NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A szombathelyi hajléktalanszállón nincs roham, nem jelentkeznek többen, mint a járvány előtt

Az idős hajléktalanok szállóján viszont kijárási tilalom van már jó ideje.

Megjelentek a budapesti hajléktalanszállókon a munkájukat és lakhatásukat elveszített tömegek – írja a 24.hu. A lap szerint olyanok jelentek meg új ügyfélként,

 • akik egy már leállított gyárban dolgoztak, és kaptak mellé szállást,
 • jönnek a fővárosi munkásszállókról is,
 • vidékről is,
 • valamint olyan (például vendéglátós) alkalmi munkából élők, akik a munkahelyükön tudtak aludni eddig, most viszont erre már nincs lehetőség.
 • Budapesten a magyarok mellett vannak külföldi, elsősorban román és ukrán állampolgárok is az új igénylők közt, akiknek a száma már most közelítheti vagy meg is haladhatja az ezret – írja a lap.

  Szombathelyen nincs roham

  Felhívtuk a szombathelyi Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft-t, (FEHE), Németh Klára ügyvezető igazgató kérdésünkre azt mondta, náluk még nem jelentek meg a járvány miatt munkájukat és lakhatásukat elveszítő rászorulók.

  A szombathelyi hajléktalanszálló a Zanati úton
  fotó: Nagy Jácint

  Mint mondta, a Zanati úton lévő nappali melegedőben és éjjeli menedékhelyen a szokásos a létszám, ide egy negatív tüdőszűrő lelettel be lehet jutni. Étkezéshez, fürdő és ruhamosási lehetőséghez juthatnak itt a hajléktalanok.

  A szintén a Zanati úti épületben működő átmeneti szállás, ahogyan máskor, most is tele van. A Kolozsvár utcában lévő idős hajléktalanok otthonában viszont már korábban kijárási tilalmat rendeltek el. Itt 26-an vannak, leromlott egészségi állapotban.

  A közfoglalkoztatási részleg működik, igaz, csökkentett létszámmal, itt szájmaszkok készültek.

  Felkészültek arra, hogy több hajléktalan jelentkezzen náluk

  Az igazgató elmondta, felkészültek arra, hogy nőhet az ellátásért jelentkezők száma, ezt egyelőre nem tapasztalják, Szombathelyen nem jelentkezett külföldi állampolgár az ellátásért.

  A szombathelyi hajléktalanszálló
  fotó: Nagy Jácint

  Megjegyezte, tudni kell, hogy a hajléktalanok rossz egészségi állapotban és krízishelyzetben vannak. Mindent megtesznek, hogy őket és a kollégáikat is megvédjék a fertőzéstől, és hogy a hajléktalan-ellátás zökkenőmentesen működjön.

  Németh Klára egyúttal köszönetet mondott Szombathely jegyzőjének és az önkormányzatnak, mert megkaptak minden támogatást. Az elsők között kaptak az önkormányzat által beszerzett maszkokból is. Gumikesztyűt, fertőtlenítőszert már korábban vásároltak, így megvan minden eszközük, hogy eredményesen végezhessék a munkájukat – mondta az ügyvezető igazgató.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  kovacs_ugynok: *gy* n*m g*nd*lj* s*nk*, h*gy *z*k sz*m*ly*s*n p*szt*lg*tn*k f*s...
  Nyilasok vonulását osztotta meg a szovjetek helyett a fideszes képviselő
  jeremias: * HVG k*mm*nt sz*kc**j*b*n m*gt*l*l*d *k*t *s *lvt*rs**k*t. 4-5...
  Döntetlen a világbajnok franciák ellen az Eb-n
  kovacs_ugynok: n*m k*n* *nny*t *nn* m*nt * g*d*ny......
  Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György
  Ddd911: +1 t*p*k*s b*szm* m*gy*r f*c*b*z* sz*rk*l* (t*szt*l*t * k*v*t*ln...
  Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve
  Paulus_Maior: D*cs*r*t*s(??) ! K*rt k*rd*s*m v*n cs*p*n: 1. B*zt*s, h*gy *...
  Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya