NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mit akar az állam a Haladás Sportkomplexummal, ki használhatja majd, miért nem fizet a HVSE?

Hamarosan átveszi az állam a Haladás Sportkomplexumot, a részletekről Gál Sándor régi-új igazgatót kérdeztük.

Tavaly december elején röppent fel a hír, hogy a szombathelyi önkormányzat átadja az államnak

2020.12.02. 18:36

Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése

/ közélet 38 hsz. /
Szombathely így több százmilliót spórol, az állam ennyivel többet költ. Legalább ennyire lényeges, hogy az elképzelésekről Hende Csaba és Nemény András közös (!) sajtótájékoztatón számolt be.
a Haladás Sportkomplexum üzemeltetését. Pár nappal később az is kiderült, hogy nem csak az üzemeltetést, hanem a 15,2 milliárd forintért épített komplexum tulajdonjogát is átveszi
2020.12.13. 07:14

Szombathelyi stadionátadás - Nem csak az üzemeltetés kerül állami kézbe, de a 14 milliárdos vagyon is

/ közélet 29 hsz. /
Az alkalmazottak valószínűleg maradnak.
az állam, és hogy az önkormányzat által alapított Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. is állami cég lesz.

A Haladás nem ereszt
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az önkormányzat azért kényszerült erre a lépésre, mert nem volt pénze a városnak a komplexum üzemeltetésére. Mint szeptemberben írtuk

2020.09.27. 07:32

278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése

/ közélet 47 hsz. /
Az üzleti terv szint modellváltásra van szükség.
, egy évben közel 300 millió forint kell ehhez, tavaly és tavalyelőtt ezt az összeget a HVSE megkapta az államtól
2019.05.01. 07:06

Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére

/ közélet 14 hsz. /
Mindezt a 15,6 milliárdos stadion és a hatmilliárdos futballakadémia mellé.
, de 2021-re biztosan nem érkezett volna plusz támogatás.

Karácsony előtt aztán Nemény András polgármester a leendő tulajdonos kérésére leváltotta a cég szeptemberben kinevezett igazgatóját

2020.12.23. 12:29

Megjött az állam: máris leváltották a Haladás Sportkomplexum szeptemberben kinevezett igazgatóját

/ közélet 12 hsz. /
Ismét az új városvezetés által menesztett Gál Sándor lesz az igazgató. Több alku is született a megállapodásban.
, és Gál Sándort nevezte ki a helyére. Gál egyszer már volt a sportkomplexum igazgatója, 2018-ban nevezte ki őt az akkori városvezetés.

Gált tavalyelőtt októberben, közvetlenül a választások után menesztette az új városvezetés

2019.10.31. 15:23

Három önkormányzati cég vezetőjét váltotta le az új szombathelyi városvezetés

/ közélet 15 hsz. /
Molnár Miklós volt alpolgármester lesz a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója.
, most visszahívták. Őt bő két éve bemutattuk
2019.10.31. 15:23

Három önkormányzati cég vezetőjét váltotta le az új szombathelyi városvezetés

/ közélet 15 hsz. /
Molnár Miklós volt alpolgármester lesz a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója.
, korábban Hende Csaba közeli munkatársa, az Őrvidékház igazgatóhelyettese, a Fidesz szombathelyi szervezetének alelnöke is volt.

Fontos tisztáznunk, hogy az ügyben három olyan szervezet van, amelyiknek a nevében benne van a Haladás szó. A HVSE egy sportegyesület, és hozzájuk tartoznak a szakosztályok, minden a felnőtt futballcsapaton kívül. A Haladás Labdarúgó Kft. működteti a felnőtt férfi, jelenleg NBII-es futballcsapatot, többségi tulajdonosa az Illés Akadémia.

Ilyen a boksz
fotó: Mészáros D. Zsolt

A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. koordinálta a sportkomplexum építését, és most ők működtetik a létesítményt. Jelenleg önkormányzati cég, de - ahogyan írtuk -, hamarosan az állam lesz a tulajdonosa a sportkomplexummal együtt.

Az átadás-átvételig éppen egy hónap van hátra, így felkerestük Gál Sándort, és a részletekről kérdeztük.


Február végén zárul le a Haladás Spotkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. és a sportkomplexum átadása az államnak. Hol tart most ez a folyamat?

A kft.-nek, mint a sportkomplexum üzemeltetőjének és magának a sportkomplexumnak a tulajdonjoga kerül át a magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez. Hétfőn volt egy internetes megbeszélésünk, amelyen részt vettek a vagyonkezelő munkatársai, polgármester úr és jómagam. Ott egyeztettünk az átadás-átvétel folyamatáról.

Ez egy átvilágítással kezdődik, minden olyan dokumentációt át kell adnunk, ami szükséges ehhez az átvilágításhoz.

Mit takar ez az átvilágítás? A teljes működést átnézik a pincétől a padlásig, a pénzügyektől a szerződésekig?

Így van, pontosan erről van szó. Teljes körű átvilágítást végeznek a meglévő adatok alapján. Polgármester úr engem bízott meg azzal a feladattal, hogy az átvilágítást átadás-átvételt koordináljam az elejétől a végéig. Természetesen számítottam erre, miután idekerültem, és egy kicsit előre is dolgoztunk.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Hogy az átvilágítás minél gyorsabban, zökkenőmentesen történjen, a kollégákkal rengeteget dolgoztunk, és négy nap alatt minden anyagot átadtunk a vagyonkezelőnek. Egy szerverre kellett feltölteni dokumentumokat, az anyagokat azok mérete és mennyisége miatt. Ma péntek, van, tegnap, azaz csütörtökön 98 százalékban a rendelkezésükre bocsátottuk, amit kértek.

A vagyonkezelő munkatársai tegnap már voltak itt egy helyszíni szemlén. Jó kétórás túrát szerveztünk nekik, megmutattunk minden helyiséget, de rengeteg gyakorlati tevékenységet érintő kérdést is feltettek.

Azt tudni már, hogy ki lesz a gazdája a sportkomplexumnak?

Az állam Nemzeti Sportközpontok nevű cége lesz az üzemeltető.

A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. nekik fog beszámolni?

Igen.

Mikor fejeződik be az átvilágítás?

A vagyonkezelő most nekiáll dolgozni a tőlünk kapott adatokkal, tíz napot kértek arra, hogy átnézzék azokat. A polgármester úrral egyeztünk meg az ütemezésről, nyilván ebben az önkormányzatnak is van feladata. Várhatóan február utolsó hetében írja alá a szerződést a volt és a leendő tulajdonos.

Ha jól tudom, a komplexum piaci értékét is meghatározzák. Mekkora lehet ez az érték?

Erről még nincs információ, és nem is gondolom, hogy nekem kellene ezt megállapítani. Tegnap itt volt a vagyonkezelő értékbecslő kollégája is, alaposan átnézte az épületet, és már dolgozik azon, hogy meg tudja határozni az értékét.

Február utolsó hetében írják alá a szerződést, addig is működni kell azonban. A sportolóknak edzeniük kell, a Haladás futballcsapatnak három hazai mérkőzése is lesz addig. Van bérleti szerződése a futballcsapatnak?

Van.

Mikor írták alá?

Tavaly nyáron, ez egy határozott idejű szerződés, ami tavaly július 1-től idén június 30-ig érvényes. A Haladás Labdarúgó Kft. mindig is szezonra kötötte a szerződéseket, nem naptári évre.

A HVSE-nek is van szerződése?

A HVSE-nek nincsen szerződése, megállapodása van. Az az érdekes helyzet állt elő, hogy az első regnálásom idején, amikor 2018. szeptember 1-től kineveztek ide, arra az évre még nem volt szerződésük. A Haladás Labdarúgó Kft-nek volt, ők viszont nem teljesítették a szerződés minden pontját.

Súlyos teher?
fotó: Mészáros D. Zsolt

Most megint ugyanez a helyzet. A Labdarúgó Kft-nek van szerződése, a HVSE-nek a 2020-as évre megállapodása volt elődeim révén, de szerződése nem volt.

Szerződés nélkül használják a komplexumot?

Megállapodás alapján használják. Természetesen jogilag le van védve a történet, de átfogó szerződést nem kötöttek velük.

Az állam által 2020-ra, stadionüzemeltetésre adott, közel 300 milliós támogatást állítólag nem fizette még ki a HVSE, az a pénz ott van a számlájukon.

Részben. Fizettek már, az elődeimmel történt megállapodások alapján ennek a pénznek egy részét már átutalták a sportkomplexumnak. Arról nincs megállapodás, hogy a pandémia időszakára mennyit kell fizetnie a HVSE-nek. De örömmel mondhatom, hogy nagyon jó irányba haladunk, remek az együttműködés a HVSE-vel. Idő kérdése, hogy megegyezzünk a részletekben, és át fogják adni azt a részét annak a támogatásnak, amit a támogatói szerződésük lehetővé tesz.

Ez azért is fontos és speciális kérdés, mert nekik nagyon szoros elszámolásuk van a támogatóval (EMMI), és ez egyben felelősség is.

Miben működik majd másként a sportkomplexum az átadás után?

A hétköznapokban a sportolók ugyanúgy dolgoznak, ők ebből keveset vesznek észre, számukra a zökkenőmentes felkészülést kell biztosítani.

Van arról információ, hogyan zajlik majd az állami üzemeltetés? Gondolom, az üzemeltető elvár majd valamennyi bevételt.

A sportkomplexum természetesen ugyanúgy működik majd tovább, mint eddig. Emlékeztetnék, az előző regnálásom idején én ígértem nyitottságot, és nyitást a város, illetve a leendő bérlők felé. És én voltam az, aki preferálta a bérbeadásokat. Már abban az időben is szép forgalmat értünk el azzal, hogy a VIP-termet, a skyboxokat, a sportcsarnokot, a külső tereket rendezvényekre hasznosítottuk.

Minden megy tovább
fotó: Mészáros D. Zsolt

Tudom, hogy most, a pandémia idején ez nem egyszerű, de vannak terveik?

Természetesen nagyon sok szereplővel felvettük a kapcsolatot. Ha csak a stadion kapacitásának értékesítéséről beszélünk, akkor az MLSZ-szel együttműködve már sikerült is egy válogatott mérkőzést idehozni. Február 17-ére a Magyarország-Horvátország U19-es felkészülési válogatott mérkőzést sikerült leszervezni.

Zárt kapuk mellett?

Igen, sajnos, most még így, de a cél, hogy minél több rendezvényt, vele együtt a szombathelyieket ide tudjunk hozni, amikor a korlátozásoknak vége. Emiatt nagyon fontos az MLSZ-szel való jó kapcsolat, hiszen a létesítmény UEFA 4-es besorolású, ami a legmagasabb, ugyanaz, mint a Puskás Arénának.

A miénk csak befogadóképességben nézőszámban kevesebb, a mi 8903 férőhelyünk miatt felnőtt férfi válogatott mérkőzést nem tudunk tartani, mert ott 20 ezer fő a minimum férőhely. De női válogatott meccset tudunk tartani, tartottunk annak idején is, férfi utánpótlásban pedig bármelyik kategóriára alkalmasak vagyunk.

Van szó arról, hogy az állami működtetés alatt az önkormányzat hogyan használhatja a sportkomplexumot? Akár városi rendezvényekre, akár nagyobb programokra.

Nincs előzetes megállapodás, nyilván a két tulajdonos, a régi és az új, egymás között tárgyal majd erről, a kettejük közti megállapodásban kell ezeket megfogalmazni. Természetesen, amiben megállapodik a két fél, azt én végre fogom hajtani.

Többször említette, hogy korábban volt már igazgatója a sportkomplexumnak. 2018-ban nevezte ki az akkori, fideszes városvezetés, aztán a választások után az új városvezetés leváltotta. Tavaly év végén pedig a leendő állami tulajdonos kérésére ismét kinevezték. Hogyan élte meg ezt az időszakot?

Senkinek sem esik jól, ha valahonnan leváltják, miközben úgy érzi, hogy jó munkát végzett. Nem csak én éreztem úgy, hogy jó munkát végeztem, hanem a partnerektől, az itt dolgozó szakosztályoktól, vezetőktől, sportolóktól is pozitív visszajelzések érkeztek.

Terepszemle
fotó: Mészáros D. Zsolt

Azért egy kis elégtétel, hogy amikor felröppent a hír, hogy újra én leszek az igazgató, rengetegen gratuláltak, nyilvánították ki jókívánságaikat és abbéli véleményüket, hogy jó kézben lesz a létesítmény.

Itt szögezném le, hogy ezzel nem megbántani akarom elődeimet, ők is nagyon jó munkát végeztek, nyilván megtették azt, amit meg tudtak tenni, és ők is jó szándékkal álltak a sportkomplexumhoz és az itt sportolók ügyéhez.

Az Ön személyét viszont sok támadás és kritika érte. Azért, mert nincs meg ehhez az iskolai végzettsége, azért is, mert aktívan politizál, tagja a Fidesz szombathelyi városi elnökségének, és azért is, mert Bucsu polgármestere, ami elég sok időt elvesz a munkától.

Hadd idézzek egy klasszikust. Jó időbeosztással, sok munkával ezt orvosolni lehet.

A polgármesteri pozíciót tehát mindenképpen megtartja.

Természetesen.

Most is tagja a Fidesz városi elnökségének?

Igen, jelenlegi is a Fidesz városi alelnöke vagyok.

Mi a legmagasabb iskolai végzettsége?

Az iskolai végzettségemről kapott információja helytálló, valóban érettségivel rendelkezem. Az iskolai végzettség nyilván fontos, de azt gondolom erről, hogy egy problémamegoldáshoz, egy ilyen cég az elvezetéséhez a rátermettség, és ahogyan polgármester úr is fogalmazott, egy jó csapat építése fontosabb.

A kérdések súlya
fotó: Mészáros D. Zsolt

Remek kollégáim vannak, nagyon jól tudunk együtt dolgozni, és bizonyítani szeretném, hogy igenis, jó választás történt polgármester úr részéről. De, hogy azoknak is megfeleljek, akik úgy gondolják, hogy egy diplomán múlik csak, hogy valaki jó vagy rossz cégvezető, egy budapesti egyetemen végzem tanulmányaimat.

Önt most az önkormányzat nevezte ki igazgatónak, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. jelenleg önkormányzati cég.

Igen, engem Nemény András polgármester úr nevezett ki.

Hamarosan az állam tulajdona lesz a kft. és Önnek is megváltozik a munkáltatója. Milyen hosszú távra tervez?

A rövid távú tervekben a legelső, hogy az átadás-átvételt zökkenőmentesen le kell bonyolítani. A másik nagyon fontos feladat az U21-es EB, ami március 25-től április 2-ig tart. Ez egy nagyon komoly próbatétel lesz, most úgy állunk, hogy a múlt héten volt itt az UEFA-delegáció, az MLSZ-szel karöltve, végigjárták az egész létesítményt, ez volt az utolsó bejárás.

Még első regnálásom idején voltak itt először, és azt tudom mondani, hogy a jelenlegi állapot szerint készen állunk az EB megrendezésére. Mindkét vezetőség abszolút pozitív tapasztalatokkal távozott, már csak a legapróbb simítások vannak hátra.

A hosszú távú tervek?

Most ez a két állomás van előttünk. Hadd idézzek újabb klasszikust, a folyót akkor ússzuk át, ha odaértünk a partjára. Egyelőre ez a két feladat áll előttem, utána meglátjuk a következőket. Ha ezeket sikerrel teljesítjük a csapatommal, amiben biztosak vagyunk, akkor utána térjünk vissza erre a kérdésre.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

marko1968: *s *gy*t*mr* k*ll j*rn* *rt*?...
Novák Katalin bejelentette: nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma
marko1968: K*v*ncs* l*nn*k,h*gy *gy sp*tk*zg*szd*sz m*t sz*m*ln* k* m*nny* ...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Kubota: M*gy*r*zd m*g k*rl*k, h*gy T* *s * h*zz*d h*s*nl**k m**rt sz*m*l...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Kubota: N*m k*ss*bb*tv* * m*gy*r cs*p*t *rd*m*t...* l*tt* sz*m*k*t *lt*l...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
joska01: *z *g*zs*g n*h* f*j* d*l*g….t*n*ld m*g...
Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot