés Károly: Minden jogszerű a szombathelyi stadionnál, csak a szocialisták provokálnak

A szombathelyi alpolgármester és Szondy Szilvia, a stadionépítő cég ügyvezetője sajtótájékoztatón akarták tisztázni a stadionépítés határidejének meghosszabbítása körüli kérdéseket.

Azért hívták össze ezt a sajtótájékoztatót a stadionról, mert több ellenzéki médiában valótlan állítások jelentek meg - kezdett bele keményen Illés Károly alpolgármester (Fidesz) a hétfői városházi sajtótájékoztatón. Később megkértük, mondjon párat ezekből a valótlanságokból, kiderült, az ellenzéki politikusok nyilatkozatairól beszélt.

Minden jogszerű, minden törvényes

Illés megjegyezte, a baloldal ellenzék csak vádaskodik, és a Czeglédy-ügyről akarják elterelni a figyelmet, aki ellen költségvetési csalás miatt folyik eljárás, előzetes letartóztatása mellett. Illés kijelentette, a februári közgyűlésen minden, most vitatott részletet elfogadtak a képviselők, az ellenzékiek is.

Szondy Szilvia és Illés Károly
fotó: Bonyhádi Zoltán

Hozzátette, bizonyítéka van, hogy a szocialisták csak blöffölnek, amikor szabálytalanságokról, törvénytelenségekről beszélnek

2017.06.26. 13:48

Napi ötvenmilliót bukhatunk: ennyit a Haladás stadionépítés körüli balhés ügyletről

/ közélet 11 hsz. /
A szombathelyi szocialisták Czeglédy nélkül is nekiálltak stadionépítés-ügyben nyomozni, ma feltárták, mire jutottak.
, ennek jele, hogy nem tettek feljelentést. A jogszabályok szerint nincs jogalapja semmiféle kötbérnek, az ügyvezető jogszerűen járt el. Illés szerint a szocialisták vagy alkalmatlanok, vagy rosszindulatúak.

Szondy Szilvia, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy minden jogszerűen, a cég belső szabályzata szerint történik az építkezésnél. A közgyűlés döntött a hatáskörökről, csak az építési tervdokumentációval kapcsolatos engedélyeknél, a generálkivitelező kiválasztásánál és az üzemeltetési hatástanulmánynál tartotta saját hatáskörben a döntéseket.

Nem járt le a szerződés, szó sem lehet kötbérről

A cég saját SZMSZ-e alapján írta alá a határidő-módosítást, amire az újabb 603 milliós állami támogatás műszaki tartalmának megvalósítása miatt volt szükség. Ebből a pénzből növelik az energiahatékonyságot, felhajtható székeket, két led-falat szerelnek fel, és modern konyhatechnológiát szereznek be.

Sajtótájékoztató a városházán
fotó: Bonyhádi Zoltán

Szondy kijelentette, szó sem lehet kötbérről, kötbérről akkor lehetne beszélni, ha lejárt volna a kivitelezési szerződés. (Megjegyzés: a kivitelezési szerződés július 20-án, azaz pár nap múlva járt volna le, addigra készen kellett volna lennie a stadionnak. - Sz. J.) A cég a minisztériummal szerződött, így az esetleges kötbér vagy a céget vagy a minisztériumot illette volna, más célra nem lehetne felhasználni.

Illés hozzátette, a városvezetés mindent megtesz, hogy a város fejlődjön, ezzel szemben a baloldal tele van botrányokkal. Ahelyett, hogy a saját házuk táján söprögetnének, vádaskodnak - mondta.

A cég ügyvezetőjét Illés Károly mentette ki

Megkérdeztük, hogy ha minden tiszta és jogszerű az építkezés körül, akkor miért nem vett részt a Fidesz-frakció a múlt heti rendkívüli közgyűlésen

2017.07.05. 12:14

Kidobott másfélmilliárdról, törvénytelen szerződésmódosításról lesz rendkívüli közgyűlés Szombathelyen

/ közélet 18 hsz. /
, ahol tisztázni lehetett volna az ügyet. Hiszen a baloldali képviselők is a városvezetéshez tartoznak, és joguk van az információkhoz és a döntésekhez. Illés azt mondta, a Fidesz-frakció nem volt hajlandó a szocialisták provokációjában részt venni, különben sem merült fel semmi olyan kérdés, amit meg kellett volna tárgyalni.

Szondy Szilvia helyett Illés Károly indokolta meg, miért nem volt ott a rendkívüli közgyűlésen az ügyvezető
fotó: Bonyhádi Zoltán

Megkérdeztük Szondy Szilviát, miért nem volt jelen a rendkívüli ülésen,. Hiszen Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) ellenzéki kérdésre kijelentette, hogy őt is meghívták az ülésre, és egy száz százalékos önkormányzati cég ügyvezetőjének kötelessége elmenni, ha a tulajdonosi jogokat gyakorló közgyűlés hívja. Ráadásul a polgármester nem mentette ki az ügyvezetőt, vagyis Szondy Szilvia nem jelezte előre hogy nem lesz ott. Felidéztük, hogy Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) mindezt elfogadhatatlannak nevezte, és kezdeményezte az ügyvezető felelősségre vonását.

Szondy Szilvia helyett Illés Károly válaszolt, azt mondta, nem is volt rendkívüli ülés, hiszen nem szavazták meg a napirendet. Kijelentette, ha lett volna ülés, akkor azon meg is jelent volna az ügyvezető, így szóba sem jöhet a felelősségre vonás sem.

Sopronban kezdi a szezont a Haladás

Egy újságírói kérdésre, miszerint a 603 milliós támogatás műszaki tartalmának kivételével elkészül-e a stadion az eredeti határidőre, azaz július 20-ra. Hiszen az érvelésük alapján július 20. után már csak a 603 millióból megvalósuló munkák maradnak hátra.

fotó: Bonyhádi Zoltán

Szondy Szilvi nem adott egyenes választ, azt mondta, a szerződésmódosítással 50 nappal később jár le a határidő, és a beruházást egységes egészként kell kezelni.

A végén azt is meg akartuk tudni, hol kezdi majd a Haladás a szezont, hiszen a jelen állás szerint szeptember végére lesz kész a stadion. Illés azt mondta, ott, ahol eddig is játszott, Sopronban.

Azt is megtudtuk a sajtótájékoztatón, hogy a rendkívüli közgyűlés után az RTL Híradó hiába próbálta megkérdezni Illés Károlyt, ő rácsapta az ajtót a stábra. Az alpolgármester ezt most azzal magyarázta, hogy ő nem nyilatkozik az RTL-nek, most viszont sajtótájékoztató van, így válaszol a kérdésekre. Hogy hogyan válaszolt, azt fentebb már leírtuk.

Előzmények

A szerződésmódosítás a júniusi közgyűlésen

2017.06.15. 08:28

Czeglédy helyett Ipkovich néz utána a másfélmilliárdos pénzkidobásnak

/ közélet gal. 2 hsz. 1 kapcs. /
Olvassa újra közgyűlési tudósításunkat!
került először szóba. A baloldali frakció elmondta, hogy eredetileg Czeglédy Csaba frakcióvezető, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke akart erről beszélni, de két nappal az ülés előtt őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték. A baloldal szerint ezért is furcsa
2017.06.15. 14:13

Cinikus és törvénytelen Czeglédy őrizetbevétele, a baloldal politikai leszámolástól tart

/ közélet 6 hsz. /
A baloldali döbbenetesnek tartja, hogy Czeglédyt elmarasztaló közigazgatási adóhatározat nélkül, épp esküvője előtti napokban vitték el, ráadásul Szegedre.
a több éve tartó ügyben a hirtelen letartóztatás.

Az ügy lényege

2017.06.26. 13:48

Napi ötvenmilliót bukhatunk: ennyit a Haladás stadionépítés körüli balhés ügyletről

/ közélet 11 hsz. /
A szombathelyi szocialisták Czeglédy nélkül is nekiálltak stadionépítés-ügyben nyomozni, ma feltárták, mire jutottak.
, hogy Szondy Szilvia ügyvezető aláírta a kivitelezési szerződés 50 napos meghosszabbítását, és ezzel eltekintett a csúszás miatt járó másfélmilliárd forint kötbértől, amit a kivitelező cégnek kellett volna megfizetnie. Ráadásul az ellenzék szerint az ügyvezetőnek a közgyűlés, mint tulajdonos beleegyezése nélkül nem lett volna joga aláírni a szerződést.

Illés Károly alpolgármester a közgyűlésen azzal indokolta a lépést, hogy a stadion további 600 milliós állami támogatást kapott, és az ebből elvégzendő munkák miatt volt szükség a hosszabbításra, és ahhoz megvolt a joga az ügyvezetőnek.

A baloldal rendkívüli közgyűlést kezdeményezett

2017.07.05. 12:14

Kidobott másfélmilliárdról, törvénytelen szerződésmódosításról lesz rendkívüli közgyűlés Szombathelyen

/ közélet 18 hsz. /
, azon azonban (Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester kivételével) nem vettek rész a fideszesek
2017.07.06. 11:32

A szombathelyi Fidesz nem hajlandó a stadionról, szerződésről, kötbérről tárgyalni

/ közélet gal. 16 hsz. /
A polgármester a rendkívüli közgyűlésen kijelentette, hogy a kiviteli szerződés ott van a honlapon. A város hivatalos oldalán, a szerződések között nincs.
, az ellenzék pedig nem tudta egyedül megszavazni a napirendet, így az ülés elmaradt.

A rendkívüli ülésen azonban nem volt ott Szondy Szilvia ügyvezető sem, Puskás Tivadar polgármester ellenzéki kérdésre kijelentette, az ügyvezető megkapta a meghívót. Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) kijelentette, elfogadhatatlan, hogy egy száz százalékban önkormányzati cég ügyvezetője nem jelenik meg azon a közgyűlésen, amire meghívták, ezért kezdeményezte, hogy vonják felelősségre az ügyvezetőt.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Feltothi: Sz*r*nt*m t*l*p*ts*nk sz*m*t*g*t*t * l*k*s*db*! T* t*l k*rl*t*l...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"
Feltothi: * c*g*k *tv*l*g*t*s* *t*n s*rt k*r*th*tn*n*k * p*lg*rm*st*r* h*v...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat
TörökZo: H*b*zt*k *tt s*k*n, *gy *rz*m. H*b*zt*k *z *d*s*k *s h*b*zt*k * ...
„Totális káosz van itt kérem” – Szerdán reggel összeomlás volt a szombathelyi oltópontoknál
busman: M*jd j*l*zd, h* t*lj*tsz *z *d**t*z*s*n......
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
TörökZo: B*z*m b*nn* (*s f*lt*t*l*z*m, h*gy *n *s), R*zs*k*, h*gy *gy*tt ...
Tavaszi piknikre változott a botrányos szombathelyi oltakozás